Vandra i Pålsjö skog i Helsingborg

Bland mycket annat bjuder denna vandring på det rosa Pålsjö slott.

 

I Pålsjö skog naturreservat nära Helsingborg kan du vandra både långt och kort genom en blandad lövskog. Ju längre du går desto mer omväxling får du vara med om. Hänger du med fram till slutet får du se både Pålsjö slott och ståtlig utsikt över Öresund och grannlandet.

 

Härlig blandning

Vi tar en titt på Sofieros slottsträdgård och ger oss i kast med dagens vandring i Pålsjö skog. Hösten till ära välkomnas vi av en gyllene brun matta av löv in i detta vidsträckta strövområde i norra Helsingborg. Bara skogen mäter 70 hektar och ingår i Pålsjö naturreservat. Här blandas främst bok och ek, stora som små, unga som uppemot 250 år gamla träd. De flesta lever, men några ligger på huk och ger liv åt andra. Så ser naturens kretslopp ut.

Vi följer mörkgröna markeringar och badar, skogsbadar. Då och då noterar vi lagom dramatiska landmärken. En stubbe med groteska svampar på. En bäck (det finns totalt två i strövområdet). Odlingsmark intill. En hästhage (med hästar). En informationspunkt med lärorik information om området. En hundgård med högt staket. Vov-vov.

Framme vid en damm. Nu händer grejer. En hop med gräsänder lämnar mangrant vattnet och styltar målmedvetet mot oss. De stannar upp en knapp meter ifrån och ser uppfordrande på oss: Mat! Skrattmåsar och kajor ligger inte långt efter, men gräsänderna har första tjing, verkar det som. Efter ett tag lugnar de ner sig, gräsänderna, och käkar – gräs.

Vandringen fortsätter. Emellanåt stöter vi på människor, ju närmare ett bostadsområde, desto tätare möten. Vi går över en träbro med en ravin och en porlande bäck under. Ännu en bro. Höstlöven singlar ner. För en stund lämnar vi skogen för en avstickare förbi Pålsjö slott. Ett flott slott!

Vandringen avslutas med flaggan i topp. Härlig utsikt över Öresund, och grannlandet, Villa Thalassa, en damm och efter en liten runda i skogen är vi återbördade till parkeringen vid Sofiero slottsträdgård. Inte illa med två slott under en och samma vandring!

Skogsbad i Pålsjö skog.

Läckra svampar – i alla fall att titta på.

Inte ett dugg blyg gräsand.

Över en bäck i en ravin.

Udda svamp, eller är det kanske en dvärgflamingo…

Snart framme.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid Sofiero slott.

Längd: Runt 10 kilometer.
Höjdmeter: +/- 30 meter
Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.