Så var vår resa i Tyskland under corona

Vi reste till Tyskland under coronatid. Det gick bra – men man måste ta seden dit man kommer.
Efter närmare tre veckor i Tyskland är vi tillbaka i Sverige. Hur var det att resa i Tyskland under corona? Gick det att njuta av resan trots coronarestriktioner? Här kan du läsa hur vi upplevde resan.
Ressugna
I skrivande stund (september 2021) har vi levt 1,5 år med corona. Tiden har varit påfrestande och inverkat negativt på mångas liv och hälsa. I en tid präglad av smittskydd, reserestriktioner och lockdown förändrades resandet i grunden. Begreppet hemester har tillämpats allt flitigare medan folk utforskat det egna landet som aldrig förr. Alltmedan längtan efter utlandsresor växt sig starkare. Så upplevde vi det.
I augusti 2021 öppnade sig ett fönster. Smittspridningen lugnade ner sig och lade sig på lägre nivåer. Samtidigt var majoriteten av befolkningen i såväl Sverige som Tyskland, ett av våra favoritländer, färdigvaccinerade. Ett tryggt och ansvarsfullt resande kändes möjligt.
Viktiga brasklappar
Kom ihåg att våra erfarenheter utgår från en resa i augusti 2021 och endast gäller de tyska delstater vi besökte. Delstaterna hade olika regler, delvis beroende på olika smittläge. Vilka delstater vi besökte framgår lite längre ner.
En viktig lärdom av coronatiden är att läget kan förändras radikalt från ena dagen till den andra. För en skön semester gäller det att ha koll på det aktuella läget på resmålet.
Så gjorde vi före resan
Här kan du läsa om förutsättningarna för vår resa:
- Det viktigaste vi gjorde var att vara färdigvaccinerade mer än två veckor före resan. Det innebär minskad risk att bli smittad. Dessutom behövde vi varken testa eller föranmäla oss i Tyskland.
- Vi hade covidbeviset med, både nedladdat offline digitalt och utskrivet på papper. Praktiskt för då slapp vi lämna ifrån oss mobilen till någon annan.
- Bestämde oss för att resa i egen bil. Fördelen är att minska smittrisken. Dessutom enkelt att ta sig hem i förtid om det skulle behövas exempelvis på grund av ökad smittspridning och hårdare restriktioner.
- Vi valde Tyskland för att landets restriktioner hade varit ganska förutsägbara över tid. Tanken var att undvika obehagliga överraskningar som plötsliga nedstängningar.
- Låg smittspridning var ytterligare ett kriterium när vi valde vilka delstater vi skulle besöka. Det kändes bra att resa till ställen med lägre smittspridning än hemma i Skåne.
- Utomhusaktiviteter. Under resan skulle vi huvudsakligen ägna oss åt att vandra och cykla. Knappast några riskaktiviteter.
Våra första intryck
- Ingen gränskontroll (vare sig i Danmark eller Tyskland). På väg tillbaka såg vi dock att det gjordes stickprovskontroll vid infarten till Sverige.
- Vi fick flera sms från tyska staten med instruktion att följa gällande regler.
- Munskydd krävdes för att tanka bilen i Tyskland. Vi hade en kasse med två olika sorters mask framme i bilen så det var aldrig något problem.
- Redan första övernattningen kom vårt covidbevis till användning. Beviset var en förutsättning för att kunna checka in på hotellet. Inte förrän covid-papperna var ifyllda av receptionisten och undertecknade av oss var det dags att ordna med betalningen.
- På toaletterna längs motorvägen och bensinstationerna spritade folk händerna och använde munskydd. När vi missade att sprita händerna på ett ställe blev vi tillsagda – trevligt men bestämt – att göra det.

