Se upp för maneter på Mallorca!

Maneter i vattnet

Maneter kan vara trevliga att titta på, men är inget trevligt badsällskap.

 

Även om de flesta maneter inte är så farliga som blåsmaneten portugisisk örlogsman, så slipper man gärna att bli bränd av badsemesterns värsta marodörer. Här kommer tipsen som kan rädda semestern.

Först ett litet erkännande. Jag var aningslös. En enda gång. Det räckte mer än väl. Så här gick det till: efter några simtag i novembers svalkande havsvatten i Alcudia på Mallorca upplevde jag en chockartad smärta. Hjärtat rusade och jag med – ut ur vattnet. Jag torkade mig med handduken, gick in i rummet och duschade väl och länge. Men smärtan bara tilltog. Is gav lite lindring, men jag fick knappt någon blund på natten. Det tog flera dagar tills smärtan försvann helt och flera veckor för det lilla märket på ryggen att blekna bort.

Du anar säkert vad som hänt. Jag blev bränd av en manet, den absolut vanligaste maneten, som heter Pelagia noctiluca på latin eller lysmanet på svenska. Den sägs vara ofarlig och bara åstadkomma måttlig smärta. Då kan jag förstå att folk som blir brända av värre maneter kan dö – inte nödvändigtvis av giftet, men av den fruktansvärda chocken.

Maneter på stranden.

Maneter på stranden förekommer ibland. Beror bland annat på väder och vind.

 

Fem sätt att lindra smärtan:

Aningslös som jag var gjorde jag allt fel. Så här ska du göra enligt Vårdguiden:

  1. Ta bort manetrester. Skölj av det brända området genast med saltvatten för att ta bort eventuella kvarlämnade tentakler. Använd saltvatten, eftersom sötvatten kan orsaka att fler brännskador uppstår.
  2. Försök att avlägsna manetens brännande celler med något hårt och tunt som ett kreditkort eller busskort. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera liksom att ta bort trådar med tejp. Gnugga inte med handduk, det kan öka problemen.
  3. Kolla om det finns några celler i badkläderna, cellerna kan vara verksamma i flera dagar.
  4. Lägg på is i plastpåse för att kyla ner och minska inflammation och värk. Ingen alkohol på brännskadan, det ökar bara risken för infektion. Undvik solen. Du kan även lindra smärtan och klådan med receptfria salvor som Xylocain (mot smärta) eller hydrokortison (mot klåda).
  5. Vid svåra skador sök akutvård omedelbart.
Manet på stranden

Maneter kan se väldigt olika ut.

 

Glömde en sak

Jo, det mest effektiva sättet i världen att lindra brännskador från maneter är att inte bli bränd av dem! Det kanske låter lika självklart som omöjligt att omsätta i praktiken. Men det finns några enkla varningstecken som kan tyda på maneter i vattnet.

I regel håller maneterna till längre ut i havet, men vid överfiske finns färre naturliga fiender som hindrar att de når kusten. Då måste vi se upp. Här är några enkla varningstecken som kan tyda på att maneter har nått kusten.

Fem varningstecknen för maneter:

  1. Innan du går in i vattnet kolla stranden. Ser du uppspolade maneter finns de antagligen även i vattnet.
  2. Fråga lokalbefolkningen. På spanska heter manet medusa.
  3. Varningsflagga för maneter på stranden.
  4. Varning per sms från researrangören.
  5. Bombsäkraste tecknet är synliga maneter förstås.

I dina (bad)kläder skulle jag ta varningstecken på allvar. Som man säger: bränt barn skyr elden.

En liten tröst om det råkar vara maneter på din strand är att det sällan är maneter på alla stränder samtidigt. Och Mallorca har ju så många härliga stränder.


Maneter på Mallorca

Det finns en rad olika sorters maneter i vattnen runt Mallorca. Några är vanligare än andra och några är farligare än andra.

Lysmanet – Pelagia noctiluca. Det är den som oftast orsakar brännskador på Mallorca.

Portugisisk örlogsman, även kallad blåsmanet – Physalia physalis. Mycket giftig, har orsakat dödsfall. Ovanlig på Mallorca, men förekommer då och då. Senast i maj 2019 har exemplar hittats på stranden vid Sant Jordi.

Cotylorhiza tuberculata – kallas fried egg jellyfish på engelska på grund av sitt utseende.

Lungmanet – Rhizostoma pulmo. Ofarlig.

Öronmanet – Aurelia aurita. Ofarlig även om bränntrådarna kan kännas på känsligare hud, exempelvis i ansiktet.

Bidevindseglare – Velella velella. Ofarlig.

Bidevindseglare.

Bidevindseglare. Just den här sorten är ofarlig.

Bidevindseglare på stranden.

Stranden är full av bidevindseglare. Ofarliga, men bjuder inte in till dopp. Men det gjorde inte så mycket för det var en dag i mars.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.