Vandring till Bårsjöns naturreservat

Rogivande och spegelblank Bårsjön. Men inte lätt att hitta dit.

 

Denna sjönära vandring bjuder på stor omväxling: mossklädd skog, myrmark, trevligt fritidsområde med bryggor och bänkar och givetvis den bildsköna Bårsjön.

Från parkeringen vid Nya Malmsjöbadet går den vattennära stigen mot naturreservatet. I skogen passerar vi flera rejäla myrstackar och allsköns svamp med några riktigt udda exemplar. Vi gör en liten avstickare till en udde för ta in Malmsjön. Framme vid trevliga Tuna sportstugeområde med stugor, bryggor och midsommarstång. Nu går vi in i skogen igen – och tappar fotfästet, i varje fall hittar vi ingen stig till Bårsjöns naturreservat.

Full aktivitet.

Denna gelé-garnerade svamp är nog en skarp dropptaggsvamp.

Malmsjön

Stiltje över Malmsjön.

 

Vilse?

Där vi trampar går ingen människa. Grenar, tätt bevuxna granar, stockar. Allt står huller om buller, utan någon styrande hand. Precis som det ska i naturen. Där en rörelse. Två dovhjortar guppar i denna lilla stiglösa värld. Efter en halvtimme och kassen halvfull med Karl-Johan-svamp går vi tillbaka samma väg vi gick in och frågar en trevlig karl om vägen. Alla tre hukar över en digital karta i hans mobil, en karta över en stig till Bårsjöns naturreservat. Väl där stigen borde finnas konstaterar vi att ingen verkar har gått där på bra länge. Det är igenvuxet smått överallt och snart blir vi osäkra. Vart ska vi? Från tomma intet står en man framför oss med en välfylld svampkorg. Turligt nog kan han peka åt rätt håll och snart är vi  framme vid naturreservatets vita markeringar.

Visst gick vi vilse. Men snubblade över en hel del svamp!

 

På rätt väg igen

Vi har tillbringat en timme extra på villovägar, men sett två dovhjortar och fyllt en kasse med Karl-Johan. Vi följer Täljeledens gula markeringar och snart står vi intill en stor myrmark och bildsköna Bårsjön med vita näckrosor i. Här måste vi ta en lunchpaus! Vi slår oss ner på en mossklädd klippa intill den spegelblanka sjön och äter franska mögelosten Roquefort på prima svenskt knäcke. I blickfånget har vi skvattram och en grovbarkad tall och i öronen rovfåglars och småfåglars kvitter. Det kluckar om vattnet där skräddare hoppar framför våra ögon och sländor surrar. Detta mikrokosmos känns natur pur och stressfritt.

Vi går en bit längre in i myrmarken för att känna på pulsen. Här fortsätter Täljeleden i flera kilometer, men vi vänder tillbaka och byter Täljeleden mot en grusväg genom stugområdet tills vi så småningom återbördas till startpunkten.

Visserligen gick vi fel. Men det blev ändå så rätt!

Till slut kom vi fram till Bårsjön.

Trollskog på väg tillbaka. Den enkla vägen.


Fakta Bårsjöns naturreservat

Bårsjöns naturreservat ligger en bit utanför Södertälje. Reservatet nås till fots, vi parkerade bilden vid Nya Malmsjöbadet. På länsstyrelsens karta liksom andra kartor finns en stig markerad från kanten av Tuna sportstugeområde och Bårsjön. Den stigen hade vi stora svårtigheter att ens hitta och också att följa. Det var enklare att ta stigen från Tuna till Älgnäset och därifrån grusvägen tills den korsar Täljeleden. Följ sedan Täljeleden genom skogen fram till Bårsjöns södra sida. Lite längre, men mycket enklare att hitta och gå.

Läs mer: Mer information om Bårsjöns naturreservat hittar du på länsstyrelsens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.