Omtumlande upplevelse vid Öresund

Död tumlare

En strandad, död tumlare reser många frågor.

 

Kan en alldaglig upptäcktsfärd i hemtrakterna vara omtumlande? Nu har vi svaret. Ett rungande ja.

Vi har just hälsat på ett par hemtama hornugglor i Lerbergsskogen. Vi har även överraskats av ogenerat kopulerande strandskator i vattenbrynet. Men dagens stora överraskning skulle vara avgjort mer omtumlande. När vi tittar till sjöfåglarna vid kustlinjen i Höganäs reagerar vi över något som sticker ut: precis i brytpunkten mellan hav och strand glimmar det till i rött.

Också våra egna varningslampor blinker i rött. Vi måste undersöka detta. Ner till strandkanten. Genast.

Inget tvivel råder om vad vi ser. En tumlare. Sannolikt 1,5 meter lång och därför antagligen vanlig tumlare, phocoena phocoena, en av de minsta tandvalarna. En sak är säker. Tumlaren är död. Ett öppet hål med bokstavligen blodrött innanmäte tyder på att tumlaren nyligen levde. Döden kom nyligen.

Varför dog tumlaren? Bortsett från det stora hålet på sidan av huvudet och några märken efter pickande fåglar är det mest iögonfallande att en del av stjärtfenan saknas. Kanske kan det bero på att den har fastnat i ett fiskenät. Enligt Wikipedia förmår inte tumlaren upptäcka fisknätens tunna nylontrådar förrän det är för sent. Efter några minuter utan syre drunknar de. Ännu vet vi inte säkert dödsorsaken.

I övrigt verkar tumlaren vara i fint skick, med blänkande tandrad. Svårt att ta in att den är död. Sorgen väller in.

Vad kan vi göra? Vi kan inte bara promenera vidare som om inget har hänt. En tumlare har mist livet. Det känns omtumlande. Vi måste göra något.

Vi ringer Höganäs kommun. Växeln agerar berömvärt professionellt. Tar uppgifterna och gps-positionen och lovar att tumlaren ska tas om hand. Vi skickar ett mejl till kontaktpersonen för tumlare på Naturhistoriska riksmuseet. Inom en minut får vi ett svar. De verkar omgående vilja få tag på tumlaren och obducera den. På kvällen inkommer ännu ett meddelande från riksmuseet: tumlaren är nedfryst och ska transporteras till Uppsala. En rapport från obduktionen utlovas. Denna uppföljning känns föredömlig.

Väntan på obduktionsrapporten är olidligt spännande, för att låna Peter Harryson bevingade uttryck i “Så ska det låta”.

Fortsättningen följer alltså. Men en sak vet vi redan. En alldeles alldaglig upptäcktsfärd i hemtrakterna kan vara olidligt spännande. Bara man förhåller sig nyfiken till sin omvärld.

En fröjd att se en livslevande tumlare.


Läs mer – statens vilt

Vet du vad du ska göra om du hittar en död tumlare? Det visste inte vi. Men med hjälp av internet hittade vi den information vi behövde. För just tumlare kan man vända sig direkt till ansvarig kontaktpersonen på Naturhistoriska riksmuseet, mer info här (eller ringa polisen, se nedan).

Tumlare är en av djurarterna i Sverige som tillhör något som kallas statens vilt. Utöver tumlare omfattas exempelvis björn, varg, örn, falkar, berguv, myskoxe och fjällräv. Om man hittar ett dött djur som tillhör statens vilt ska man anmäla det till polisen på 114 14.

På Naturhistoriska riksmuseets hemsida kan du läsa mer om statens vilt och vilka djur som ingår där.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.