Träna på utegym!

Eyal tränar balansen för att åldras vackert.

 

Utegym borde vara inne. Att vara ute är bra. Att träna är bra. Så varför inte kombinera två goda ting? Utegym finns ju på så många ställen!


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


 

Gott om utegym i Höganäs

Vi är nyinflyttade i Höganäs. Det märks. Inte en dag utan nya upptäckter under våra dagliga strövtåg. Inte sällan blir det just ännu ett utegym (sammanlagt i kommunen finns det sju utegym). Men att titta på utegym är en sak, att träna på dem något helt annat, och för oss obekant. Är dessa underliga redskap något för oss?

Å ena sidan, finns mycket som talar för att utegym borde vara inne. All rörelse i den friska luften är hälsosam. Och även om vi vandrar vareviga dag så är det bara bra att flera kroppsdelar får sig en välbehövlig omgång styrketräning.

Å andra sidan, hur kan vi veta att vi använder redskapen korrekt? Inget stort problem, eftersom redskapen är rätt självinstruerande. Och även om vi inte gör allt perfekt första gången så lär vi få allsidig motion i alla fall.

En annan farhåga: vad om någon glor och avslöjar oss som hurtbullar? Efter våra frekventa joggingturer – och mycket trevliga igenkännande kommentarer – är vi vid det laget redan avslöjade. Återstår inget annat än att testa!

Några äventyrliga tag på det utmanande utegymmet längs aktivitetsstråket i Höganäs.

 

Modernt utegym på Kvickbadet

Luften är sannerligen frisk så här i mitten av januari och vi är helt ensamma bland redskapen. Det är bara att sätta i gång! Aningen tveksam sätter jag mig vid en roddmaskin – hur gör jag? Det är bara att snegla på Kerstin. Hon roddar på så det står härliga till, här gäller det att hänga med för att inte hamna på efterkälken. Det här ger blodad tand. Vi provar alla redskap. Det känns ovant, men utomordentligt bra.

Utegym med havsutsikt.

 

Åldras vackert i Höganäs

Förvisso står det “Park för aktivt åldrande” på skylten, men i mina öron klingar det som “park för vackert åldrande”, eller på ren svenska seniorgym. Förvisso är Kerstin och jag ännu inte så seniora av oss, men lite balansövningar muntrar upp både oss och alla förbipasserande på aktivitetsstråket på Lexikonvägen (mittemot Ica). Höganäs kommun ska ha en eloge för detta förträffliga seniorgym!

Bara en undran, kan det finnas en bättre placering för gymmet? En plats där seniorerna kan träna mer insynsskyddade och med mer inspirerande omgivning i vår kustnära kommun?

Hemåt går vi med lättare steg för nu har vi provat på något nytt. Och det mår vi gott av!

Balansträning på utegymmet för seniorer. Också det längs aktivitetsstråket.

Här byggs muskler!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.