En liten tur i sagolika Grevie backar

Grevie backar lockar med böljande backar, porlande bäck och blida kor som håller landskapet och utsikten öppen.

 

Nu vet vi det. Bjärehalvön har flera höjdare och Grevie backar är definitivt en av dessa. Grevie backar lockar med böljande backar, porlande bäck och blida kor som håller landskapet och utsikten öppen.

 

Backsippor

Utsikten över Skälderviken, odlingslandskapet och Kullaberg är verkligen magnifik. Men det var ett annat lockbete som för oss dit. Backsippor. Vi har läst på  länsstyrelsen Skånes hemsida att det skulle finnas backsippor där så här på våren: backsipporna skulle “[klä] sydsluttningen i lila-prickig skrud”. Det måste vi uppleva!

Så vi kastar oss över de böljande 14 000 år gamla rullstensåsarna från istiden. Första fyndet är betande kor vid ett litet vattendrag. Korna är blida och stora och omöjliga att missa. Backsipporna verkar vara betydligt skyggare, inte en enda ger sig tillkänna. Rätt som det är får vi syn på några enstaka, till synes blyga backsippor som kanske törstar efter solljus i det molniga vädret. Så fina de är, så sköra! Strax därefter inser vi att hela sydsluttningen är så gott som bräddfylld av dessa rara lila blommor.

Först ser vi några ensamma backsippor…

…och några till.

Men sen upptäcker vi att hela den sydvettande sidan av kullen är fylld av dessa fina sippor.

 

Päror

Nu tävlar Kerstin och jag om att springa upp för backen. Första priset är vidunderlig utsikt över Skälderviken, Kullaberg och odlingslandskapet, med en hel del rikskända potatisar – eller “päror” som man säger här i trakten. Potatisen skyddas av ett värmande plasthölje. Vi delar på priset.

Sen går vi över muren över en stätta och omsluts av gles lövskog. Runt om blommar gul svalört och vitsippor och fåglarna är på strålande humör – en påminnelse om hur trevlig årstid våren är. Vi strosar runt betesmark och passerar hasselsnår i det småkulliga landskapet, hoppar över ett smalt litet vattendrag, upp på en stätta och nu återstår betesmark med havsutsikt innan vi är tillbaka på parkeringen.

Grevie backar – eller åsar som det också heter – är fina som en saga. Vi kommer tillbaka!

Små kullar skapar en känsla av flera hemlighetsfulla rum.

Sagoskog fylld av vitsippor.

Porlande bäcken fulländar sagan.


Läs mer: Här hittar du våra tips på fina vandringar på Bjärehalvön.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.