Pilgrimsvandra Norra Sigfridsleden

En pilgrimsvandring ger gott om tid för egna tankar. Vi börjar vår vandring på Norra Sigfridsleden vid fina Fiskebäcks kapell.

 

En pilgrimsvandring ger gott om tid för egna tankar. Och går från den ena kyrkan till den andra. Norra Sigfridsleden utgör inget undantag, men mellan kyrkorna finns gott om trevliga omgivningar att slå sig ner i för en fikapaus. Vi har dock några förbättringsförslag till de som ansvarar för leden.

En sak måste vara klar från början. Antagligen har vi begått något otillbörligt: vi har gått denna pilgrimsled oinvigd. Då den planerade invigningen blev inställd på grund av viruset, bestämde vi oss för att inte vänta på bättre tider. Vi kör utan biskoparna!

 

Fiskebäcks kapell charmar

Vår pilgrimsvandring går så att säga av stapeln utanför detta kapell. Kapellet har gjorts fint och målats, fåglarna trotsar den dova ljudmatta med bilbuller och sjunger. Kyrkogården charmar med en mur av mossklädda stenar och gamla björkar och en dito ek med limefärgad lav.

Göken gal från något av träden, som vanligt syns den inte. Vi närmar oss Vättern och Domsands småbåtshamn, passerar ingången till Domneåns naturreservat och går på den långa träbron över Domneån. Typiskt våtmarker är det mycket al här och rikt fågelliv. Så snart vi gått över bron har vi lämnat Västergötland och äntrat Småland. Vi känner oss lika hjärtligt välkomna i båda landskap.

Gott om sand vid Domsand, men Vätterns vatten är nog ännu kallt under vår vandring i slutet av maj.

Vi går över fågelrika Domneån och in i Småland.

 

Vidablick

Återigen nalkas Vättern och vi kikar gärna på sjön genom tallskogens glipor. Ibland går stigen alldeles nära branten och då syns simmande storskrakar långt ner i sjön. Vättern-kontakten fortsätter och vi är framme vid Vidablick, som lever upp till dess namn. Här kan man slå sig ner med en kopp fika vid Vättern.

Nära kontakt med Vättern.

Ormöga. Visst stirrar den på oss?

 

Kritik

Vi går inåt land förbi KFUM:s gård, genom skogen till en höjd med Lillån långt ner. En knipahona med fyra ungar tar en simtur. Snart går vi ner till ån och omsluts av denna trolska åravin, med grönskade backar, ormöga, porlande å och fågelkvitter. Besöket i detta lilla paradis blir onödigt kort, för leden för oss över en träbro och upp vidare förbi Bankeryds församlingshus och Bankeryds lilla centrum. Sträckning längs åravinen på Lillåleden hade inte varit längre, men så mycket vackrare!

Kontemplativ vandring genom skogen. Och här som synes väl markerat.

 

Bankeryds kyrka

Vi följer dock ledmarkeringarna, genom viadukten under järnvägen. Höger direkt genom villaområdet och förbi gamla banvaktstugan och sedan stora gatan, andas djupt in häggdoften och är snart vid Bankeryds kyrka. Också denna kyrka är i fint skick. Och bland de evigt vilande i kyrkogårdens fridfulla sluttning mot lövträd är sädesärla, taltrast och nötväcka i gång.

Vi viker av till vänster och genast öppnar sig en lantlig omgivning med åkrar och hästhagar. I en vägkant blommar körsbärsträd. Backen leder oss obönhörligen upp och när vi återigen tar till vänster leder backen oss till en utsiktsplats på Labbarpsberget över den lantliga nejden och Vättern. Också här går det finfint att ta fram kaffetermosen.

Fridfulla Bankeryds kyrka.

Vida vyer över Vättern från Labbarpsberget. Ett tänkbart fikaställe.

 

Fristad i bokskogen

Emellertid fortsätter vi beslutsamt ner förbi ett trevligt bostadsområde inbäddat i grönska. Betande kor i en hage utforskar oss nyfiket och gröna spannmålsfält böljar i vinden i det småkulliga landskapet. I naturreservatet Häggebergs och Granbäcks lövskogar skapar hasselsnår och bokskog ett förtrollande minikosmos för både fåglar och människor. Koltrast sitter uppe på en gren och sjunger med vällust. Här kan vi inte låta bli att slå oss ner på en bädd av fallna löv under bokträd. Det känns som en fristad.

Välkommen till landet!

Nyfikna. Har ni inte sett pilgrimsvandrare förut?

Under ståtliga bokar.

Skogsstigen tar oss till en utsiktsplats över Vättern. Sedan vidare genom lövskog, längs en föga trafikerad bilvägen i en grön omgivning, över en landsväg på en grusväg förbi gårdar. Visst blir man glad över blommande tulpaner! Tack snälla ni som anlade denna fina rad tulpaner i allsköns färger!

Både naturen och vädret växlar under vandringen. Ni ser väl regnet över Vättern?

Härliga tulpaner piggar upp längs vägen.

 

Järstorps kyrka

Ledmarkeringarna är inte alltid uppsatta där vi vill ha dem, så det är tur att Kerstin kollade kartan noga i förväg. Så småningom går vi i kanten av en bilväg flankerade av lantlig omgivning med gröna fält. Denna landsväg är lika vältrafikerad som olustig att frekventera. Det hade varit så mycket trevligare att gå genom hagen! Efter ett tag skymtar tornet av Järstorps kyrka och vi raskar på ännu mer medan vi beundrar ekarna vid vägen. Kyrkan tronar på en kulle och när det luktar kor är vi nästan framme. En lindallé leder oss dit, ödmjuka och ömma i tårna. Även Järstorps kyrka är uppfräschad och muren intill kyrkan är mossklädd.

Pilgrimsvandringen, och vi, är slut. Även om vi har en del synpunkter på sträckningen och märkningen av denna led så går vandringen genom vackra omgivningar. Och till syvende och sist är inre tankar kanske viktigast under en pilgrimsvandring.

En sträcka längs landsvägen. Inte så roligt med trafiken här.

Pilgrimsvandraren framme vid målet vid Järstorps kyrka.


Vandringsfakta

Startpunkt: Fiskebäcks kapell
Slutpunkt: Järstorps kyrka

Längd: Runt 15 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 100 meter
Tid: Cirka 3,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på på vår profil på Wikiloc, uppdelad i två delar. Del 1 och Del2.

Obs1: På sina ställen är det långt mellan ledens markeringar, till exempel genom Bankeryd. Det gäller att hålla utkik efter små fyrkantiga klistermärken eller trästoplar med markering.

Obs2: Sista kilometern till Järstorps kyrka går tyvärr längs en bilväg med en hel del trafik.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Småland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Klas-Peter Suneson skriver:

  Tack för att ni båda hjälper oss att”marknadsföra” Norra St. Sigfridsleden!
  Tack för era synpunkter. Det stärker oss i det fortsatta arbetet med hela sträckan Jönköping- Falköping. !
  Det är inte alltid så att markägaren ger tillstånd till att dra leden där vi önskar. Därför blir det ibland så att leden få gå utefter landsvägen (Björneberg – Järstorp)

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för dina uppskattande kommentarer! Det är vi vandrare och naturälskare som ska tacka dig och alla andra som arbetar med att skapa välmarkerade vandringsleder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.