Vandra från Sant Elm till Santa Ponsa

Strålande vyer över Sant Elm och ön Dragonera redan i starten av vandringen.

 

Den kustnära sträckan mellan Sant Elm till Santa Ponsa bjuder på flera panoramahöjdpunkter, liksom möjlighet till picknick och dopp. Kruxet är att hitta vägen. För att hitta behövs en karta.

 

Sant Elm

Efter bussens ilfärd längs den vindlande vägen mellan Andratx och Sant Elm behövs havsluft. Det har Sant Elm gott om. Makligt drar vi sedan längs gatan. Bortåt, uppåt. Ganska mycket uppåt. Från havet och de susande vågorna ända upp till ett litet bergspass. Först blir det skarpt vänster och uppför en lång trappa. Väl uppe följer vi skylten mot Port d’Andratx och rödgula markeringar. Havet och ön Dragonera skymtar från den uppåtlutande stigen och nedanför våra fötter badar Sant Elm i morgonljuset.

Stilla vatten i Sant Elm denna morgon.

 

Vidöppen havsutsikt

Tillsammans med de första svettdropparna tar vi emot belöningen. En vidöppen havsutsikt. Ändå fortsätter vägen obönhörligen uppåt. Några markeringar ser vi inte röken av så vi förlitar oss på kartan, en digital karta och vår magkänsla i en salig blandning. Samtidigt antecknar jag lite ledtrådar för att underlätta framtida vandringar – dessa gör emellertid inga anspråk på att vara fullständiga vägbeskrivningar.

Genom en tallskog och över ett lågt staket, som även går att öppna. Vänster upp förbi ett litet stenhus och vidare i skogen. Vänster upp. Och sen höger i korsningen. Kolossalt vad ljungen blommar i den snåriga skogen med gott om skugga! Längre upp, senare och slankare hämtar vi andan för att titta på havet och gårdarna nedan. Ett perfekt tillfälle för att studera kartan.

Ljungen blommar.

 

En höjdare

Toppen närmar sig och klippan ömsar skinn eller rättare sagt färg till jordaktigt rött. Utsikten från den branta klippan över havet och kullarna omkring är en höjdare som är värd varenda svettdroppe. Här trivs getterna, och vi. Så vi gör som vi brukar och slår oss ner på en sten och låter det smaka väl.

Från krönet genar vi till vänster och tas varmt emot av talldoft. Klippan vid Port d’Andratxs halvö sträcker ut sig som en tunga ut mot havet. På andra sidan syns s’Arracó i dalen och ännu längre bort Andratx. Straxt står vi vid ett pass på runt 300 meters höjd och tar in panoramat över kusten och havets oändlighet.

Mot Pas Vermell, en av vandringens höjdpunkter.

Öppen utsikt över havet intill passet. Perfekt ställe för lunch, eller hur?

Vårt lunchsällskap. Även geten verkar njuta av utsikten.

 

Port d’Andratx

Nedstigningen mot havsnivå är ingen pina direkt, med härliga vyer över havet. En annan höjdare är Dragoneras sydliga fyr – ön har tre fyrar. Av och till luktar det get – på goda grunder. Sakta men säkert nalkas vi Port Andratx, vars exklusiva hus och lyxbåtar tyder på välmående. Här och där byter vi ut den nedåtgående stigen med små stenar mot den lilla bilvägen. Nu går vi förbi pråliga villor, yachter och ut längs lilla gatan Cami de Lavinia mot en annan exklusiv ort, Camp de Mar.

Vi närmar oss Port d’Andratx.

Lantligt på väg mot Camp de Mar.

 

Camp de Mar

För att komma dit måste vi uppför och snart blir det odlingar ned mandelträd på en grön och gul bädd av gräs och blommor. Stigen uppåt är flankerad av buskar och träd. Höger i första korsningen. Korsar en bilväg och en brant sluttning ner på en stig. Och brant upp igen. Dvärgörn i skyn! Vi sneddar över ett flertal serpentinvägar och når så småningom en trottoar den sista biten in i Camp de Mar. Utsikten och bostadspriserna på orten tar andan ur en.

Rofyllda Camp del Mar.

 

Kaffe med dopp!

Vi beger oss ner för trappor till strandpromenaden och vidare till ett klippbad. Med havet susande i öronen tar vi kaffe med dopp. Det är dock bara fötterna som får ynnesten att få bada, och det är sannerligen de som mest behöver vederkvickas. Men även gommen får sitt till kaffet – prima svenska pepparkakor.

Här vill man stanna och njuta av solen, havet och lugnet. Men också komma fram! Så vi följer skylten “Es Capdella Andritxol A Peguera” och beger oss till Peguera, varifrån vi tar oss till Santa Ponsa genom först en skog och sedan bostadsområden i Costa de la Calma. Innan vi avslutar denna havsnära vandring vid busstationen i Santa Ponsa, tar vi adjö från havet vid Santa Ponsas strand.

Eyal har hittat ett perfekt fikaställe i Camp del Mar.


Vandringsfakta

Startpunkt: Busshållplatsen i Sant Elm
Slutpunkt: Stranden i Santa Ponsa nära busshållplatsen

Längd: Uppskattningsvis runt 20 kilometer
Höjdmeter: Uppskattningsvis +/- runt 500 meter
Tid: Runt 5,5 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. En hel del fel vid gps-registrering runt den högsta toppen gör att varken längd eller höjdmeter från wikiloc stämmer.

Obs: Sträckan är inte markerad. Visserligen räknas sträckan Sant Elm till Port d’Andratx som en del av långvandringsleden GR221, men den är inte markerad ordentligt. Samtidigt finns det markeringar här och där längs sträckan. Men inte hela vägen och de ser inte likadana ut överallt (stenrösen, gröna pilar, röda prickar, gulröd färg och så vidare). Mellan Camp de Mar och Peguera finns markerad stig.

Tips1: Visserligen har vi en del ledtrådar i blogginlägget och även spelat in sträckan på Wikiloc, men om du inte är en fena på att hitta omärkta vägar bör du ha en karta med dig.

Tips2: Till både Sant Elm och Santa Ponsa går det att ta sig med buss från Palma. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida.

Tips3: Självklart går det att vandra bara delar av sträckan. Eftersom vandringen går genom flera orter är det enkelt att starta där det passar.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Anne.Månsson skriver:

    Ser ut att vara en härlig vandring. Den får man prova en gång. Tack för all tips.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Varmt tack för din kommentarer! Hoppas du får möjlighet att testa den och andra vandringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.