Vandra och känn dig levande i Möllehässle!

I Möllehässle naturreservat alldeles intill Öresund i Skåne är det lätt att känna sig levande och tanka god energi.

 

Törs du testa din förmåga att känna dig levande av småskaliga naturupplevelser? Häng i så fall med på detta bildreportage från Möllehässle naturreservat strax utanför Mölle i Skåne. 

Är du redo för en odyssé av naturupplevelser för konnässörer? Här längs kusten mellan Lerhamn och Mölle i marken mellan banvallen och havet sker det storartade lite i det fördolda. Vandringen går ofta i stiglös terräng och kan till och från fordra lite vighet för att balansera på stenar i våtmark eller ta sig förbi stättor. Även stenarna på littorinavallen och taggiga buskar gör allt för påkalla full koncentration i varje steg. Och nuet.

Eyal insuper havsluften.

 

Hisnande variation

Bara ett hundra meter från välfrekventerade banvallen med Skåneledens orange markeringar finns detta naturreservat fullspäckat med små överraskningar och hisnande variationer. På strandängarna finns våtmarker med små dammar, små bäckar och fuktiga områden. I dammarna har vi upplevt klockgrodor, vars “kärlekssång” under våren vida överträffar nätdejting.

Senare under sommaren gör kor och får sina intåg i hagarna och ser till att ängarna blir betade och därmed artrika. I maj färgar trift ängarna rosa medan slånbär blommar vitt – för att sedan skifta till blåa bär under sommaren.

Korna plattar till marken och gör egna stigar på sina håll, vilket underlättar vandringen. Så respekt åt alla tamdjur!

Blommande trift är allt annat än trist.

Slånbär på väg att mogna.

Kärlekskrank klockgroda blåser upp sig och spelar för att locka till sig en partner.

Och respekt till alla vilda djur, vilka är många. Är man det minsta fågelintresserad blir man i sjunde himlen, ty här har vi siktat allsköns vadare, gravänder (på våren), gäss av olika slag, skarvar, trutar och måsar, svanar. Buskarna och marken befolkas av allsköns småfåglar, däribland lärkor, stenskvättor, gulärlor, sädesärlor. Tornfalkar är inte ovanliga och en gång under en lunch på en av stenarna såg vi havsörnen flyga förbi. Så lunch ska man aldrig slarva med, eller hur?

Kaninerna ska inte förglömmas och framför allt havet för det är hela tiden med i bilden och byter skepnad: stilla tigande till väldiga dån när hela havet stormar, allt efter väder och vind. Vågspelet och molnen kan måla bilder som bara kan härmas av världskonstnärer.

Originalet i utomhusutställningen i Möllehässle naturreservat räcker mer än väl. Men för att se allt, höra allt, förnimma allt, måste man öppna alla sinnen. I gengäld kan man känna sig levande.

På spaning efter naturreservatets allsköns fåglar.

Stenskvättan skvätter runt bland stenarna.

Lite dramatik bland svanarna.

Strandskatan är herre på täppan.


Läs mer:

– Läs om alla våra vandringar i Skåne här.

– Läs mer om Möllehässle naturreservat på länsstyrelsens hemsida.

Gravänderna verkar ha släktträff på strandängen.

Sankt Pers nycklar.

Självklart har tornfalken stenkoll på oss.

Trolskt vattendrag på vägen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.