Möte med Tina och Marqus på Järna Bageri

Marqus och Tina på Järna Bageri har stor kärlek till bagerihantverket, till det ekologiska och till kulturspannmål.

 

Vi älskar bakverk av högsta kvalitet! De är enkla att ta med sig och de ger en känsla av lyx på en utflykt ute i naturen. Därför hyser vi enorm respekt för entreprenörer som värnar om matkultur, hög kvalitet och hantverket. Men var hittar vi dessa besjälade entreprenörer? Den enda ledtråden vi har är förföriska dofter av nybakat bröd och sötebröd utanför Järna Bageri. Klart vi går in!

Inne står kompanjonerna Tina och Marqus vid ett bastant bakbord och arbetar oförtröttligt sådär vid tre på eftermiddagen med att kärna ur och dela plommon i mitten. Plommonhalvorna ska bli en viktig komponent i allsköns kaffebröd. Vi får smaka av plommonen. De är goda och saftiga.

Vackert hantverk.

 

Tina + Marqus = harmoni

De har jobbat med varandra på ett bageri förut, i flera år. På Rute stenugnsbageri på Gotland. De vet var de har varandra, och hur man rådigt hanterar stress och heta ugnar. Då var Tina chef och Marqus anställd. För tre år sedan tog de två över dåvarande Järna Stenugnsbageri. Nu är båda delägare. Jämlika och rörande eniga om matfilosofin. Och ändå så olika!

Tina: Vi trivs ihop trots att vi är så olika. Marqus är lite mer utåtriktad, gillar nätverk och marknadsföra oss utåt. Jag trivs med kunder, men är nog inte fullt lika utåtriktad. Jag tycker att det väldigt roligt med produktion. Framförallt gillar jag att jobba med ugnen och tajma in jäsning och avbakning (gräddning). Jag har kört många degar sedan jag började på Högalids Finbageri i Stockholm för 30 år sedan.

Marqus: Jag är gärna ute i skolor och pratar om matkultur, spannmål och vårt bageri. Jag tycker att det vi gör är viktigt. Vi jobbar konkret och varje dag med att bevara och utveckla bandet mellan “bonden och bordet”. Om bonden, mjölnaren och bagaren förstår varandra blir slutprodukten både bättre och godare. Då blir alla glada och nöjda.

Marqus visar stolt upp sötebröd.

 

Vad är det speciella med ert bageri?

Marqus: Det är vår kärlek till hantverket, till det ekologiska och till kulturspannmål. Kulturspannmål är spannmål som inte har blivit förädlade efter 1960-talet. Det innebär att det har större koncentration av allt som är bra för hälsan än “vanligt” spannmål. Kulturspannmål är inte lönsamt för stordrift och är något dyrare än vanligt spannmål, men vi får bra pris. Mycket i vårt arbete bygger på att ha goda och långvariga relationer med bönder och mjölnare i hela landet.

Tina: Ja, vi har verkligen en speciell relation till bönder och mjölnare. Vi har också en egen kvarn. Färskmalet spannmål behåller näringsämnen.

Inte bara spannmålen är noga utvalda. Även plommonen är det. De härstammar från närliggande och välrenommerade Skilleby gård.

Efter 30 år i yrket har Tina mycket kunskap att bjuda på.

 

Kulturspannmål har framtiden för sig

Marqus menar att dessa äldre kulturspannmål har framtiden för sig, paradoxalt nog på grund av den globala uppvärmningen och det förväntade extremvädret med bland annat torka. Tack vare djupa rötter är kulturspannmål bättre rustat för att hitta vatten och näring längre ner i marken – och därmed klara sig även om det blir torrare vid framtida klimatförändringar.

 

Kan ni avslöja era favoritbröd?

Tina: Jag älskar rågbröd! Det sitter i sedan barndomen då min mamma bakade ett slags rågbröd i långpanna. Smaken av rågbröd väcker mina barndomsminnen till liv.

Marqus: Pumpernickel är en stor favorit. Det har mycket smak och karaktär av spannmål. Det är lite som långkok – fast med bröd. Medan brödet är i ugnen över natten på låg temperatur karamelliseras aromer under tiden.

Tinas favorit, rågbröd.

 

Vad har ni för framtidsdrömmar?

Tina: Jag vill kunna anställa någon mer, sälja mer så att arbetet ska flyta på ännu bättre. Jag vill också kunna köpa mer spannmål och mer närodlat. Jag vill kunna fortsätta vara här. Och att ha ork!

Marqus: Jag vill att vi ska fortsätta vara ett intressant bageri. Jag drömmer om att vi ska ha temakvällar och vara en mötesplats för matintresserade. Titta hur fin vår lokal är!

Lycka till Tina och Marqus! Hoppas att alla era drömmar och förhoppningar infrias!

Frallor som kan förgylla en frukost.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.