Njut av naturreservat i vitsippstid!

Sverige har många naturreservat att välja mellan. Det blir en fin naturupplevelse nästan oavsett vilket reservat man väljer. Här vitsippsidyllen Hökesåns naturreservat i Habo.

 

Det finns många naturreservat i Sverige. Oavsett vilket är de fina, varje naturreservat på sitt eget sätt. Nu under vitsippstiden passar vi på att besöka fyra naturreservat i närheten av Vättern. Häng med!

 

Förord

I detta blogginlägg kan du läsa om fyra naturreservat, alltså en bråkdel av Sveriges alla naturreservat. Har vi gått vetenskapligt eller systematiskt tillväga? Har vi valt ut de bästa eller de sämsta? Har vi följt någon röd tråd under urvalsprocessen?

Svaret på alla dessa nog så berättigade frågor är ett rungande nej. Alla medverkande naturreservat utgör ett slumpmässigt urval. Berörda reservat har inte ens tillfrågats. Helt sonika dök vi upp där utan vare sig några förklaringar eller ursäkter. Naturen tog emot oss med öppen famn. Som naturen alltid gör – med alla.

Vitsippor väcker vårkänslor.

 

Stora Kärrs bokskog

Bokskog hör inte till vanligheterna norr om Skåne. På det viset sticker Stora Kärrs bokskog ut. Vid vårt besök i april är vi lite väl tidiga på säsongen. Vitsipporna har inte rullat ut sina mattor än och bokträden väntar på nya blad. De gamla bladen ligger torra på marken tillsammans med bokollon.

Helt lottlösa är vi inte. Några tappra vitsippor trotsar de kalla vindarna och fåglarna blir alldeles till sig och sjunger för oss. Stigen leder till ett par bänkar med bord och efter ett par hundra meter är naturreservatet och denna fina bokskog slut.

Mäktiga bokar i Stora Kärr.

Lövsprickningstid i bokskogen.

Naturens kretslopp. De gamla löven ligger på marken tätt intill nya vitsippsblad.

 

Hökesån Habo

Vi parkerar vid det en gång anrika ullspinneriet Spinnet. Vi går genom Spinnet och håller till höger och går förbi informationstavlan för naturreservatet. Vandringen går utmed Hökesån. Vi går från rum till rum i naturen. Från en blandskog förbi ett par väldiga ekar och en enorm matta med blommande vitsippor. Vi låter ormbunkar charma oss. Nu märker vi hur kuperad terrängen är för det bär uppåt. Lägligt nog väntar en liten träbänk med härlig utsikt på oss. Vi dukar fram fikat och tar in detta mikrokosmos med Hökesån, den branta åfåran nedanför oss, träden och vitsipporna. Kaffet smakar sagolikt.

Spinnet i Habo.

Eyal tar in våren och vitsippsmattorna.

Kabbeleka lyser upp längs ån.

Hökesån ringlar fram.

På spänger längs Hökesån.

 

Fiskebäck naturreservat

Var är gärdsmygen? Var är denna lilla finsångare? Fågeln är på intet vis ovanlig, men den hörs mer än syns. Och just nu syns den inte alls. Vi tröstar oss med alla vitsippor som muntrar upp med sina frodiga gröna blad och vita blommor. Bland al, hassel, rönn och ek sjunger fåglar och bäckens porlande inger ro. Och där tittar talgoxen på oss i en lund av lövskog. Här lär finnas stor artrikedom och den sällsynta läderlappslaven, som är alldeles svart. Rester av en stenmur vittnar om åkerbruk för väldigt länge sedan. Och vips var rundslingan på 800 meter slut.

En av lövskogens finare röster hör till koltrasten.

Vitsippor och hassel i Fiskebäcks lilla naturreservat.

 

Häggeberg och Granbäcks lövskogar

Natureservatet håller verkligen det dess namn utlovar. Ty här hittar du både ett berg – eller åtminstone en kulle – och lövskog. Högt upp från kullens utsiktsplats kan du kika över Vättern. Och bland lövträden, däribland några stiliga gamla och lavklädda ekar, kan du spana efter spännande fåglar. Eller bara skogsbada. Men vill du få puls är det bara att öka tempot i detta kuperade naturreservat.

Även Häggebergs lövskog har gott om vitsippor.

Vida vyer över Vättern från utsiktsplatsen i naturreservatet.

En vitsippa är inte bara vit.

 

Slutsats

En naturupplevelse måste inte vara storslagen för att vara välgörande. I vårt underbara land finns natur runt knuten. Det är bara att ta en tur. Naturen välkomnar och helar alla.

En del vitsippor skiftar färg innan de vissnar. Även det vackert, eller hur?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.