Besök i Parkudden-Lövsta naturreservat

Parkudden-Lövsta – ett naturreservat med många ståtliga ekar vid Mälaren.

 

Denna behändiga vandring i naturreservatet Parkudden-Lövsta i Södermanland är perfekt för dig som undrar vad som händer när en park med gamla respektingivande ädellövträd “sadlar om” till ett naturreservat.

 

Historik

Det var en gång en kultiverad parkudde invid Mälarens strand. Där härskade herrgårdslandskap och tamdjur betade och såg till att hålla landskapet öppet. Där fanns även ädelgran för 100 år sedan. Men någon gång upphörde verksamheten med djuren och naturen fick ha sin gilla gång. I modern tid, 1992, blev parken ett naturområde och 2009 blev det Parkudden-Lövsta naturreservat.

Allén bredvid naturreservatets parkering.

 

Eken bidrar till mångfald

Vandraren välkomnas av uråldriga väldiga ekar klädda med olika lav, som kan se ut som grågröna tunna trådar. Förgäves letar vi efter spiklav som lär finnas här. Mycket liv kretsar kring ekarna – uppemot 1 500 arter har den som livsmiljö eller näringskälla, främst insekter, lav och svampar. Så mycket mångfald tack vare eken!

Närbild av ekens bark. Här trivs många djur och växter. Du ser väl myran?

 

Sagoskog

För varje steg bland dessa kuperade berghällar med mossklädda stammar och allsköns svamp intensifieras känslan av en sagoskog. Det sjuder av småfåglar och Mälaren skymtar både här och där. Ett grustag syns till och ovanför står ett antal tallar nära stupet. Hoppas de undkommer våldsamt regn och efterföljande erosion.

Hällmarker leder oss upp förbi knotiga tallar och förvridna små ekar till en utsiktsplats över en vik av Mälaren vid ”stensoffan”. Asp- och eklöv skymmer en del av utsikten så här på sommaren. Här och var syns stensöta, violer, nypon och lila blommande ljung. Här samsas ädelgranar med vanliga granar och då är skillnaderna påtagliga. De skvallrar om att det tidigare varit herrgårdslandskap.

Svamp på trädstam längs vår väg.

Stensoffan uppe på bergsknallen. Skönt, eller hur?

Stensöta.

 

Mälaren

Vi går ner och ända fram till strandkanten och åtnjuter fina vyer över Mälaren och säteriet som tronar på kullen på andra sidan vattnet. Alldeles intill vattenbrynet står en gammal och grovbarkig ek. Ett stenkast därifrån ligger en pil med många nya skott på ryggen.

Reservatet är slut och en båtklubb tar vid. Vägen går förbi en privat tomt med en urgammal och enorm ek i en sluttning. Denna lutande ek måste vara bland de största vi har sett. Respekt!

Snart är rundturen i Parkudden-Lövsta fullbordad. Vid parkeringen måste vi ändå kila in i en hage med gamla ekar för att utforska livet som pågår i den grova barken. Vi har inte hunnit räkna till 1 500 arter, men det vore kanske något att ta sig an vid sömnsvårigheter.

En av alla dessa väldiga ekar med hundratals år på nacken.

Gul lav på ekstammen.


Vandringsfakta

Naturreservatet Parkudden-Lövsta är litet och det finns en stig på någon dryg kilometer som leder runt udden med möjlighet till en avstickare upp på berget och ”stensoffan”. På andra sidan vägen vid parkeringen fortsätter naturreservatet i en hage med gamla ekar där man också kan gå runt.

Mer information: Mer information om naturreservatet och hur du hittar hit finns på Södertälje kommuns hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.