På rundtur vid Kulla Gunnarstorp slott

En av kronjuvelerna under denna trevliga strandnära rundvandring är det gamla slottet vid Kulla Gunnarstorp.

 

Under denna rundtur vid Kulla Gunnarstorp förenas tre goda ting: spännande strandmiljö vid Öresund, härlig skog och två skånska slott. En promenad som inte tar så lång stund.

 

Dubbla naturreservat

Från parkeringen vid Hittarps rev blir det genast en strandhed. Runt om oss vass, tallar, björkar och givetvis Öresund. Vi går på skyddade marker och upplever, ovanligt nog, två naturreservat på en och samma gång: Kulla Gunnarstorp naturreservat på torra land och Grollegrunds marina naturreservat till havs intill. Inte bara vi gläds åt dessa naturreservat, även fåglarna tycks sjunga en lovsång.

Öresund skymtar mellan träden så här på våren.

 

Strandliv

Efter spängerna hamnar en ung trut i blickfånget, vad gör den? Äter nyfångad plattfisk med glupande aptit i vattenbrynet. Tittar man noga så händer något hela tiden. Ett par gravänder putsar fjädrarna på stenar i vattnet. Och inåt land skymtar slottets torn. Men vi tänker inte överge denna fina strand än. Havsluften väcker aptit så vi slår oss ner på en gräsplätt med lila blommor intill stenstranden och intar en tidig lunch. Tången doftar angenämt av tång och fartygen i Öresund brummar dovt. Fjärilar och humlor flyger obesvärat runt medan vi avnjuter denna sköna stund i smekande sol.

Om vi ska vara petnoga ser vi faktiskt två slott från vårt oansenliga lunchställe: Kronborg slott drygt tre kilometer bort på andra sidan sundet och Kulla Gunnarstorp slott bakom.

Vi reser oss och utforskar stranden med krasade snäckskal under fötterna. Vi stannar vid ett litet “konstverk” med stenar, skelettdelar och träbitar. Vi kan inte låta bli att beundra mångskiftande sandstensklippor invid taniga björkar. Mest imponerar modiga tallar i strandkanten som etsar sig fast i sandstensklippor med synliga rötter utanpå.

Vilken fiskelycka för denna unga trut! Ett rejält skrovmål med färsk fisk.

Lunch med slottsutsikt (lilla pricken på andra sidan sundet).

Konstinstallation på stranden?

Sandstensklippor på stranden är ett av naturens små underverk.

Campingstuga i masonit har lång tradition här i Domsten.

 

Slott

Återigen följer vi stigen och pulsande i sanden nalkas Helsingborgs campingsklubbs vita masonithus. Vi vänder oss inåt land för att strax avvika till höger upp på Landborgen. Med andra ord, den svalört och vitsippor-kantade skogstigen är uppåtgående. Uppstigningen fortsätter till vänster på en ridstig där bokarna har börjat få gröna blad. Slottsmiljön inhyser en gårdsbutik med blomförsäljning ute och ett urval livsmedel inne.

Nu avtecknar sig det nya slottet, med Öresund skymtande som fond. Missa inte det gamla slottet, ett stiligt litet slott i rött, omgivet av vallgrav. Återvänder en bit och viker av till vänster och slås av fina gamla träd, främst bok. Porlandet under fötterna kommer från en djup ravin intill bron vi står på. Och vilken enorm ek! Intill kan skådas ett par rester efter gamla trädruiner.

Tuktade buxbomshäckar fulländar slottsmiljön, liksom en hästhage med islandshästar. Bortom hagen kan skönjas en väderkvarn, eller mölla som man säger i Skåne. Vi rundar av turen med en skarp höger nedför en sandig backe för en liten tur längs stranden innan vi återbördas till parkeringen.

En liten upptäcktsfärd som kan ta hur lång tid som helst om man stöter på spännande saker på vägen.

Kulla Gunnarstop nya slott.

Kramkalas i parken.

Utlandsutsikt från kullarna vid slottet.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid naturreservatet i kanten av Hittarp (norra änden av Styrbordsvägen)

Längd: Knappt 5 kilometer
Höjdmeter: +/- 30 meter.
Tid: Drygt 1 timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Det går att nå Kulla Gunnarstorp med buss. Mer information på Skånetrafikens hemsida.

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.