Vandra från Ängelholm till Utvälinge

Under vandringen från Ängelholm till Utvälinge får du uppleva skog, åar och inte minst en fantastisk sandstrand med strålande vyer.

 

Under denna kustnära vandring från Ängelholm till Utvälinge får du uppleva skog, en underbar sandstrand med strålande vyer och så slutligen en å. Och är du minsta fågelintresserad kan du se fram emot en av Skånes mest spännande fågellokaler i Utvälinge. 

 

Skogsbadar

Börjar på torget mitt i Ängelholm. Hur fin än staden månde vara är Ängelholm en stad så vi raskar på längs Järnvägsgatan ut ur staden mot Kronoskogen. På vägen passerar vi både järnvägen och järnvägsmuseet. Nu kan vi andas ut stadsluften och andas in skogsluften. Vi går på nygjorda spänger (2021) och följer Skåneleden genom skogen. Först dominerar ett hugget kärr. Men när vi lämnar Skåneleden och följer en röd pil till vänster på en vall blir det genast mer spännande vid möte med en äldre blandskog. Undrar vad skogen vill förtälja oss. Snart pockar hungern på varvid vi får tillfälle att stifta en närmare bekantskap med skogen. Vi sätter oss på en kulle med mossa och lyssnar på skogen över en lunch bland tall, björk och gran. Livet har sällan känts så fulländat.

Vi går sen på den så kallade Lasarettslinjen, vilken är en bred vandrings- och cykelled genom Kronoskogen. Skogen är full av små presenter. Här ett kärr. Där en obeskrivligt fin ek som måste upplevas på plats. Där ligger trädruiner på ända och livnär ett otal egendomliga svampar. Titta, vilket alkärr, så många alar i vattnet! Och här tåliga, knotiga strandtallar. Överallt hörs småfåglarna. Och plötsligt inte en enda. Varför?

Startpunkten för vandringen intill kyrkan mitt i Ängelholm.

Skogsbad i Kronoskogen.

Väderbitna strandtallar vid stranden.

 

Havet

För vi har lämnat de röda markeringarna och gått vidare – mot havet. På spänger över sanddyner. Snart ska vi uppleva havet, det vet vi om innan. Ändå blir vi överväldigade när havet öppnar sig och Kullaberg häver sig upp i fjärran. Till höger avtecknar sig orten Skälderviken och Bjärehalvön.

Här råder inga småfåglar, här skränar måsar och trutar. Under fötterna krasar snäckskal i sanden och vågorna brusar en knapp meter bredvid. Sandstranden är bred och sammanlagt uppemot fem kilometer lång. Drivor med otaliga snäckor ligger här och var och i ögonvrån syns sanddynerna. En häst galopperar mot oss och ryttaren, en ung kvinna, ler mot oss på håll – utan att sakta ner. Vi kikar och får syn på en strandpipare, men när vi närmar oss piper den i väg.

Nu är det raka spåret mot stranden med härliga vyer, bland annat över Kullaberg.

Vidsträckt och bred sandstrand vid Skälderviken.

Snäckorna krasar under fötterna.

 

Utvälinge

Vid den första bästa gula bollen på en stolpe avviker vi till vänster och går över sanddyner inåt land. En skogsväg leder oss rakt ut från stranden, förbi granskog och upplagt timmer som doftar barndom. Så småningom passerar vi bron över Vegeån. Direkt efter bron hoppar vi över räcket ner till stigen längs ån. Där står fiskarna och suktar efter havsöring. Vi njuter av de sista metrarna före målgången. Här gömmer sig en mängd småfågel i skogen med bland annat al och ek. När en gräsand landar i ån bredvid är vi framme vid målet: båtklubben i Utvälinge, med Skåneledens informationstavla.

Vi fortsätter några steg till en av Skånes mest spännande fågellokaler vid Sandön.

Framme vid Vegeåns mynning och slutet för vandringen i Utvälinge.


Vandringsfakta

Startpunkt: Stortorget Ängelholm
Slutpunkt: Båtklubbens hus vid Vegeån i Utvälinge.

Längd: Cirka 9 kilometer.
Höjdmeter: Marginella.

Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Vandringen förbinder två av Skåneledens olika delleder. Delleden Kust-till-Kust startar/slutar i Ängelholm. Och delleden Öresund startar/slutar i Utvälinge.

Tips2: Vi tog Skåneleden första biten in i Kronoskogen för att uppleva lite mer av skogen. Kortaste vägen till stranden är annars Lasarettlinjen.

Tips3: Det går bra att åka buss mellan Utvälinge och Ängelholm. Mer information om tider och priser hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Läs mer: Här hittar du alla våra vandringar i Skåne.

Hitta rätt. Vi lämnar stranden vid den första bästa gula bollen på en stolpe och går upp i skogen igen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. SonjaS skriver:

    Hej, hur kommer man tillbaks till Ängelholm? Med bussen eller till fots? Tack!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Båda alternativen funkar. Det går att ta buss 225 mellan Utvälinge och Ängelholm. Information om busshållplatser, tider och priser finns på Skånetrafikens hemsida. Vill man hellre gå i båda riktningarna är ett tips att i ena riktningen gå på stranden och i andra riktningen antingen lite längre upp på sanddynerna eller i tallskogen strax innanför stranden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.