Rundvandring mellan Sofiero och Helsingborg

Gott om vidöppna vyer över Öresund och Danmark under rundvandringen mellan Sofiero och Helsingborg. Här syns ikoniska Kronborg slott i Helsingör.

 

Denna rundvandring mellan Sofiero och Helsingborg har blivit en favorit. Vägen till Kärnan i Helsingborg går genom en “grön korridor” på landborgen, en landhöjning med spektakulär utsikt över Öresund och Danmark. På tillbakavägen är havet på vågskvalp-avstånd. 

 

Landborgen

Vandringen startar på parkeringen mittemot sevärda Sofiero slott uppe på landborgen, en landhöjning mellan 20 och 40 meter över havet till följd av landhöjningen efter inlandsisens avsmältning för drygt 10 000 år sedan.

Vi går längs en cykel- och gångväg intill stiliga bokar, ekar och kastanjeträd. Snart viker vi av till vänster och är inne i Pålsjö skog naturreservat. Vyerna över Öresund och Danmark är spektakulära. Som kortast är avståndet till Danmark 3,5 kilometer så under klara dagar kan man få en utlandskänsla härifrån. Missa inte att kolla på populära Kronborg slott, “Hamlets slott”, gärna med en medhavd kikare. Blir man vimmelkantig av vyerna finns det gott om bänkar att ta igen sig på…

Visst är gräset alltid grönare på andra sidan, men det är verkligen inte ont om slott i Skåne. Kort efter stiliga konferensanläggningen Villa Thalassa stöter vi på allén till Pålsjö slott. Så det så.

Förbi fina Pålsjö slott på landborgen.

 

“Grön korridor”

Sakta men säkert nalkas staden med all dess bilbuller, men som genom ett trollslag undgår vi nästan helt att se staden i den “gröna korridor” som den orange markerade Skåneleden leder oss genom. En grön korridor med buskar, träd och fullt med blommor så här på våren. Efter flyktig bekantskap med burgna kvarter är vi uppe i Vikingsbergsparken. Förutom vidöppen utsikt över sundet och danska Helsingör har parken en trädgårdsbutik nära Hertzska villan och flera charmiga trädgårdar som bildar små hemliga rum omgärdade av staket och buskar. En trädgård lockar in med  lavendel – kan man inte få nog av. Alltsammans skapar en sådan aptit att vi nödgas slå oss ner på en bänk med betagande vyer och förse oss ur vår matsäck.

Belåtna fortsätter vi längs Skåneleden i trakter som känns allt mer urbana. Som bilvägen som måste passeras på väg mot Sofiakällan. Hjärtat bultar i trappan till nästa park med allsköns ädellövträd. En kort passage genom ett bostadskvarter och vi hamnar i Helsingborgs hjärta, Slottshagen och populära slottet Kärnan. Härifrån kan man beundra sundet och båttrafiken eller titta ner på centrala delar av stan på lagom avstånd.

Pålsjö mölla med charm från svunna dagar.

Försommar är blomningstid.

 

Norra hamnen

För att få det gottaste av Helsingborg, tar vi trappan från Kärnan ner genom stan till hamnen, med det mondäna bostadskvarteret Norra hamnen med bland annat Dunkers kulturhus. Nu på våren är uteserveringarna öppna och atmosfären känns lika avslappnad som livsbejakande.

Bostadskvarteret övergår i en bred strandpromenad med havet kluckande bredvid. Här går oss inte en institution som Norra kallbadhuset förbi. För den som vill finns både en sandstrand och klippor före det arkitektoniskt fina Pålsjöbaden.

Nu lämnar vi landborgen och beger oss ner mot stan och hamnen.

Bro vid Norra hamnen.

Kallbadhuset vid Pålsjö.

 

Strandliv

Skarvar och måsfåglar befolkar stenarna i vattenbrynet medan strandskatans skri skär genom luften. Vi pulsar i sanden, tittar på snäckskalen bredvid, på ett par gräsänder som guppar i det glittrande vattnet och på Danmark som känns så nära. Just nu känns livet riktigt bra. Är det havet tro?

Efter 5-6 offentliga toaletter, lite sand i skorna och en villa med en restaurerad bunker vid tomtgränsen når vi ett ställe där landborgen möter havet. Det är brant upp och vi undrar hur länge dessa sneda tallar orkar att hålla emot innan de stupar i vattnet. Här kan man följa Skåneleden upp. Men det gör vi inte; vi fortsätter lite till på stranden och viker av vid en asfalterad väg, som även den går tämligen brant upp, med Sofiero alldeles intill. Det är dit vi ska när vi har passerat en lugn skogsmiljö, en liten park och så genom Laröds burgna villakvarter.

Mjuk sandstrand vid Öresund.

Strandskatorna håller möte i vattenbrynet.

Visst älskar ni också blommande körsbärsträd!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Sofiero slott

Längd: Cirka 14 kilometer
Höjdmeter: +/- 50 meter.
Tid: Drygt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.