Liten rundtur i Väla skog

En liten trevlig tur i Väla skog är perfekt för den som förmår vara tacksam över de små gåvorna.

 

Utanför väldiga Väla köpcentrum i Helsingborg håller ett ensamt litet naturreservat till med samma namn, naturreservat Väla skog. En tidig morgon har vi bestämt oss för att göra naturreservatet sällskap. Perfekt om man är i närheten och vill varva ner med några varv i skogen.

 

Varmt välkomnande

Snart har bilbullret tonat ner och vi är uppslukade av naturen, som verkligen bjuder på sig själv i Väla naturreservat denna vårmorgon. Taltrastarna är mer än talföra och sjunger fram våren och ett par våghalsiga ekorrar hoppar mellan träden över våra huvuden och lämnar oss mållösa.

Naturreservatets informationstavla tipsar både om vätteros och sankt pers nycklar, men vi är nog lite väl tidiga. Däremot har vitsippsmattor rullats ut överallt. Några av bokarna är riktigt stora och några har börjat få gröna blad så här tidigt på våren. Groteskt stora svampar befolkar en bokruin.

En ekorre på flygtur.

Stilig bokskog med vitsippsmatta.

 

Väla köpcentrum

Centrumet skymtas, men vi väljer motsatta hållet och in på en ridstig. Vi hinner om två trevliga damer.
Har ni sett några gulsippor? undrar vi.
– Gulsippor? Ja, lite längre fram!
Gulsippor blir man glad av, säger jag.
– Man blir glad av det mesta här i skogen, lyder svaret.

Så klart har damen rätt.

Ett par blåmesar tycks leka kurragömma vid ett kärr. Och snart är de borta. Och mycket riktigt hittar vi några gyllene gulsippor “lite längre fram”. Och en nötväcka. Sen dundrar ett grönt Pågatåg förbi och nötväckan är väck. Snart är ordningen, och fågelsången, återställd.

Men framgent blir det fler tåg på grund av dubbelspår på Västkustbanan. Denna framtid oroar oss inte när bokollon skimrar i morgonljuset. När vi har gått på spänger genom våtmarken har vi snart gått hela varvet runt i Väla skog.

Vårblommor lyser upp.

Till och med en liten spång.

Visst blir man glad av dessa vårliga vitsippor!


Läs mer

Läs mer om naturreservatet Väla skog på Länsstyrelsens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.