Mysigt vandra runt på Hassafallsleden

Här början Hassafallsleden. En omväxlande vandring med spännande höjdskillnader, vattenfall, porlande vattendrag, trolsk skog och berg med utsikt över Vättern.

Är du i närheten av Jönköping och vill rensa själen i några timmar? Då kan denna omväxlande rundvandring längs Hassafallsleden kanske passa. Här kan du uppleva ett småkulligt landskap med spännande höjdskillnader, vattenfall, porlande vattendrag, trolsk skog och fika uppe på ett berg med utsikt över Vättern.

 

Natur och kultur

Bilen ställer vi på Hovslätts hembygdsgårds parkering och följer Hassafallsledens blå markeringar. Rätt omgående ger sig forsande Tabergsån till känna – på väg till Munksjön vid Vättern. Vi tittar på hembygdsgårdesn faluröda stugor, Hovslätts kvarn och lite längre fram på det gamla kvarnhjulet. Så trevligt med detta kulturarv.

Under inledningen på vandringen följer vi Tabergsån. Visst är ormbunkarna fina?

 

Hassafall

Över en träbro omsluts vi av grönska med lönn, hassel och väldoftande hägg. Här har man det bästa av två världar; hyggligt med ljusinsläpp och gott om fågelljud. Vattenljudet följer oss nästan överallt och det varierar. Nu över en bro porlar det, för vi passerar en mindre å, en biå till Tabergsån, på väg till vattenfallet Hassafall. Högt uppe på en gran mumsar en ekorrunge på en kotte. Vid vår åsyn stelnar den till så vi raskar vidare på den slingrande vägen som bär brant upp bredvid en granklädd sluttning. Ett försvarligt antal trappor senare är vi framme vid ett av Hassafallen.

Grankotte till frukost. Smaskens!

Många trappor upp till Hassafall.

 

Hatkärlek

Jag har nog en hatkärlek-relation till vattenfall. Hänförd av naturens otämjda krafter – och hjärtligt trött på det öronbedövande dånet. Det gäller att ta det goda med det onda och avnjuta fallen i lagom dos. Så vi tar oss vidare på trappor, spänger och ännu fler trappor och bevistar ännu ett vattenfall. Och nu vet jag. Det är nog dessa höjdskillnader som gör denna vandring så spännande. Naturen visar sig i små rum och man får följa med in i naturen för att upptäcka ett rum i sänder. Sånt är närmast gastkramande oemotståndligt!

Forsande vatten.

Ännu mer forsande vatten vid Hassafall.

 

Trollskog

Härnäst går vi över en träbro och hamnar i en trollskog – en granskog på en mossbädd. Forsbruset har tonat bort och fågelsång tar över. Vi korsar en bilväg och tas oss upp mot Varkullen – en kulle med utsikt. Vägen går förbi nyckelbiotopen Svallebäcken med alar, både klibbal och den mer sällsynta gråalen. Backen upp är rejäl så vi skyndar på för att få det undanstökat. Som belöning får vi en härlig puls.

Trolskt.

 

Varkullen

Vyerna på 228 meters höjd över nejden med skog, delar av Jönköping och Vättern vill vi ha mer av. Så vi gör som vanligt, slår oss ned på berget och fikar.

Fika med utsikt på Varkullen.

Utsikt över Jönköping och Vättern från Varkullen.

 

Kallebäcksleden

Någon gång är det dags att gå ner. På tillbakavägen gör vi en avstickare på några kilometer längs Kallebäcksleden. Efter en stund lever leden upp till sitt namn, en porlande bäck charmar nedanför stigen. Utan förvarning slutar skogen och vi bländas av solen i en hage med maskrosor. Fortsättningen följer i ett småkulligt landskap med granskog och blommande vitsippor på en mossbädd och nedanför fulländar den porlande Kallebäcken den idylliska bilden.

Mycket att välja på.

 

Vackrast i det lilla

När vandringsvägen korsar Franciskusleden tar vi stigen till vänster och direkt till höger med ledens blå markeringar i blickfånget. Vi häpnar: en räv – högst 50 meter bort på stigen! Det kan man leva länge på. Efter några träbroar och spänger och förbi vattendrag som rinner i små rännilar och är kantade med gult lysande kabbeleka, måste vi hejda vi oss. Kan det vara vackrare i det lilla än såhär?

Nu vänder vi tillbaka på slingan och vid korsningen nedanför Varkullen följer vi den blå markeringen snett till höger. Rundturen fortsätter på Hassafallsleden längs en grusväg. Efter ett villaområde syns Tabergsån igen. Vi korsar en bilväg och är framme vid startpunkten.

Livet behöver inte blir krångligare än så här. En anspråkslös underbar vandring, en livslång vänskap och en bulle i solen.

Kabbeleka.

Doftande hägg.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hembygdsgården i Hovslätt.

Längd: Uppskattningsvis drygt 8 kilometer
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/- 150 meter  Inga långa uppförsbackar, men det är rejält kuperat.
Tid: Runt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att det blev en del fel vid registreringen av rundan, så längden där stämmer inte.

Tips: Missa inte ett besök på toppen av Varkullen med utsikt över omgivningarna, inte minst mot Jönköping och Vättern.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Småland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Så vackert! 😀
    Där var jag i november, det ser lite grönare ut nu 😛

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det är verkligen grönt just nu, men vi kan tänka oss att alla årstider har sin tjusning. Man kan ju inte sitta inne bara för att det är november! Hoppas du får en fin försommar med många naturupplevelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.