Besök din närmaste skog

Eyal är ett levande bevis på att forskningen har rätt: vi mår bra av skog.

 

Alltså, man kan ta sig för pannan för mindre. Hur spännande kan väl den närmaste skogen vara! Ja, skogen som man har nött år in och år ut och vistats i till leda. Näppeligen kan det finnas något att upptäcka i en sådan skog, allra minst något spännande.

Fel, fel, fel. Massor finns att upptäcka, överallt, inte minst i en skog. För att varje dag, varje ögonblick, är ny med annat väder, ljusförhållanden, växter, djur och så vidare. Allt är föränderligt. Också vårt perspektiv. Ge oss tid och vi ser saker ur ett nytt perspektiv.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


 

Skog är grönt är skönt

Detta låter skojfriskt, men är lika gravallvarligt som grundat i vetenskapen. Vi människor mår bra av att vistas i naturen. Antagligen känner du dig också, som vi, väl till mods i en skog. Instinktivt och utan att ta del av några vetenskapliga rön. Av en enkel anledning. Vårt liv (utanför skogen) brukar vara belamrat med intryck som i sin tur vållar stress. Våra hjärnor är inte programmerade för att se och interagera med tusentals människor i ett svep. I skogen är intrycken få. Vi varvar ner. Fridfullheten förstärks av det gröna.

Vi mår helt enkelt bra i skogen. Skogen är en av våra viktigaste andningshål.
Det gäller inte minst under coronatiden.

Skön promenad genom skogen även en gråmulen dag.

 

Lerbergsskogen

Vårt andningshål heter Lerbergsskogen. Samtidigt som vi märker hur gott vi mår här inne, ska vi inte låta hjärnan slappa helt. Ty vi är på upptäcktsfärd så våra sinnen är på helspänn. Det kan låta lite motsägelsefull: varva ner samtidigt som vi skärper oss till bristningsgränsen. Visserligen, men anspänning är självvald: vi är här för att förnimma något, för att lära oss något nytt, för att utvecklas. Känslan är rakt igenom skön.

Lerbergsskogen är till synes inte märkvärdig, med bland de vanligaste träslagen – björk och tall. Men ett måste framhållas, skogen lever sannerligen upp till dess namn denna kulna vinterdag vars luft är mättad av duggande, isande regndroppar.

Eyal tar in skogens intryck.

Grönt är skönt.

 

Fullt av intryck

Skogen är bräddfylld av allehanda intryck. Fågelljud överallt, inte bara småfåglarnas eller hackspettens hamrande. Måsarna skriker och varslar om sundets närhet, björnbärens snår är klargröna. Under samma himlavalv breder naturens mångfald ut sig, från späda till vindpinade knotiga björkar och resliga tallar. Regndropparna på grenar lyser upp likt pärlor i det bleka vinterljuset. Här och var finns fågelbon och dito holkar utplacerade. Och där ett utegym, en koja, en eldplats. Nästa gång grillar vi månde korv?

Vi lämnar elljusspårets breda hägn och marken blir med ens ojämnare, tydligen en bra övning för kropp och knopp att gå på ett sådant underlag. Här kan vi överraskas av glänsande björk, egendomligt formade svampar och något som verkar vara en gammal mur. Efter några sviktande steg på en matta tallkottar hejdar vi oss och vågar knappt andas. En liten gestalt med gråbrun päls och en väldig svans betraktar oss från en gren: en ekorre! Också den tycks betrakta oss andlöst.

Nu skymtar havet. Vi lämnar skogen fyllda av god energi och överväldigas genast. Havet är fyllt med fiskare. De senaste veckorna har vi inte sett en enda fiskare (utom sälar, måsar och gråhägrar som är ett slags fiskare). Nu ser vi ett dussin fiskare vart vi än vänder blicken mot havet. Något är på tok – vad kan det vara?

En fiskare på torra land löser gåtan åt oss: Det är havsöringspremiär den första januari!

Mycket man lär sig av en skoglig upptäcktsfärd på vintern.

Även döda träd har en funktion.

Regndropparna på grenar lyser upp likt pärlor i det bleka vinterljuset.

Visst är björkskogen vacker!

Är detta en gammal mur?

Öresund skymtar mellan träden.

En av fiskarna i Öresund så här till premiären för havsöringsfiske.


Tips

Visste du att det finns forskning som visar på positiva hälsoeffekter av att vistas i skog? Läs mer på Skogsstyrelsens hemsida. Det finns dessutom mer forskning som visar på grönområdens positiva hälsoeffekter.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.