Gå Hälsans stig – Höganäs!

En hälsostärkande promenad är aldrig fel. Och i Höganäs får man en god portion kulturhistoria på köpet.

 

Att promenera anses vara hälsosamt för såväl kroppen som knoppen. Att gå en hälsans stig bör sålunda betraktas som utomordentligt hälsofrämjande. Turligt nog är det gott om Hälsans stig runt om riket, var och varannan tätort med självaktning har en sådan stig. Så också Höganäs. Så häng med på en särdeles hälsosam promenad med stärkande kulturhistoriska inslag.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


Mumma för historiefantaster

Promenaden startar vid ett av Höganäs kulturhistoriska hjärtan, Gruvtorget. Detta torg är dock inget att gruva sig över, tvärtom. De rosaskimrande hus från mitten av 1800-talet som omgärdar torget är lika välbevarade som fina. Titta noga så ska du se finurliga detaljer som ornamenterade fönster eller dylikt som kan ge historiefantaster ståpäls.

Snart passerar vi Eric Ruuthsparken. Även parken påminner om svunnen tid, nämnd efter adelsmannen som startade i gång Höganäs stenkolsbrytning i slutet av 1700-talet. Bara några steg bort låg järnvägsstationen Höganäs övre. Och här en minnessten efter Höganäs gamla kyrka. Det väcker en undran om varför den revs redan 1935 medan den nya kyrkan inte invigdes förrän året därpå. Är det någon som vet?

Vår rundvandring startar vid en av Höganäs finaste platser, Gruvtorget med dess fina hus.

En av många utsmyckningar på husen runt och i närheten av Gruvtorget.

Eric Ruuth står staty framför en av de tidigare skolorna.

 

Utkikstorn – vyer ända till Danmark

Strax passerar vi stiliga Tivolihuset – i romantisk stil för att vara exakt. Och ännu högre på en kulle i Sjöcrona park tornar ett utkikstorn upp sig. Vi joggar upp i barnslig förtjusning inför alla vidunderliga vyer vi förväntar oss, och vi blir inte besvikna. Här uppe är det gott om fläktande vindar. Förutom frisk luft i övermåtta syns både Kullaberg och Danmarks kust. Här kan man stå och drömma sig bort om både sommarvärme och utlandsresor.

Förbi Tivolihuset.

Bra för hjärtat att ta sig upp till toppen av Tivolibunken.

 

Sjöcrona park

Fast snart nog rör vi oss vidare genom parken, med anor tillbaka till 1860. Här brukar det vara fullt av blommor framåt våren. Ännu ett trevligt inslag finner vi i ett hörn: stadsodlingar.

Vi passerar ett småhusområde med tillbörlig rekreation i form av fotbollsplan och gräsmattor. Och mer rekreation kommer under vår väg längs cykel- och gångvägen mot Lerberget. Än aktivitetsstråk med lekplats, än padelbana med ytterst tilltalande namn – Mallorca. Det kommer mera i denna uppenbarligen hurtfriska stad: utegym, idrottshall, simhall och en utomhusbana för löpträning. I Höganäs tycks man kunna röra sig hur mycket som helst.

Hälsofrämjande odlingar mitt i stan i Sjöcrona park.

Här tar oss stigen nästan utomlands…

 

Lerberget

Efter en underfundig “björkstolpe” och en viadukt skymtar vi havet i Lerberget, och vi ger oss inte förrän vi står öga mot öga med havet. Skarvarna bidar deras tid på stenar nära vattenbrynet och tycks bry sig föga om blåsten. Men vi gör det, och fortsätter längs havet mot Höganäs i ett landskap som bitvis påminner om hedlandskap med låga, vindpinade buskar och böljande gräs. I höjd med Lerbergets camping tittar vi till sandstranden. Ingen badar sådär i slutet av december, men bortom tången på stranden äter ett par svanar på växter vid strandkanten. Är det inbillning eller verklighet det som skymtas i fjärran?

Framme vid Öresund kan vi andas stärkande havsluft. Vad gott det gör!

 

Sälar vid Kvickbadet

Längre bort än stenarna vid strandlinjen, som befolkas med änder och ett par trutar, anar vi ett par sälar. Eller är det klippor? När stenarna rör på sig vet vi besked. Knubbsälar. De verkar trivas på stenarna utanför Kvickbadet.

Gott om fåglar vid havet.

 

Trevlig hamn i Höganäs

Höganäs välkomnar med småhus vars säregna karaktär stavas: tegel. Hamnen är laddad med trevligheter som utegym, bänkar, liggstolar, kallbadhus liksom ett antal restauranger.

Hälsans stig fortsätter in mot stan genom ett kvarter med små hus vid Sundstorget, ett litet torg med en stor, rostfärgad giraff i järn. Även här utstrålas den säregna karaktären av tegelhusen.

Än mer tegel möts vi av vid Bruksskolans bastanta byggnad i rött tegel. Strax före kommunhuset viker vi av till vänster och följer den gamla banvallen förbi huset som en gång var ett av Höganäs stationshus. Vid Prins Carlsgatan tar vi till höger och några steg senare är vi återbördade till Gruvtorget.

Denna rundturen tål verkligen att göras om!

Trevlig hamnpromenad.

Ett av många små gemytliga hus längs vägen.

Fin tegelmur i närheten av Gruvtorget.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Gruvtorget i Höganäs. Eller var som helst längs slingan, exempelvis vid Kvickbadet.

Längd: Cirka 9 kilometer.
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Hälsans stig finns på många håll i Sverige. De vi har gott har varit välmarkerade och lättgångna. Alla Hälsans stig hittar du på på den här sidan.

Läs mer:
– Läs om alla våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Gunnel skriver:

    Mycket bra och olika årstider och tider på dagen tex soluppgång och nedgång gör dessa platser ännu mer sevärda så tänk på klocka och tiden också när du ska besöka dessa sevärda områden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.