Vandra kustnära från Peguera till Santa Ponsa

Denna korta vandring från Peguera till Santa Ponsa har flera ställen med härlig utsikt över havet och klippkusten.

Denna kustnära korta vandring från Peguera till Santa Ponsa är bräddfylld med härliga utsikter över havet och klippkusten. Här finns det ställen där du både kan hämta andan och ta in panoramat. Självklart går det att göra vandringen omvänt.

 

Peguera

Vi inleder vandringen mitt på stranden vid Pegueras strandpromenad, Platja de Palmira. Sedan bär det uppför backen och till höger till nästa strandpromenad, där ett flertal vinteröppna uteserveringar väntar. Strandpromenaden smalnar av och kommer allt närmare vågornas sus. Viker upp till vänster strax innan strandpromenaden tar slut och fortsätter upp genom ett bostadskomplex – upp och sedan höger vid parkeringen på en smal stig längs staketet. Uppe på klippan är havsutsikten riktigt fin.

En av Pegueras stränder.

En bit av Pegueras strandpromenad.

 

Utsiktsplats

I den lilla skogen följer vi en större stig till en utsiktsplats vid havet. Längs en smal stig kommer vi ut på en klippa omsluten av havet. Här kan man bara vara, ta emot panoramat och njuta. Vill man känna på havet bokstavligen är det bara att gå tillbaka den smala stigen och sedan ända ner till klippstranden. Visst är livet gött?

På väg ut på en egen liten klippa vid havet.

Panoramat mot klipporna och Santa Ponsa. Dugligt, eller hur?

 

Ännu en höjdare

Bland alla stigar som finns i skogen väljer vi den närmast vattnet som känns bra, efter en stund vänder stigen inåt land in på en betydligt bredare stig. Men vi kan inte motstå frestelsen och så snart det är möjligt viker vi av mot vattnet igen för att beundra havet och klippkusten. Vi beundrar även tallarna. Tänk att de lyckas hålla sig kvar på denna steniga grund tack vare långa rötter! Nedanför paddlar folk SUP (stand up paddle) och verkar ha det hur bra som helst. Själva kan vi definitivt tänka oss en picknick här.

Nu tar vi oss upp för något som liknar en stig uppför klipporna. Det kräver en liten ansträngning, men utsikten däruppe en svindlande – kanske lite väl svindlande för somliga. Vi fortsätter uppåt och aktar oss för lösa stenar när det vänder ner igen. Snart kommer vi in på en enklare och bredare stig markerad med röda färgfläckar. Efter en stund når vi gatan där vi viker av till höger förbi ännu en utsiktsplats. Sedan följer vi samma gata rakt fram genom allsköns bostadsområden hela vägen till Santa Ponsa. Väl där tar vi en trappa ner till strandpromenaden och når den stora sandstranden efter några minuter.

Rödmarkerad stig genom skogen visar den enkla vägen.

Utsiktsplats bredvid gatan på väg till Santa Ponsa.

På vägen mot Santa Ponsa skymtar havet mellan husen.


Vandringsfakta

Startpunkt: På stranden i Peguera
Slutpunkt: Stranden i Santa Ponsa

Längd: Runt 5 kilometer .
Höjdmeter: Gissningsvis +/- 150 meter
Tid: Drygt 1,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Obs! Det blev riktigt mycket fel på kartan. Men den kanske i alla fall kan ge en ungefärlig bild av hur vi gick.

Skogen mellan Peguera och Costa de la Calma är full av stigar i alla riktningar. Vi försökte hitta stigar så nära vattnet som möjligt. Den som vill ha enklare och snabbare vandring följer den stora stigen som är markerad med röda prickar.

Observera att den vackra vägen längs klipporna vid skogen utgör en begränsad del av vandringen mellan Peguera och Santa Ponsa. En annan del av vandringen går längs gatorna i bostadsområde i Costa del Calma.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.