På spaning efter elskåp i Höganäs

Eyal har hittat ett tidsdokument mitt i centrala Höganäs: ett elskåp med bild på stadens högsta hus.

 

På Upptäcktsfärd älskar att spana efter tidsdokument utomhus. Det blir en välgörande kombination av rörelse och bildning på samma gång. I centrala Höganäs har vi hittat perfekta objekt att spana efter: elskåp med historiska bilder som tar besökaren genom en tidsmaskin på uppemot ett sekel tillbaka. Och vet ni vad, snart får Höganäs ännu fler fina elskåp! 


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


Vi hejdar oss mitt i centrala Höganäs en gråmulen vinterdag. Vad är det vi ser? Elskåp. Inte gråtrista och kanske nedklottrade. Elskåp med fina bilder från en svunnen tid. Och ett till. Och ett till. Det blev en liten, men ack så bildande promenad genom Höganäs stadshistoria.

Elskåp med fina bilder från en svunnen tid.

 

Varför dessa utsmyckade elskåp?
Vi ställer frågan till Aud Bengtsson på Höganäs Energi. Så här svarar hon:
“Bakgrunden för utsmyckningen av elskåpen är kommunens arbete med purple flag modellen, där målet är att skapa trygga och attraktiva områden, också efter kontorstid.
Vi på Höganäs Energi vill vara med och bidra till detta, och att klä elskåpen med historiska bilder och miniatyrer av byggnader, var ett roligt sätt att smycka de annars grå elskåpen.”

Vilken respons har ni fått?
“Både vi på Höganäs Energi och kommunen har fått telefon och mejl från invånare som berättar att de har bilder som skulle kunna användas. Elskåpen har helt enkelt engagerat många.”

Fler fina skåp på Storgatan
“Vi kommer att ha en tävling tillsammans med kommunen och det blir konstnärer som får dekorera skåpen denna gång”, berättar Aud Bengtsson på Höganäs Energi.

Du kan läsa mer om tävlingen på kommunens hemsida.

Sugen på en elskåpspromenad?
Kommunen har gjort en hemsida för elskåpen, med både karta för en elskåpspromenad och historien bakom bilderna. Sidan hittar du på den här länken.

Höghuset i elskåpets behändiga format.

Höghuset i fullt format.

Sagabiografen på Köpmansgatan.

Sagabiografen i verkligheten – en av Höganäs vackraste byggnader.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. bmlarsreseblogg skriver:

    Visst är det kul med Street Art! Vilka fina elskåp! Vi hittade er blogg när vi drömde om och googlade på vandringar på Mallorca. Då fick vi också se att ni varit och vandrat i våra hemtrakter, (i Falköpings trakten).
    Trevligt skrivet och fina bilder!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för värmande ord, vad kul att ni hittat till oss! Vandring på Mallorca kan vi verkligen rekommendera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.