Husesyn av Höganäs halsbrytande hus

Variationen i husens utseende i Höganäs är påfallande mångfacetterad. Höganäs museums sandstensbyggnad är en av våra favoriter.

 

Variationen av husen i Höganäs är påfallande mångfacetterad. Varje hus har en säregen karaktär som består av finurliga detaljer – ofta med tegel som den röda tråden. Så fort vi har börjat se husen som individer har upptäcktsfärden genom staden blivit ren upptäckarglädje.

Häng med på en bildlig husesyn!


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


Gott och blandat

Höganäs spänner över överraskande olika typer av hus. Här samsas hus med ett par hundra år på nacken tillsammans med nya moderna. Såväl höga som låga. Små arbetarbostäder i överflöd, funktionella som omsorgsfullt utsmyckade. Oansenliga hus som märkvärdiga och ståtliga byggnader. Blandningen är svindlande, närmast halsbrytande. Men med lite tid har vi lärt oss att uppskatta denna överväldigande variation. Kanske för att den oftast har en röd tråd. Tegel. Ty Höganäs är en stad byggd av bränd lera.

Bruksgården vid Gruvtorget är en av våra favoriter med dess väl avvägda blandning av gammalt och nytt.

 

Tegel

Med undantag för några enstaka 1700-talshus domineras bebyggelsen helt av hus från 1800 och 1900-talen. Många egnahem i sten uppfördes under perioden 1870-1960. Runt sekelskiftet 1900 tillkom dekorerade affärshus och villor i tegel och puts, många av dem med anknytning till Höganäsbolaget och arkitekten Erik Zetterström. Kännetecknande för hans stil är tegelhus med exempelvis ”ögonbryn” och tegelverandor på gavlarna.

Förklaringen till mångfalden av murade hus är att Höganäsbolaget försåg staden med mur- och taktegel under 1800- och 1900-talen.

Tänk att tegel kan ha så många olika nyanser.

 

Färger

Färgerna skänker staden dess säregna prägel. Grågula tegelhus med grågula tegelpannor och detaljer i terrakotta eller saltglaserat tillkom under sena 1800-talet och runt sekelskiftet 1900. Påkostade byggnader fick ofta putsade fasader eller rött fasadtegel, höganäsrött härskar runt Gruvtorget. Mörka tegelhus präglade början av 1900-talet medan ljusputsade egnahem dök upp under 1930- och 40-talen. Det gula teglet återkom under 1950-talet. Det är vi glada för.

Stiliga hus vid Gruvtorget.

Egendomligt nog gör vi nya fynd vid nästan varje strövtåg genom stadens lapptäcke av allsköns hus. En ny kul detalj. En ny gatsnutt. En byggnad som ömsat skinn från industrilokal till bostadshus eller affärslokal. Höganäs är en stad full av hus, och hyss.

Varje hus blir till individ, det fylls av liv. Och promenaden blir en spännande upptäcktsfärd.

Hur ser bebyggelsen i din stad?


Bildfrossa: hus i Höganäs

Ett av Höganäs få äldre trähus.

Fyrkanten – ett mästerverk i sandsten!

Charmiga, äldre tegelhus.

Lägg märke till vindskivorna i tegel.

Ännu ett trevligt tegelhus.

Ett hus i gult tegel.

”Ögonbryn” över fönstret.

Ännu en fin gavel, i tegel förstås.

Husfasad med såväl tegel som keramikplattor.

Utsmyckning på hus nära Gruvtorget.

Gamla skolor är det gott om i Höganäs.

Lancasterskolan.

Gammal industribyggnad i tegel, numer Blå hallen.

Visst är även Kakbodens hus läckert?

Tivolihuset.

Gamla mejeriet i Höganäs övre.

Stadshuset präglas av modern arkitektur.

Höghuset likaså.

Moderna radhus.

Tegelhus i modern tappning i centrala Höganäs.


Läs mer

Källa: Fakta ovan är hämtat från Höganäs kommuns dokument Fördjupning av översiktsplanen För Höganäs och Väsby, [Kapitel]  2 Historik (2010)

Läs mer: I boken Vandra i Kullabygden av Gunnel Wounsch hittar du mer information kring enskilda hus i Höganäs liksom förslag på rundvandringar i staden.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.