På utflykt till Torups slott och bokskog

Torups slott och bokskog utanför Malmö är en oas med flott slott, slottspark och strövområden. Missa inte detta härliga utflyktsmål!

 

Bara 20 minuter utanför Malmö ligger en oas med välbevarat slott, slottspark och strövområden med hagar och inte minst bokskog. Missa inte detta härliga utflyktsmål!

Malmö är en storstad. Med blott en stunds bilkörning bort – eller en klimatsmart bussfärd från centrala stan – ligger ett populärt utflyktsmål: Torups slott och rekreationsområde. Häng med!

 

Slottet och slottsparken

Ännu skiner solen genom små sprickor i det massiva molntäcket. Och vi går grundligt tillväga och gör upp en plan: slottsstigen först, sedan kejsarstigen. Ovanliga trädarter som valnötsträd, körsbärsträd, blodbok, hängbok och en alldeles enorm platan i slottsparken eggar vår nyfikenhet och väcker beundran. Under ett väldig kastanjeträd vilar en skock får. Kan tillvaron bli mer rofylld än så?

Ännu gröna valnötter på ett av slottets alla valnötsträd.

Körsbär i slottets körsbärsallé.

 

Nej.

Slottet visas för allmänheten på söndagar så vi får njuta av det på respektfullt avstånd denna vardag. Slottet har damm på ömse sidor – med näckrosblad i. Och vid trapporna till slottet måste vi hejda oss. Doftar det inte förföriskt av kaprifol?

Slottet avnjuts bäst på avstånd, i varje fall på vardagar (slottet visas invändigt på söndagar).

Som sig bör omges slottet av vatten.

 

Ja.

Även lavendeln vid rosenfontänen doftar. Dofterna har både förfört och distraherat så vi har tappat bort markeringarna på slottsstigen. Nu strosar vi alldeles efter eget huvud i slottsparken, förbi en damm med rosa och gula näckrosor. Här en fantasieggande bänk runt om ett träd, där en gammal jaktgata där man förr i tiden stod och siktade – pang!

Rosor och lavendel pryder italienska trappan.

 

Pannkaksköket

Vid dammkanten putsar sothöns fjädrarna och upp för trappan väller rosdofter i den italienska trädgården. Stigen leder oss vidare till kryddträdgården med ”pannkaksköket” Ameliden. I denna gulliga lilla stuga fick slottets flickor “lov att leka husliga dygder”.

Som anstår ett riktigt slott finns en humleodling, vilken användes för tillverkning av eget öl liksom av lugnande medel. Praktiskt!

Utan förvarning öppnar sig himlen och vi tar oss med förbluffande fart bland vattenpölarna fram till den täckta parkingången.

Detta lustiga hus är ”pannkakshuset”.

Rejäl skur mitt under upptäcktsfärden. Men räddningen, och taket, är nära.

 

Kejsarstigen

Efter regnet kommer solen och vi går längs körsbärsallén beslutsammare än någonsin att återuppta vår plan. Så nu följer vi Kejsarstigen och tappar inte dess röda romb-markeringar ur sikte. I en inhägnad betar ett par dovhjorthindar och två ystra kalvar. En bit längre bort står hjortarna (hanarna), omisskännliga med deras ståtliga horn. Markeringarna tar oss längre in i den småkulliga bokskogen, vars ljus silas in genom täta kronor. Här tar vi ett härligt skogsbad.

Dovhjortar i bokskogen.

 

Statarspåret

Denna trevliga promenad ger energi och vi blir genast sugna att fortsätta vår upptäcktsfärd i omgivningen. Statarspåret har en svart markering som tar oss förbi jaktpaviljongen genom en väg i bokskogen – med ängar intill. Vi viker av till en mindre stig, bitvis kantad med stora ekar, och flankeras av en hästhage med tre bruna hästar. En ormvråk seglar upp i skyn och snart syns Statarmuséet med kafé. I nästa hage betar ett tiotal vita kor. På närmare håll finns en stor svamp på ett död träd, lika groteskt som vackert. Snart är vi tillbaka vid parkeringen.

Hit måste vi återvända! Och du, se gärna till att komma en vardag eller en gråmulen dag med få besökare.

Jaktpaviljongen vid starten av statarspåret.

En gräsandsfamilj på upptäcktsfärd.

En groteskt stor svamp på en död trädstam.

 

Häckeberga slott

När vi ändå är på slottshumör passar vi på och åker till Häckeberga slott, som ligger blott en dryg kvarts bilkörning från Torup.

Slottet ligger på en sluttning med gräsmatta, omsluten av vatten med vita näckrosor i. Tyvärr är slottet, tillika ett fyrstjärnigt hotell, stängt vid vårt besök, men det är många välskötta häckar längs vägarna. En klen tröst.


Läs mer:
Här kan du läsa mer om Torups slott och bokskog.

Här hittar du inlägg från våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.