Finn fem fåglar

2 steglitser på en kardborre

Visst är dessa steglitser finfina? Märk väl att en av dem har något i näbben.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


 

Flygande start

Våra förhoppningar att finna fem fåglar kommer illa kvickt på skam, långt innan vi har kommit till havet där vi tänkte håva in flygfäna så har vi redan sett långt fler än fem fågelarter. Inom loppet av fem röda minuter har vi så att säga häcken full med att föreviga fåglar på häck nära bostaden: talgoxe, koltrast, skata, ett helt gäng ystra pilfinkar som flyger än över ett staket till en trädgård med fågelmatare, än tillbaka till buskens trygghet på betryggande avstånd från Kerstins kamera. En duva har koll på läget från en björk bredvid. Lägg på det kråkor, skator och omängder högt ljudande kajor. Blåmes och ett försvarligt antal gärdsmygar smyger omkring vid en vidlyftig buske med praktiskt taget obegränsat med gömställen. Gräsänder i en damm. Högt upp i skyn flyger en gråhäger, en väsnande trut, en trumpetande gås. Och se där på nära håll, en kråka i ett skatbo! Man kan (nästan) bli andfådd av att räkna upp alla dessa fåglar.

Slutsatsen efter en stunds morgonpromenad: morgonstund har inte bara guld i mund, utan är även till brädden full av fågelljud.

Även om vi med bred marginal lyckats finna fem fåglar så kan vi förstås inte sluta vår promenad nu när vi har fått upp ångan!

En rödhake står för dagens första riktiga färgklick. Domherre för den andra, vilken välförtjänat betraktas som Sveriges fagraste fågel med hanarnas rödaktiga bröst och sidor av huvudet.

En koltrast på spaning efter mat under buskarna.

Hej du lilla pilfink!

Gråsparven passar perfekt med vädret denna gråmulna dag.

Gräsänderna vill inte göra oss sällskap.

Sveriges finaste kallas domherren. Och fin är den verkligen!

 

Havsfåglar

Nu är vi framme vid havet i Lerberget och gör oss redo att bli överväldigade av fåglarnas mångfald. Till en början ser vi inte ens en tillstymmelse av en fågel när vi pulsar i den mjuka sanden ända till havet. Det enda som hamnar i blickfånget efter denna mödosamma omväg är fiskare – fiskare vart än vi riktar blicken. Förklaringen till fiskarnas överflöd är havsöringfiskets premiär dagen innan. Därav inga fåglar inom synhåll. Borde inte detta inlägg döpas om till Finn fem fiskare?

Men, titta där framför näsan på oss: En svart fjäder, troligen efter en råka. Och på liknande vis som det inte finns rök utan eld så finns det nog inte en fjäder utan fågel. Ty mitt bland fiskarna tornar snart ett par svanfamiljer upp sig. Man kan baxna för mindre. Och på betydligt längre håll ger sig tre knubbsälar och troligen en grå dito till känna. Förvisso inga fåglar, men finfina att beskåda de med.

Inga fåglar på stranden, men en fjäder.

Här smyger gärdsmygar i gräset.

 

Steglitser

Innan vi vänder hemåt för att försöka tina våra djupfrysta fingrar och tår, tar vi en ordentlig titt på en närliggande buske vid sandstranden. Skönjer vi inte några subtila rörelser där? Vi tittar riktigt noga, och tror knappt våra ögon: en flock steglitser! Vi som bott i Mellansverige så många år är ovana att se steglitser i Sverige vintertid, men i Skåne kan de övervintra, uppenbarligen. Vi njuter till fullo av steglitsernas färggranna uppenbarelse, med brett band i intensivt gult och svarta vingar. Vi kan inte få nog av dessa fina fåglar!

Men fåglarna kan det, och när de har fått nog av oss flyger de sin kos. Och vi vandrar hemåt och tinar i stugvärmen. Livet känns i det närmaste fulländat (längtar enormt till att krama våra nära och kära).

En flyguppvisning av steglitserna. Applåd!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.