Havsnära vandring från Peguera till Cap Andritxol

Bara någon timmes vandring bort från turistorten Peguera väntar spektakulära vyer över branta klippor och brusande hav.

 

Peguera är en turistort vid havet på sydvästra Mallorca. Bara någon timmes vandring bort väntar spektakulära vyer över branta klippor och brusande hav. Många förträffliga ställen för picknick finns längs vägen.

I Peguera står tyskspråkiga skyltar som spön i backen och du kan beställa både Kaffe und Kuchen och diverse tyska specialiteter som Currywurst, åtminstone under turistsäsongen. Inget fel i någotdera, men vi har ju ett annat ärende. En ny upptäcktsfärd!

 

Till Cap Andritxol

Denna stilla morgonvandring inleds vid Pegueras strandpromenad med havets sus som välgörande kur för själen. I fjärran pockar något på vår uppmärksamhet: en spektakulär klippa som sticker ut som en lång tunga mot havet. Dit måste vi! Till Cap Andritxol!

Till en början har vandringen urbana förtecken. En lång rad med affärer vars skyltar inte sällan är på tyska. Praktiskt för tyskar förstås, men inte särskilt genuint spanskt. Vyerna är det emellertid knappast något fel på med ett vidöppet hav och en klippkust skymtande mellan husen i morgonsolen. Flera av de trevliga husen och hotellanläggningar vi passerar har havsutsikt.

Peguera i morgonljus. Här startar vi vandringen.

Hus med havsutsikt under vandringens inledning.

 

Nakenbad

Nu har vi lämnat turistorten och blir tagna av vågorna långt ner vilka envetet brusar och slår mot de väldiga klipporna. En klippa ser ut som en grotta, och är kanske det också. En tallskog glimmar i solen. Skogsstigen vi nu följer är kantad med blommande ljung från rosa blommande till rostbrunt överblommade.

Havet häver ur sig fragda vid klipporna nära Caló d’en Monjo och vi står där i havsnivån och känner på denna mäktiga puls. Man kan bara ana hur det är att stå här vid en storm. Badviken vi passerar först är för nakna soldyrkare. För stunden är vi de enda här och vi är inte några soldyrkare. Vi är vandrare.

Blommande ljung piggar upp i tallskogen.

Härlig havskänsla strax innan stranden Caló d’en Monjo.

Dramatiska klippor och undervattensgrotta intill Caló d’en Monjo.

 

Filmkuliss

Stående högt upp på klippan med haver rakt under utan räcke kan det visst pirra något i magen. Det dramatiska mötet mellan hisnande klippor och hav är som gjort för en film. Och visst har det gjorts en film här! Filmatiseringen av Agatha Christies “Mord på ljusa dagen” (1982)  med bland annat Peter Ustinov som detektiven Hercule Poirot.

Här har en Agatha Christiefilm spelats in. Man kan förstå varför bland de dramatiska klipporna vid havet.

 

Frihetskänsla

Vi befinner oss på klippan Cap Andritxol. Här bor stenekar och urgamla olivträd med knotiga stammar. För att inte tala om alla små fåglar, som döljer sig i träden och sjunger sorglöst. Vi går allt längre upp och allt längre ut på denna avlånga klippa som sträcker sig ut som en tunga med glittrande hav på båda sidor. Vi sätter oss längst ut på en klippavsats – men på betryggande avstånd från det över 150 meter djupa stupet rakt ner i havet. Vi tar in lavendelbusken bredvid. Vi tar in det omgivande havet längst ner och överallt så långt ögat når. Och klipporna.

Frihetskänslan är överväldigande.

Överväldigande frihetskänsla.

Lavendel förgyller vandringen.

Framme vid målet vid Cap Andritxol. Havet är 150 meter rakt ner.

 

Tillbaka till verkligheten

Till slut känner vi oss nödsakade att återvända till verkligheten. Intet liv utan allsköns måsten. På vägen stöter vi på rödhönor. Vi följer nu en grön skylt mot Peguera för att ta en annan väg tillbaka. Vi passerar ett försvarstorn för observation mot pirater från 1500-talet och sedan vidare genom skog, skugga och fågelkvitter mot Cala Fornells. Så småningom är vi återbördade till Peguera och kan slå oss ner på ett kafé och beställa Kaffe und Kuchen.

Oväntat möte med rödhöna.

Gott om tyska inslag i Peguera.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Stranden i centrala Peguera.

Längd: Drygt 10 kilometer.
Höjdmeter: Gissningsvis cirka +/- 250 meter
Tid: Runt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att längden som där anges är för lång och att de höjdmeter som anges är felaktiga.

Obs: Vi valde att delvis gå på smala stigar ganska nära klippkanterna på sina håll. Några staket eller räcken finns inte, så här måste man vara försiktig. Eftersom det finns gott om stigar i området finns alternativa vägar som går längre från klipporna och som dessutom är bredare.

Tips: Till Peguera går det bra att ta sig med buss från Palma. Information om tider och priser hittar du på Tib:s hemsida.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.