Skogsbada i Hökensås naturreservat

Tallskog så långt ögat når. Hökensås naturreservat är ett eldorado för alla som är förtjusta i tallskog och små skogssjöar.

Denna vandring är främst till dig som älskar tallskog. De bästa stunderna infinner sig uppe på åsarna när utsikten öppnar sig åt båda håll. Det kan dock vara trångt om saligheten vid sjöarna.

 

Enkelt – men

I grunden är denna vandring mycket enkel att genomföra. Ställ bilen utanför campingen och följ den svartmarkerade leden på 19 km. Klart! Stigarna är välmarkerade och för det mesta lättrampade. Samtidigt kan det vara bra att känna till att sträckan är populär bland MTB-cyklister och att det finns parkeringsplatser i närheten av sjöarna. Därmed kan man inte räkna med att vara ensam vid sjöarna.

Välmarkerade och lättrampade vandringsvägar. Vi följer den svarta markeringen.

 

Naturens små underverk

Vi börjar vandringen och halkar rakt in i en kokong med oändlig tallskog och fågelsång. Här skogsbadar vi bland mossklädda stubbar, blåbärsris, ljung, lingonris och späda björkbuskar. Skönt underlag av grus och sand. På sina håll är det lite glesare mellan tallarna, därmed blir det lite ljusare.

Förbi gröna kullar skymtar Ibbesjön med några enstaka fiskare. Uppe på åsen skådar vi över myrmark och sjö. Och där rinner en liten bäck till Ibbesjön. Ett par knipor i en göl bidar sin tid närmast orörliga. Men de sticker i väg när vi nalkas.

På liten träbro måste vi hejda oss. Stenarna i ån skimrar i solen. Ett litet av naturens underverk. Det finns flera. Solen får också myrstackar att myllra. En fågelholk lyser limegrönt av lav. Och givetvis storlommens melankoliska rop vid Öjesjön. Sitter och kollar på ännu ett smärre underverk: storlom simmande i dess svartvitrutiga sommardräkt.

Ibbesjön, en av naturreservatets stilla sjöar.

Lavklädd fågelholk.

En grön göl – men var är gröngölingen?

En gran i tallskogen.

 

Omväxlande väder

I all stillhet går vi förbi en göl inramad av pors och mossa. En annan göl med alldeles grönt vatten är omgiven av lika gröna tallar. Återigen går vi på en åsrygg och kan inte låta bli att notera att det känns som en kamvandring – fast i det lilla formatet.

Förbi Björnsjön och Alvasjön och här i en sänka känns det varmt för molntäcket spricker upp för ett härligt och kådadoftande ögonblick. I nästa ögonblick blir det regn och hagel. Men vi har passerat Stora Grubben och snart är vi framme där rundvandringen startade, nyduschade och vattenkammade.

Eyal ”kamvandrar” på en av åsarna.

En paus i blåbärsriset.

En matta av vit lav. Är det månne vitlav?

Blommande pors förgyller vägen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Campingen vid Hökensås

Längd: Cirka 19 kilometer
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/- 100 meter  Inga långa uppförsbackar, men det är kuperat.
Tid: Runt 5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Vår vandring blev lite längre än vad som anges eftersom vi gjorde ett par avstickare från leden.

Tips: Finns även kortare, välmarkerade rundvandringar i området. Vid flera av sjöarna finns bänkar och rastplatser.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.