Besök ett naturreservat – Ärtan och Bönan

Eyal uppe på toppen av ”Bönan”, en rest från gruvepokens svunna tid i det lilla naturreservatet i kanten av Höganäs.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


Det är mycket som är festligt med lilla naturreservatet Ärtan och bönan i Höganäs. Inte nog med påtagligt djurliv och stor artrikedom. Det finns också avtryck från den svunna gruvepoken. Det gäller även naturreservatets namn.

 

Fyndigt namn

Ärtan och bönan är ju ett lika oväntat som fyndigt namn för ett naturreservat. Ingen vet säkert varför detta område i Tjörröd i nordöstra Höganäs förlänades detta namn, men spekulationer är det gott om. “Ärtan” kan härstamma från tiden av stenkolsbrytning på 1890-talet. Gruvschakt nummer 18 kallades ju “attan”, vilket med lite fantasi parat med bred skånska kan låta som “ärta”. “Bönan” var då rimligen schakt nummer 19.

En annan förklaring utgår från formerna på två större varphögar – alltså rester av ler- och sandsten som lades på hög under brytning. Den ena påminner om en ärta medan den andra om en böna.

Informativ skylt om naturreservatet. Alltid lika lärorikt!

 

Varphögar

Så här står vi på en lerig stig och tittar oss runt efter kulturhistoriska markörer. Knotiga, grovbarkade skogsekar ger sig först till känna. Men snart står vi inför ett rejält hål efter dagbrott, omgiven av växtlighet. Varphögarna låter inte heller vänta på sig. Den första är ett tiotal meter hög och verkar stabil när jag joggar upp i en impuls som liknar allt mer barnslig förtjusning. Det är kul att jogga upp för en varphög, det bör alla testa någon gång. Och jag blir lika glad och fylld av god energi joggandes ner för högen.

Hålet där Eyal står är troligen ett av dagbrotten efter sandstensbrytningen.

 

Eget mikrokosmos

Detta lilla reservat på blott 10 hektar känns fullspäckat med spännande inslag likt ett eget mikrokosmos. Ett större hål i marken. En murknande trädstam. En kaprifol som väntar på att få blomma ut. Ett helt hörn fullt med träd klädda med murgröna. Och där ännu en varphög som givetvis måste bestigas. Som ett mikrokosmos. Vårtbjörk med rejäla vårtor, sälg och asp. Mossklädda stammar ligger på ända på marken för allmän beundran. De döda träden ger näring till allsköns insekter och märkliga svampar som är fröjd att titta på. Skogsluften är skön att andas, och lyssna till – den är mättad med fågelljud. Men vad händer nu? En flisa singlar ner framför näsan på oss. Och en till. Och ännu en.

Mossklädda stammar.

Murgrönaklädd björk.

Ett smakprov på naturreservatets svampar.

 

Möte med hackspett

Vi tittar upp. Och blir stumma, något liknande har vi inte varit med om. Fem meter ovanför våra huvud på en stilig ek trummar en hackspett för fullt på en gren, den hackar på med en sådan hängivenhet att den inte märker oss, alldeles oavsett hur länge vi står, oavsett hur stora våra ögon blivit, oavsett våra hänförda viskningar till varandra. Hackspetten trummar på som om det inte funnits en morgondag.

Först när vi går vidare hajar den till och flyger i väg. Men då landar en nötväcka bredvid på en björk två meter bort. Man kan bli lycklig för mindre. Så vad gör det om solen inte behagar visa sig i dag heller.

Fast en liten stund senare tycks en obetydlig spricka uppstå i det massiva molntäcket och skogen känns ljusare, för en flyktig liten stund. En liten påminnelse från högsta orten om att solen finns, men är strängt upptagen på annan ort.

En ivrigt trummande hackspett – som om vi inte fanns!

 

Tomtar

Innan vi tar farväl av Ärtan och bönan, säger vi adjö till tomtarna. Vi som trodde att julen var slut hade uppenbarligen fel. Ty här syns flera små jultomtar på träd och de verkar ha det hur trevligt som helst. Det är kanske här som tomten egentligen bor? I så fall får vi hålla det oss emellan så att tomtarna kan ha det lugnt och skönt även framöver i detta fyndiga lilla naturreservat.

Glada tomtar i skogen överraskar.


Tips

Oavsett var i Sverige du bor har du antagligen nära till ett naturreservat att gå på upptäcktsfärd i. Enligt Naturvårdsverket finns drygt 5 000 naturreservat i Sverige.

Vill du läsa mer om naturreservatet Ärtan och Bönan i Höganäs hittar du information på länsstyrelsens hemsida och kommunens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.