Att corona råder kunde inte gå någon förbi.
Våra upplevelser i Bayern
Ena delstaten vi besökte var Bayern, där såväl Franken vinland som Frankiska Schweiz ingår.
- Krav på covidbevis på hotell.
- Krav på munskydd på på väg till bordet på uteservering.
- Krav på munskydd på parkering vid och i affären.
- Krav på FFP2 munskydd. Detta är ett rätt jobbigt munskydd, speciellt vid värme.
- För att äta på restaurang måste man använda smittspårningsappen LUCA eller fylla i papper. Men detta tillämpades inkonsekvent och definitivt inte överallt, kanske beroende på att vi bara åt utomhus.
- Hotellfrukosten följde en annan procedur än vanligt. På vissa hotell förbeställdes frukostens önskade komponenter dagen innan. Andra hotell behöll frukostbuffén, men för att hämta något måste man ha både munskydd och plasthandskar. Det kändes lagom kul.
- Många skyltar om FFP2-mask.
- Lite kuriosa är skylt om att i Franken är avstånd 11 bocksbeutelflaskor (vinflaskor som är karaktäristiska för Franken).
- Folk hade verkligen masken på.
- Däremot var folk inte alltid så bra på att hålla avstånd.

Denna FFP2-mask är verkligen inget kul att andas genom. Men vad gör man inte för att kunna äta sin wienerschnitzel i Bayern?

Kul med kombinationen humor och lokala patriotism: Bocksbeutel är den karaktäristiska vinflaskan i Franken.
Våra upplevelser i Sachsen
Den andra delstaten vi besökte var Sachsen, där Sachsiska Schweiz finns. Sachsens smittotal var lägre än i Franken och bland de lägsta i Tyskland.
- Inget FFP2 mask, utan enklare munskydd dög, det som förekommer i Sverige bland annat i samband med vaccinering.
- Ingen kollade covidbeviset någonstans.
- Trots krav på munskydd hade endast några enstaka kunder munskydd i en matbutik vi besökte.
- Utanför bensinstationen stod det att “vi betjänar inte kunder utan munskydd”. Så var det inte i verkligheten, utan det kändes som att folk tröttnat på alla restriktioner.
- Ett fåtal höll avstånd.
- På hotellet tvingades vi boka tid för frukosten i receptionen för att kunna placera folk bara vid vartannat bord. I verkligheten placerade frukostpersonalen gästerna intill varandra – trots att det fanns gott om lediga bord i frukostmatsalen. Det slutade med att vi på eget bevåg flyttade till den tomma änden av matsalen.
- Vi besökte Bastei, ett mycket känt och populärt ställe. Där verkar myndigheterna inte gjort något överhuvudtaget för att minska trängseln. Vid vårt första besök vid Bastei armbågade sig folk i den outhärdliga trängseln i förhoppning om att tillskansa sig en plats med lite utsikt. För att undkomma trängseln valde vi att besöka Bastei igen – efter regnskurar. Det blev en betydligt bättre upplevelse.

Trångt om saligheten vid populära Bastei. Lite väl trångt för vår smak, inte minst under rådande pandemi.
Våra slutsatser
- Visst går det att ha en skön semester utomlands under corona.
- Utomhusvistelse är bäst för bra trygghetskänsla. Cykla, vandra och äta utomhus är utmärkt.
- Undantagsvis gick det att vistas inne i en byggnad. Till exempel för att äta frukost eller besöka ett fantastiskt vackert slott. I dessa fall tog vi seden dit vi kom, vilket i praktiken ofta innebar att ha rätt munskydd på.
- Egen bil gav stor trygghet och flexibilitet.
- Viktigt att ha koll på gällande restriktioner där man befinner sig.
- Vi anar att användningen av munskydd har lett till sämre fokus på att hålla avstånd. På vissa håll upplevde vi trängsel och då försökte vi att minimera tiden där, undvek platsen helt eller återkom när det var lugnare.
Läs mer
På Sweden Abroad Tyskland kan du läsa mer om vad som gäller vid resa i Tyskland.
Observera att de olika delstaterna har olika regler så du kan behöva kolla just den delstat du ska till.
Text: Eyal
Bild: Kerstin