Vandra Vegeåleden i Skåne

Häng med på en vandring med flera höjdpunkter längs Vegeån, som här rinner ut i Skälderviken.

 

Denna vandring längs Vegeåleden i nordvästra Skåne går plant till och har åtminstone tre höjdpunkter: ett flott slott, en spännande å och vackert åldrande ekar. Häng med och öppna dina sinnen!

 

Strövelstorp

Vi vinnlägger oss om att skärpa våra sinnen så snart vi lämnar parkeringen i Strövelstorp och traskar genom Örjaparken. Örjabäcken flyter bredvid. Fåglarna hörs och vi både förnimmer ljuden och bemödar oss att analysera dess upphovsmakare. Belöningen kommer strax, när vi når en oansenlig liten damm. På ytan sker inget märkvärdigt – bortsett från ett litet hörn. Dammen soligaste lilla hörn. Där skönjer vi några krusningar på ytan. Och några till. Är det några grodögon som begapar oss?

En oansenlig liten damm som förborgar en spännande hemlighet.

 

Fjärde höjdpunkten

Kikaren åker fram varpå inget tvivel råder. Ett rungande ja. Fyra grodor av arten vanlig groda. Vi kastar om våra planer och fikar innan vi ens riktigt kommit i gång med vandringen. Av en anledning. Grodorna ska få tid att vänja sig vid oss och våga visa sig. Fikat dukas fram alltmedan grodorna kastar sin initiala blyghet överbord. Någon groda är nyfiken så till den grad att den smyger sig till oss, lämnar vattnets trygga famn och står bara någon meter från oss. Vi tittar nyfiket tillbaka, och våra ögon blir nästan uppförstorade som grodögon av överraskning. Under vattenytan ligger “koraller” med grodrom i tusentals på tusentals och mellan dessa koralliknande klumpar ligger grodor två och två på varandra och antagligen håller på och “producerar” ännu fler ägg. Grodryggen kan kännetecknas av två rosa streck. Så småningom upptäcker vi att även paddor håller till här och ägnar sig åt samma syssla. Här och var ligger några enstaka grodor med huvudet ovanför vattenytan som för att lapa sol. Det är lätt att förlora sig i grodornas och paddornas kärleksfulla värld.

En nyfiken groda glor på oss med sina grodögon.

Ett par grodor förenas bland alla ”koraller” av grodrom.

Även paddorna verkar trivas bland grodrommen.

Paddor bland paddrom – de långa svarta ”kedjorna”.

 

Vegeån

Men vi har ingen tid att förlora så vi packar ihop oss och följer ledens orange markeringar. Med blicken följer vi fjärilars dans i luften vid åkrar i utkanten av Strövelstorp. Härnäst ska de kanske till pestskråp som breder ut sig intill ett litet trolskt vattendrag. Med så mycket att ta in gäller det att inte missa skylten som anbefaller en vänstersväng och vidare genom viadukten. Strax är vi ute bland åkrar och hästhagar. En bonde sår och i dammolnet efter traktorn är det trångt om kajor som nog vill ha sin beskärda del av kakan. Så småningom möter vi Vegeån.

Pestskråp breder ut sig.

Vårbruket i gång.

 

Vårfest

Vid en skogskant leker ett par citronfjärilar. Och när vi marscherar djupare in i skogen märker vi att fläder och häggen är på gång – de knoppar. Och i denna härliga skog med gott om ljusinsläpp pågår en vårfest med fullt av blommande vitsippor. Bland gästerna syns tre något räddhågsna rådjur. Strax ömsar skogen skinn till en tall- och lärkskog, delvis med något så ovanligt under som gräs – marken är bördig.

Ingen vårfest utan vitsippor.

Grönskande tallskog.

 

Slott och flotta ekar

Mitt i skogen raskar en räv över vägen och verkar vara skabbfri och välmående. Vi raskar över en bilväg till nästa skog och hamnar strax på en föga trafikerad väg med fågelkvitter i öronen. Ju närmare Vegeholms slott desto praktfullare och äldre ekar – en njutning för ögat!

Även slottet kan sägas vara praktfullt och definitivt välbevarat. Och självklart går inte heller bokarna av för hackor.

I ån trivs gräsänder i stora skaror och en vattenkammad storskrake – tofsen är nog “bakåtkammad” – ilar förbi. Vi passerar slottets allé och intill slottets stiliga stenbro vid den stora korsningen (med sex vägar) tar vi den andra vägen till höger (ej markerat). En fasan har nog fått fnatt (eller vårkänslor) och låter oupphörligt medan den rara trädkryparen inte gör något väsen alls av sig när den kryper upp för ett träd

En bit efter slottet återkommer ledens skyltar. I det stora hela handlar det om att gå längs ån. När vassen vajar i vinden vet vi att havet är nära. Snart är vi framme vid målet för vår dagsetapp – båtklubben. Lite längre bort mynnar ån ut i havet. Vi har ingen båt så vi tar apostlahästarna en bit till i Utvälinge och kollar beståndet i en av nordvästra Skånes finaste fågellokaler.

Flotta Vegeholms slott.

En av slottets praktfulla ekar.

Framme vid Vegeåns mynning.


Vandringsfakta Vegeåleden

Startpunkt: I Strövelstorp på parkeringen vid Bankvägen-Rubinvägen.
Slutpunkt: Båtklubbens hus vid Vegeån i Utvälinge.

Längd: Cirka 10 kilometer.
Höjdmeter: Marginella.
Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Starta vandringen på Vegeåleden vid skolan i Strövelstorp. Vandringen blir cirka 2 kilometer kortare genom att du avstår från att gå genom Strövelstorp.

Tips2: För den som vill gå längre finns en vandringsväg även mellan Strövelstorp och Ausås på runt 4 kilometer.

Tips3: Det går att nå såväl start- som slutpunkt på Vegeåleden med buss. Dock finns ingen direktbuss mellan, så bussresan kräver ett byte och tar runt en halvtimme. Mer information på Skånetrafikens hemsida.

Läs mer: Här hittar du alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.