Pilgrimsvandring till Sacra di San Michele

Sacra di San Michele

Målet för vår vandring: Sacra di San Michele som ligger på toppen av ett berg utanför Turin i Italien.

 

Denna storslagna och relativt korta pilgrimsvandring utanför Turin i norra Italien erbjuder hänförande utsikt över Susa-dalen, sjöar och höga berg. Vandringen kröns av ett oförglömligt besök i klostret Sacra di San Michele, vilket sägs ha utgjort inspiration till boken “Rosens namn”, och ligger högt upp på en klippa 962 meter över havet. Man behöver inte vara religiös för att känna sig frälst.

Denna dag kallar vi lite skämtsamt le grand final, det är sista dagen hos vår italienska vän Carla. Varje morgon den senaste veckan har hon modstulet tittat ut genom fönstret och undrat om vi skulle kunna besöka klostret.
– Ni kan inte vara i Piemonte-regionen utan att besöka “Sacra”. Ni måste! Det är den främsta symbolen för regionen! säger hon och slår ut med armarna för att uttrycka sin förtvivlan.

Människan kan smida planer. Människan kan vilja göra saker. Men människan har ingenting att sätta emot om vädermakterna inte är med på noterna. Det hjälper ju föga att hota med höga tullar.

Moln över Avigliana

Med sådana moln var det ingen idé att ta sig upp till Sacra di San Michele.

 

Bakade persikor till frukost

Nu är det vår sista dag i Piemonte. Som varje morgon äter vi frukost i Carlas kök. Dagen till ära avslutas frukosten med en typisk piemontesisk efterrätt som hon lagade åt oss: pesche ripiene – fylld persiska på svenska. Det är ugnsbakad persika med chokladkräm gjort på krossade mandelkakor, kakao och rom. Smakar som en dröm.

Efter frukosten går vi ut på balkongen och tittar noga upp mot bergen. Det är klart väder! Inga stora, mörka moln bräddfyllda av regndroppar och åska. Det imponerande klostret Sacra di San Michele syns på långt håll högst upp på klippan Pirchiriano på 962 meter över havet. Dit ska vi nu!

Vi ställer bilen i den lilla bergsbyn Mortera. Två damer från byn tittar nyfiket på oss tre och hälsar: buongiorno! De vinkar extra glatt och önskar oss en trevlig vandring när de hör att vi kommer från Sverige.

Persikor till frukost

Bakade persikor med chokladkräm till frukost – pesche ripiene. Flygande start på en minnesvärd dag.

 

Pilgrimsvandring “light”

Framför oss har vi fyra kilometers uppstigning. Det kan tyckas lite väl klent för en pilgrimsvandring. Likafullt utgör sträckan den sista etappen av den markerade vandringen till Sacra di San Michele. Så det så. Men visst plockar vi russinen ur kakan.

Fastän stigen till en början går genom skog öppnar sig utsikten stegvis. Här den grönskande Susa-dalen, här de mörkgröna sjöarna Lago Grande och Lago Piccolo. De ligger så nära varandra att uppifrån ser de ut som ett par ögon. 71-åriga Carla kämpar uppför backarna med en ryggsäck full av hemligheter. Givetvis har vi erbjudit oss att bära, men nej. Ni kan bära brödet om ni vill. Basta.

Vandrare med ryggsäck

Carla insisterar på att själv bära vår medhavda lunch. Bra kämpat!

 

“Världens finaste utsikt”

Efter en knapp timme stannar hon upp. Inte för en andhämtning, tvärtom. Det som skulle inträffa nu tar andan ur oss. Hon pekar på en liten stig ut mot en utkikspunkt och deklarerar högtidligt:
– Kom ihåg det, nu kommer ni att avnjuta världens finaste utsikt!

Ett par minuter senare utmed den smala stigen på bergsavsatsen står vi som förstummade. Mittemot oss öppnar sig Sacra di San Michele i all dess härlighet. Synen av klostret är trollbindande. Kanske för att det är så oväntat med ett sådant imponerande verk av människan bland alla bergstoppar runt om, däribland Rocciamelone på 3 538 meters höjd.

Sacra di San Michele

Äntligen en härlig utsikt över Sacra di San Michele.

 

Livslevande munk

En dryg halvtimme senare står vi vid ingången till klostret. Pilgrimerna hälsar hjärtligt på varandra. Bara en person hälsar inte med ord, utan bara genom en vänlig blick: en man med en beige kåpa och ett ofriserat långt skägg. En livslevande munk!

Klostret är imponerande även på nära håll, men lunchstängt. Vid ett picknickbord till fötterna av denna mäktiga stenbyggnad är det dags att se vad Carla burit med sig. På en blårutig duk bullar hon upp prima prosciutto-skinka, mjuk ost, sallad och välsmakande tomat, vilka vi lägger på det vita brödet och låter oss väl smaka. Söta körsbär till efterrätt. Sedan ligger vi på gräsmattan medan fåglarna sjunger för oss.

Sacra di San Michele

Imposanta Sacra di San Michele på nära håll.

Två personer på terassen vid Sacra di San Michele.

Eyal och Carla svävar på moln vid målet. Klara dagar ser man snöklädda alptoppar härifrån.

 

Andlig stämning

Klockan halv tre på eftermiddagen slås dörrarna till klostret upp och vi bestiger de tunga stentrapporna. Snart inser vi klostrets storhet. Här har munkar byggt direkt på klippan för drygt tusen år sedan. Sedan dess har man byggt på och reparerat efter diverse missöden, senast en brand i taket för några år sedan. Dagens väldiga byggnad är byggd på det ursprungliga kapellet.

Vi går in i den enorma kyrkan och får närmast svindelkänslor av takhöjden. Men andlighet tar över till en inspelad andlig körsång som ljuder genom kyrkan. Jag sitter på en träbänk i den relativt enkelt smyckade stenkyrkan och känner inre frid. Alla bekymmer tycks vara bortblåsta.

På väg tillbaka pratar vi lågmält med varandra och är mest tysta. Tagna av det storslagna vi har varit med om, eller kanske bara trötta efter en pilgrimsvandring i solen. I varje fall har denna sista dag med Carla varit le grand final.

Grazie mille, Carla!

Stentrappor i Sacra di San Michele

Rejäla stentrappor på väg upp i klostret.

Kyrkan i Sacra di San Michele

Högt i tak i kyrkan i Sacra di San Michele. Och körmusik fyller luften med andlighet.

Klostret egen vattenreservoar. Kom väl till pass vid en takbrand häromåret.

Två vandrare

Tillbaka vid startpunkten. Tack Carla för en härlig dag!


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Den lilla byn Mortera.

Längd: knappt 4 kilometer i varje riktning, totalt 8.
Höjdskillnader: cirka +/- 350 meter
Tid: Cirka 1,5 timme i vardera riktning.

Karta och deltaljer: Finns tyvärr inte på vår profil på Wikiloc. Men vandringen är tydligt markerad från byn Mortera, Sentiero dei Principi 501. Du kan också ha nytta av kartan från OpenStreetMap över området, här finns vandringsväg 501 med.

Tips: Sacra di San Michele kan även nås till fots från andra startpunkter, exempelvis Sant Ambrogio eller Chiusa di San Michele. Då missar man dock den fina utsiktsplatsen Picco del Farò som vi passerade.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Carla skriver:

    Beautiful

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.