Vandra Sandbergenslingan utanför Landskrona

Rasbranter av sand som stupar rakt ner i havet på Sandbergenslingan.

 

Denna korta rundvandring på Sandbergenslingan är fullspäckad med naturupplevelser och makalös utsikt över Öresund, Ven och Danmark. Vandra utmed porösa rasbranter av sand som stupar rakt ner i havet – precis som backafallen på Ven. Njut av böljande kullar som glimrar gyllene gult i all oändlighet när rapsen blommar på försommaren.

 

Hilleshögs dalars naturreservat

Vår rundvandring börjar någon kilometer före den märkta Sandbergenslingan, vid norra kanten av Borstahusens camping. Så får vi helt enkelt njuta lite längre av att vandra med havet susande bredvid. På andra sidan breder Landskrona golfklubbs vidsträckta kortklippta gröna ytor ut sig. Stegvis nalkas vi en per definition mindre tuktad miljö, Hilleshögs dalars naturreservat. En sävsparv fladdrar i vinden på en gren medan åtta knölsvanar flyger i rakt streck bara ett par meter över vattenytan.

Uppför backen tonar vågskvalpet ner något samtidigt som fågelkvitter hörs från alla träd och buskar. I denna lilla sagovärld pickar lärkor och steglitsar på den gröna kullen, lärkorna låter mest hela tiden. Körsbären står i full blom så här under försommaren. Efter en träbro med en stilla bäck under och så snart vi är förbi bokskogen, är vi med om ett av vårens finaste trollerinummer: oändliga, gyllene rapsfält böljar fram i det småkulliga landskapet. Luften är tät av rapsdoft. Framme vid en informationstavla, som är startpunkten för den markerade Sandbergenslingan.

Badbryggan vid Borstahusens camping sträcker ut sig som en 210 meter lång tunga i Öresund.

Böljande kullar med blommande raps.

 

Markerade Sandbergenslingan

Så här på våren släpper bokarna omkring oss in både ljus och havsglimtar. Vi tar tillvara på varje glugg. Här glittrar havet i turkosa nyanser, här (nästan framför näsan) omkulliggande trärduiner, här en “balkong” av sand för den som törs knalla på det spröda sandberget. Rakt ner för bråddjupet guppar svanar i det brusande havet.

Öresund och Ven skymtar mellan träden längs rasbranterna.

 

Vy på recept

Pulsen återhämtar sig med vyer av blommande rapsfält. Så glad som man blir bör dessa utsikter kanske vara utskrivna på recept. Högst uppe på krönet en bänk med vidunderlig utsikt över Öresund, Ven och Danmark. Ett perfekt ställe att ta igen sig på.

Vi fortsätter genom den böljande dalen till nästa och kanske mest dramatiska toppen av sandberget. Välj mellan att betrakta rasbranterna i lugn och ro utanför staketet eller att med skenande puls innanför staketet (genom att gå runt staketet längs en smal stig).

En vy att må bra av.

Dramatiska vyer över Sandbergen och Öresund.

Stupnära.

 

Rustningshamn

Nerför trapporna nalkas vi Rustningshamn stenstrand, varifrån sandbranterna kan skådas utan dunkande hjärta. Häromkring har vi sett ejdrar med två söta nyfödda ungar och många svanfamiljer.

Upp för backen längs en grusväg inåt land böljar Hilleshögs dalar på båda håll. Höjden till höger är Gåsaägget, vars artrikedom är ovanligt stor. Och har man rik fantasi kan man nog förnimma historiens vingslag vid Karl XII:s Skansar från 1700-talet, som finns på flera höjder längs Öresund.

Denna krigshistoriska markör balanserar vi upp med betande vita kor och kalvar på grönbete i en backe. Luften är mättad av lärkornas drill. Återigen vidsträckta rapsfält med Öresund som grandios kuliss. Vid en gård vid foten av detta närmast filmiska odlingslandskap svänger vi till höger ner mot havet. Två par dammar glimmar i solen intill grusvägen. Snart är vi återbördade vid slingans informationstavla, varifrån vi går tillbaka till startpunkten samma härliga kustnära väg.

Nyutsläppta kalvar på grönbete.

En gård vid foten av kullarna.

Tillbaka ner mot havet.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Norra änden av campingen vid Borstahusen.

Längd: Cirka 5 kilometer
Höjdmeter: +/- cirka 60 meter
Tid: Drygt 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att angiven längd på Wikiloc är felaktig.

Tips1: Det går att nå startpunkten för vandringen med buss (drygt kilometer till närmaste busshållplats). För mer information, se Skånetrafikens hemsida.

Tips2: Det går även att nå Sandbergenslingan från en parkering längs Glumslövsvägen mellan Glumslöv och Landskrona.

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.