Vandring runt sjön Aspen

Sjön Aspen

Sjön Aspen är fin att titta på.

 

Denna vandring kan bitvis vara påfrestande för bullerkänsliga vandrare – vissa partier går alltför nära motorvägen. Men tack vare spänger kan man vandra genom spännande och annars otillgängliga skogsbevuxna våtmarker. 

Denna drygt sju kilometer långa vandring startar vid Hågelbyparken och passerar ”järnåldersbyn” med barnaktiviteter, hästhagar och en skogsdunge med tallar, björk, rönn – och en väldig ek. Respekt! En orange markering visar oss vägen. Nu tar huvudattraktionen vid: en spång! Tack vare den kan vi vandra genom sankmarken flankerade av tätväxande alar och ormbunkar. Alltsammans känns som en djungel.

Spång genom våtmarken vid sjön Aspen

Spängerna tillgängliggör våta skogsmarker som annars skulle vara svåra att besöka.

 

Ekholmen

Vi gör en liten avstickare mot Ekholmen. Namnet förpliktigar och holmen har många stora ekar. Rönn lyser upp. Samtidigt kommer vi allt närmare E4 och motorvägen, varpå bilarnas dova ljudmatta blir allt mer påträngande, påfrestande och till sist, när bilarna dundrar förbi på några meters avstånd, outhärdligt.

Men snart avlägsnar sig stigen från E4 och bullret avtar och fågelkvittret tar över. Förbi Lindhovs gårds gula hus. Ännu en spång ger inblick i en skog bestående av huvudsakligen al, men även ek och hassel. En rovfågel sätter sig på en av alarna, så nära att vi får gåshud.

En sista spång genom ett kärr med gott om fåglar. Sedan är det slut på djungel, spång och vi har fullbordat vandringen runt Aspen.

Rönnbär vid sjön Aspen

Rönnbär lyser upp.

Nära kommunikationer, men långt från bullerfritt.

Mera spännande spänger.

Lindhovs gård.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hågelbyparken i Botkyrka kommun

Längd: 8 kilometer (inklusive avstickare till Ekholmen)
Höjdskillnader: Begränsade
Tid: Runt 2 timmar

Karta och detaljer: Finns på vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.