Vandra Skåneleden från Öllövsstrand till Vejbystrand

En vandring med havsdoft och sand mellan tårna från Öllövsstrand till Vejbystrand.

 

Det säger sig självt att denna vandring från strand till strand med Skälderviken bredvid bjuder på mycket havsluft och vida vyer över havet. Lägg till urgamla betade strandängar, klappersten, sand och sjöfåglar mest hela tiden och överallt. Idisslande, lugna svartvita kor fulländar denna härliga kustvandring.

 

Öllövsstrand

Startar vid en informationstavla vid Öllövsstrand efter en lunch på stranden. Buskarna intill stranden vajar i vinden medan vi lyssnar på vågornas brus och håller utkik efter vadare i vattenbrynet. Också pilar och rönnbärsbuskar böljar i denna eviga blåst. Nyponbuskar i en lång rad tillför färg på land och i vattnet intill håller måsar och skarvar till på stenar längs hela kusten. Havsluften blandas med småfåglars kvitter. Men vi tittar också inåt land över odlingsmarken.

Nypon lyser upp längs vägen.

Intensiv doft av hav, med tång och sjögräs på stranden. På håll syns Kullaberg.

 

Ängelsbäcksstrand

Vi charmas av en trolsk liten grönskande bäck som rinner ut i havet. Vid informationstavlan vid Ängelbäcksstrand tar vi ett medvetet beslut att avvika från Skåneleden en stund. Av en mycket god anledning: för att gå på finkornig sandstrand. Utan förvarning flyger en gråtrut upp framför oss för att landa några meter bort på en sten i havet. På stranden hittar vi sjögräs, tång, snäckor (stora som små), en strandad liten krabba, krabbskal och musselskal. Inte att undra på att det doftar så förföriskt av hav.

Skonsam promenad på mjuk sand vid Ängelbäcksstrand.

Bäcken slingrar sig mot Skälderviken.

Truten flyger upp för att byta sten.

 

Södra Bjärekusten

Nu kan alla vänner av ordning andas ut för vi är återbördade på Skåneleden och går genom naturreservatet Södra Bjärekusten. Strandängarna här har betats i tusentals år, enligt länsstyrelsen. Omväxlingen här en enorm: torrt och vått, sand, klappersten och klippor, näringsrikt och näringsfattigt. Detta bäddar för en stor artrikedom.

Här och där stugor och hus med duglig havsutsikt. Respekt för de vindpinade krypenarna på strandängen – riktiga överlevare. Under hela vandringen uppenbarar sig Kullaberg som reser sig ur Skälderviken. Vi korsar ännu en trolsk bäck, med gräsänder simmande mot det glimmande havet. Svartvita kor idisslar i godan ro på strandängen.

På en liten bro över bäcken.

På strandängarna mot Vejbystrand.

 

Grytskär

På en liten ö runt 50 meter från fastlandet ser vi det året om avspärrade fågelreservatet Grytskär. Ön är fullständigt belamrad med fåglar som skarvar, gäss och enstaka gråhäger.

I eftermiddagssolen lyser algerna på stranden rött och i kohagen betar brunfläckiga kor. Där någonstans visar sig Vejbystrands hamn och vandringen lider mot sitt slut. Först byter vi dock kommun vid naturreservat Stora Hults strand: från Ängelholm till Båstad. Välkommen, välkommen!

Tack för denna gång.

Strandängen nära Grytskär (i bakgrunden).

Välskyltat,

Framme vid hamnen i Vejbystrand.


Tips

Väl i Vejbystrand pass på och besök närliggande så kallade Trollskogen, vars knotiga tallar intar fantasieggande former.

Passa på och besök Trollskogen i närheten av hamnen.


Vandringsfakta

Start: Nära hamnen i Öllövsstrand.
Slutpunkt: Hamnen Vejbystrand.

Längd: Runt 8 kilometer.
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Läs mer:
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. World by Tina skriver:

    Men alltså hur vackert är inte Sverige!?! Tack för fina bilder! Dags för mig att utforska södra delarna av landet ännu mer känner jag.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för din uppskattning! Sverige och inte minst Skåne har kolossalt mycket att erbjuda alla naturälskare. Framöver kommer ännu fler inlägg med bilder och inspiration från Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.