Vandra loss i omväxlande Järavallen

Vi testar Järavallen, ett populärt strövområde söder om Landskrona med välmarkerade vandringsslingor.

 

Järavallen är ett populärt strövområde söder om Landskrona. Här kan både cyklister och vandrare får sitt lystmäte på välmarkerade slingor. Vi har varit där och förstår varför området är så omtyckt. Det är omväxlingen!

 

Skuggande skog

En stund dröjer vi vid kartan med de märkta slingorna innan vi fattar vi ett enhälligt beslut. Klart vi måste vara värst! Med andra ord, vi tar den längsta slingan. Den mäter 7,5 kilometer och är lättgången. Det enda vi behöver tänka på är att följa de blå markeringarna.

Som vanligt är naturen generös, vi omfamnas direkt av grönskan och en skog med många resliga bokar och tallar. Denna skuggande skog är en lisa heta sommardagar.

Men vad är det som doftar så oemotståndligt somrigt? Kaprifol!

Förförisk doft av kaprifol.

Välmarkerat och lättgånget. Den blå slingan är längst med sina sju kilometer.

 

Orkidé

Av och till gör sig motorvägen påmind, speciellt när vi går på en bron över motorvägen med besinningslöst rusande bilar och lastbilar rakt under oss. Skönt att komma till sandmarken på andra sidan och återigen kunna lyssna på fågelsång. Längs stigen överraskar flera gölar. Den största överraskningar är dock en orkidé vid en av dessa gölar. Vilken raring!

Snart syns även en liten sjö, där för tillfället doppingar och sothöns bor med sina avkommor. Sommaren är en familjehögtid för fåglar.

En orkidé lyser upp.

Den omväxlande Järavallen har även en fågelsjö.

 

En för alla, alla för en!

När vi har rundat sjön växlar landskapet återigen. Nu marscherar vi i utkanten av en skog och Hofterups mosse. Ja, det är gott om fågelsång i öronen. Nästa växling är en samling björkar som känns sammansvetsade. Osökt tänker jag på de tre musketörerna valspråk: “En för alla, alla för en!”

Valspråket gäller i all synnerhet när vi beträder en kohage med kor. Något utrymme till några självuppoffrande hjältedåd finns inte. Korna dåsar i ett hörn och visar inte det ringaste intresse för oss. Göken gal. Vi går in i skogen och återigen är det gott om björkar – och mygg. Vi raskar på genom ännu en hage i kanten av en våtmark. Flädern blommar. När kvällssolen silas genom björkarna uppstår magi.

Längs kohagen.

Genom björkskogen – visst är det vackert?

Slingan bjuder på flera små överraskningar. Ett vattendrag och vajande vass. Och vem gömmer sig i vassen? Gräsandsungar! Överraskningen är också på deras sida.

Vi hejdar oss vid ett enormt kaninhål som utan problem kan sluka Alice i Underlandet. Ett moln med starar landar på nära håll. Överblommad ginst. Vi är återbördade till bron över motorvägen och blir öronbedövade för en stund. Vi landar mjukt på andra sidan bron och skogsbadar en bra stund i en övervägande tallskog. Tillbaka vid startpunkten är vi som nya.

Denna slinga var bara en av alla slingor i Järavallens omväxlande omgivning.

Skogsbadar.

Överblommade backsippor är ett av naturens konstverk.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid Järavallen.

Längd: Cirka 7,5 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Knappt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Texct: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.