Gå till vattnet och må bra!

Vid havet mår vi bra.


Detta inlägg ingår i bloggserien Härda ut corona-vintern. Serien ämnar att inspirera till lustfyllda små upptäcktsfärder utomhus under coronavintern 2020/2021. Huvudfokus blir upptäcktsfärder som är enkla att göra i stort sett var som helst i Sverige. Håll ut och häng med!


En vintermorgon tittar vi ut genom fönstret och tror knappt våra ögon. Är det verkligen morgon, det ser ju ut som skymning. Och ändå har vintersolståndet passerat. Snart är vi ute och förnimmer att regnet hänger i luften. Frågan är inte om utan när. Kan man ha det roligt under sådana premisser?

Givetvis. Vi ska till havet, närmare bestämt till Öresund, eller sundet som man säger här.

Dit är det en halvtimmes promenad, men havets närhet märks på skränande måsar över våra huvuden. Ett helt moln med kajor för än mer oväsen, de måste vara levnadsglada.

 

Julrosor i fickpark

I dag gör vi saker annorlunda, vi tar en annan väg till havet, och snubblar på en så kallad fickpark, en liten park vars betydelse i en i övrigt urban omgivning inte kan överskattas. Även nu under en av årets till synes glåmigaste dagar väntar oss en överraskning. Men vi måste förtjäna den, skärpa våra sinnen för att hitta en liten växt med utsprungna julrosor. Vita, nästan självlysande i ett universum badande upp till vaderna i något som liknar skymningsljus.

Vi är räddade.

Det är nu det vänder. Basunerar alla tidningar. Även lyktstolparna tycks blomma och skina upp.

Blommande julrosor i fickparken.

Skinande lyktstolpe.

 

Sundet och fyndet

Pulsen höjs och vi drar efter andan som alltid när vi skymtar havet. De sista metrarna går genom ett hedliknande landskap, men vår blick är fästad vid havet, Danmarks långa kustlinje och landmärket Svinbådans fyr som blänker mitt på blanka dagen. Vi hejdar oss, tar fram kikaren och spejar. Ett välbehag sprider sig, ett outgrundligt lugn. Det finns så mycket att glädjas åt. Luften är helt stilla och inte en droppe regn. I vattenbrynet håller ett par hägrar till och några skarvar. Lite längre bort tar en fyrhövdad svanfamilj en gemensam simtur. Och än längre bort ett par klippor, tills de rör på sig. Knubbsälar! Hurra!

Välkommen till Sundet!

Morgon blir till dag vid Öresund.

Ser du knubbsälen? Och skarven?

 

Tumlare?

Även på torra land kan fynd påträffas. Vilken firre! Blott skelettet återstår, liksom en mängd frågor. Vem är du? Sannolikt en tumlare, men det vet vi inte säkert, inte ens efter en googling hemma. Hur kom det sig att du strandade? Och vem har tagit dig upp på land? Obesvarade frågor som vi lär få leva med.

Kan detta skelett vara efter en tumlare månne?

 

Sandstranden

För oss som kommer från Mellansverige känns det ovanligt att gå på en sandstrand i Sverige på vintern, en ren njutning. Sanden är mjuk och löftesrik, lovar ljumma sommarbad. Tången bredvid är rödbrun. Och snart är vi i Lerberget och möter en trevlig bronsskulptur vid stranden: “Pappa kom hem” av Jonas Högström (2016).

Tång på sandstranden – befriande luktfritt nu på vintern.

Trevliga skulpturen Pappa kom hem (delar av) av Jonas Högström nära hamnen i Lerberget.

 

Lerbergets hamn

Piren har inget räcke och det är vindstilla. Vi går längst ut, förbi en ruff som tagits upp på land och smyckats till en ögonfägnad. Längst ut på piren är stenarna vitmålade, kanske för att markera Håkan Rysdströms fyr. I varje fall är det fint. Vi spejar ut över havet och iakttar Danmarks kust. Vi iakttar Kullaberg och dess beryktade fyr, som blänker – olikt Håkan Rydströms fyr. En äldre, skäggprydd man skriver upp dagens vattentemperaturen på en liten griffeltavla: 4,9 grader.

Plötsligt känns det lite kyligt, det blåser visst och det utlovade regnet duggar lätt. Vi är upprymda, och hungriga. Havet suger.

Ruff på torra land i Lerbergets hamn.

Dagens badtemperatur.

Får det lov att vara ett dopp? Garanterat vederkvickande.


Tips

Även om du kanske inte bor på promenadavstånd till Öresund eller havet, så finns det antagligen en sjö någonstans i din närhet. Enligt SMHI finns nästan 100 000 sjöar i Sverige som är minst en hektar stora.
Det finns forskning som tyder på att tillgången till vatten som sjöar och hav har positiv effekt på välmåendet (källa: Artikel på Karolinska institutets hemsida).


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.