Vandra Fjärilsstigen utanför Uppsala

Skylt om fjärilsstigen

Hågadalen-Nåsten naturreservat har många vandringsmöjligheter. Vi testar Fjärilsstigen.

Denna stadsnära vandring i Hågadalen-Nåstens naturreservat utanför Uppsala bjuder på omväxlande natur och en tydlig lantlig känsla. Och fjärilar förstås! Om man tajmar besöket lagom till sommaren.

 

Hågadalen-Nåstens naturreservat

Vi däremot kommer i höstens början. Någonstans hoppas optimisten i oss att några fjärilar finns kvar för att visa upp sig för oss. Så vissa förväntningar har vi, och kanske lite fjärilar i magen – här finns ju så många olika sorters fjärilar!

Nyss har vi inlett turen i Hågadalen-Nåstens naturreservat och är på väg mot Fjärilsstigen när något påkallar vår uppmärksamhet. Blommande solrosor i en trädgård till en förskola. Glada blommor ger säkert glada barn. Vi blir i varje fall glädjestrålande.

Glada solrosor i förskolans trädgård.

 

Kvarnbo kvarn

Kvarnen vid Kvarnbo har gamla anor, berättar en man vi möter på en bänk. Hans hund, Akilles, kutade i väg för en bra stund sedan, så vi får reda på att i stallet bredvid kvarnen ställde bönderna sina hästar medan vetet maldes. Rätt som det är återvänder Akilles och både vovve och husse går i väg.

Kvarnen vid Kvarnbo.

 

Fjärilsstigen

Vi fortsätter genom en ravin och sedan upp på gamla banvallen mot Fjärilsstigen – förbi gamla tågstationen Läbyvad. Stigen är kantad av färggranna bär och vi hoppas på färggranna fjärilar. Vinden susar i trädkronorna och syrsorna hörs. Men var är fjärilarna?

Informationstavlor är det gott om. Vi lär oss namn på några av fjärilarna: berggräsfjäril, vitgräsfjäril, skogsvitvinge, ängsvitvinge, makaonfjäril. Vi till och med går en bit på en spång för att spana efter en makaonfjäril, men vi går bet.

Fjärilsbord på fjärilsstigen

Fjärilar in i minsta detalj på Fjärilsstigen. Men var är de livs levande fjärilarna?

 

Nektarrestaurang

Vi gör ett nytt försök och håller utkik efter dessa flygande skönheter intill en åkervädd, en så kallad nektarrestaurang för alla insekter denna växt lockar. Hurra! Vi är osäkra om detta är en fullfjädrad fjäril, men en flygande insekt på en åkervädd i alla fall!

Jakten fortsätter utmed en ridstig. Men kolla vad Kerstin har fångat på en johannesört! En geting! Inte så exotisk kanske, dock är vi i alla fall inte helt tomhänta. Även utan någon fjäril är det trevligt att begagna denna stig. Här innebär kombination skog och äng ett dignande smörgåsbord för insekterna sommartid.

Malfjäril (gissningsvis) på en nektarrestaurang.

Flera matgäster på nektarrestaurangerna längs Fjärilsstigen.

Informationstavla på fjärilsstigen

Fjärilsstigen har flera och utmärkta informationstavlor längs vägen.

 

Rödmossen

Efter en stund är vi framme vid Fjärilstigens sista informationstavla och går tillbaka en bit för att vika av till höger mot Rödmossen. På det viset blir vandringen en rundtur. Överraskningens tid är inte över. Titta! Här flyger en entita och sätter sig på en grankvist. För Kerstin gäller det att vara sekundsnabb för att hinna med en bild.

Träden omkring oss står så tätt att det känns som en tunnel, naturens tunnel där tiden står still. Barrskogen är kuperad ända till Rödmossen – med mossig och fuktig mark. Nu går vi på en lång spång mot Hällens gård. På vägen blir det en del höjdskillnader och stora stenar. Så småningom är vi dock tillbaka på den lättrampade banvallen igen.

Trots uteblivna fjärilar är det en verkligen trevlig runda med en härlig lantlig känsla.

Stigen till Rödmossen går genom tät skog.

Rödmossen i Nåsten

Framme vid Rödmossen.

Makaonfjäril

Ett praktexemplar av makaonfjäril. Såna snyggingar ska finnas längs Fjärilsstigen, men bilden är tagen på en annan plats.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Naturreservatet Hågadeln-Nåstens parkeringsplats vid Kvarnbo. (Det finns även en parkeringsplats vid Hällens gård där själva Fjärilsstigen startar).

Längd: Cirka 9 kilometer. (Fjärilsstigen enkel väg är runt 3,5 kilometer)
Höjdmeter:
Begränsade
Tid: Runt 2,5 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Läs mer: Vår guide till stadsnära vandringar i Uppsala.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Karin Eklund skriver:

  Så mycket vackert och naturligt det finns i närheten av Uppsala, eller kanske t.om. i Uppsala. Solrosor blir man alltid glad av, man kan ju inte annat när någon står där framför en och skiner som en sol.
  Kvarnbo kvarn ger mig välbehagsrysningar, så vacker och genuin med rödmyllefärg.
  De konstfulla icke levande fjärilarna man kan sitta på är jättefina och ger ideér som aldrig förverkligas men drömma kan man ju. Några flygfän fick ni trots allt se på er vandring. Tack för att jag fick möjlighet att komma med lite grann från sidan om!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack, det var kul att ta del av dina kommentarer! Ja, det finns överraskande många vandringar och upptäcktsfärder att göra i och runt Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.