Möte med Katarina Forsberg på Öster Malma

Vår sympatiska guide på slottet Öster Malma, Katarina Forsberg.

 

“Jag älskar det här stället!”

Efter en upptäcktsfärd runt Malmasjön i Södermanland stöter vi på en handskriven skylt vid receptionen på Svenska Jägareförbundets hotell på Öster Malma: Slottet är öppet 13-14. Denna möjlighet att bese slottet Öster Malma kommer lika oväntat som oplanerat. Det måste vara ödesbestämt.

Inne i slottet pågår en guidad visning. Får vi hänga på? undrar jag. Självklart, säger guiden och svaret känns helhjärtat. Det var så vi träffade Katarina Forsberg.

Älghuvud och takmälning.

Jakttroféer och takmålningar är återkommande inslag i detta unika slott.

Med handen på hjärtat, våra främsta intressen – natur och djur – befinner sig för det mesta utomhus. Det Katarina så engagerat och fängslande berättar om är kultur, kulturhistoria. Men vi lyssnar, och lär oss ett och annat om detta välbevarade barockslott från 1660-talet. Här har tiden stått stilla och de magnifikt dekorerade taken i rum och salar är original. Det har under seklernas gång inte funnits medel till storstilade ombyggnationer och renoveringar. Därmed inte sagt att slottet saknar spännande kunglig anknytning. Här sägs att en kunglig älskarinna har bott och bråkat med sin älskare. Och här ståtar en trofé bestående av ett väldigt älghuvud skjuten av konung Oscar II på 1800-talet.

Allt detta och mycket mer lär vi oss av Katarina under timmen i slottets salar, rum och källare. Den röda tråden i konsten, föremålen och troféerna är förstås jakt. Inte helt oväntat med tanke på slottsägaren sedan 1993, Svenska Jägareförbundet.

Slottet Öster Malma

Barockslottet Öster Malma i Södermanland.

En trofé med kunglig glans. Skogens konung skjuten av en annan konung, Oscar II, för över 100 år sedan.

 

Personen Katarina Forsberg

Katarina och maken bor alldeles intill slottet och ett stenkast från Malmasjön. Svenska Jägareförbundets anläggning Öster Malma och skogen ligger runt husknuten. Allt annat är längre bort. Nyköping och Stockholm är tre respektive nio mil bort.

Men Katarina stortrivs. Det säger hon, och det syns på hennes ögon. Listan av allt hon trivs med är lång:
– Jag älskar det här stället! Det är kombinationen natur och kultur. Det här slottet är fantastiskt i all dess enkelhet. Skogen är nära och det är härligt att kunna komma ut i skogen när man känner för det. Här är det så enkelt att ha hundar; jag är hundförare och har jaktlabrador. Att bli väckt av tranor vid tretiden på morgonen är inte heller dumt.

Även om Öster Malma ligger ute i den södermanländska skogen är det inte ensligt för det. Folk vallfärdar hit!
– Det är roligt att ha turister här! Och det är roligt också när de åker i väg efter klockan fem på eftermiddagen. På vintern är det klart lugnare här, men vi har julmarknad och konferensgäster har vi året om. För att inte nämna Nyköpings alla pensionärer som brukar äta lunch här! Vi har en hel del långväga turister från Schweiz och Tyskland som far hit för att besöka vildparken. Här kan man komma djuren ovanligt nära och till och med klappa en älg, om älgen är på det humöret. Visst kan man diskutera om man ska ha djur i inhägnader, men jag tycker att djuren här har det bra.

Med handen på hjärtat, saknar du ingenting här i skogen?
– Jo, ibland kan jag sakna sushi.

Tack för fin guidning, Katarina Forsberg!

 

Denna dörr är inte bara vacker att titta på, den har också en speciell historia (fråga Katarina).

Ett av slottets fina tak.

Slottets flyglar.


Läs mer

Läs gärna om vårt inlägg om vad man kan göra på Öster Malma.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.