Vi kollar på fåglar på fågelön Texel

Fågelskådare

Koncentrationen är på topp under fågelpromenaden med guiden Mardik Leopold (till höger med tubkikaren).

 

Holländska ön Texel är en suverän plats för fåglar, och fågelskådare. För att förstå varför hänger vi med en grupp fågelskådare på en lågmäld, händelserik och alldeles underbar promenad.

Gruppen är exalterad. Området vi befinner oss i består av en insjö på ena sidan och Unescoskyddade världsnaturarvet Vadehavet åt andra hållet. Båda uppenbarligen magneter för fåglar. Oavsett vart jag tittar, med eller utan kikare, är det fåglar. I sjön, i havet, på buskarna vid sjön, i luften. Överallt.

Fågelskådare med kikare riktade mot fåglar i havet utanför Texel.

På jakt efter sällsynta fåglar i världsnaturarvet Vadehavet på ön Texel.

Gapande måsfågel.

Somliga har svårt att hålla truten.

Redan på väg hit siktade vi sothöns, dopping, drillsnäppa och ett par kärrhökar. Här syns stenskvätta, fiskmås, gråtrut och vigg…

Guiden Mardik Leopold är biologen som bott på Texel i 45 år och är överförtjust i naturen här. Kan han förklara Texels dragningskraft på fåglar?
– Texel ligger strategiskt perfekt på fåglarnas långa färd mellan Arktis och Afrika. Här kan de ta igen sig och äta upp sig inför den fortsatta färden. Här finns det mat i överflöd, bara att käka på. Och landskapet är så varierande att alla fåglar kan hitta något ställe där de känner sig hemma.

 

Skämtar aldrig om fåglar

Lite förbluffad begapar jag, som är novis i fågelkunskaper, ett par gravänder i vattenbrynet. De beter sig som ett par och ändå tycks de vara så lika till utseendet. De är ett par! slår Mardik fast. Men olikt andra andfåglar där hanarna i regel är färggranna och honorna trist enfärgade, så är gravänder lika färggranna över könsgränserna. Detta utseende har en  evolutionär förklaring: gravänder behöver inte smälta in under häckningen. De gömmer sig i olika hålor i marken, inte sällan i kaninhål, berättar han.

Va, skämtar du?
– Nej, jag skämtar gärna om allt möjligt, men aldrig om fåglar, svarar Mardik.

Två fåglar i vattnet.

Två gravallvarliga gravänder.

 

Nederländernas nationalfågel

Vi går till sjön längs vallen med en hel skock nyfikna Texel-får och lamm. Vid vattnet syns en fågel med rostrött huvud – rödspov. I Nederländerna är rödspov inte vilken fågel som helst. År 2015 röstades den fram till landets nationalfågel.
Kort därefter identifieras nilgås som ivrigt förser sig ur sjöns smörgåsbord.
– Det är perfekt för fåglar här. När det är högvatten i Vadehavet är det bara att flyga några meter över vallen hit och fortsätta käka, säger Mardik.

Nu är vi på väg till ännu en populär fågelmiljö – buskar och skog utmed kanalen. Vi står på en träbro och kikar när svalor svärmar både över och under oss. Bon finns under bron.

Rödspov

Pinocchio? Nja, en rödspov.

 

Skogens Pavarotti

I skogsdungen med taniga gröna bokar är det svårare att se fåglarna för alla träd som står i vägen. Guidens råd är: spetsa öronen!

Här sneglar jag på en femhövdad tysk familj vars yngsta barn är runt fem-sex år. Kommer barnet att kunna hålla tyst? Respekt! En sån koncentration och nyfikenhet har jag sällan skådat under fågelskådning. Därför kan vi höra, och se skymt av steglitsar, rödhake, mes och – för mig en ny bekantskap – gärdsmyg. Så vackert den sjunger!

– Gärdsmyg är en väldigt liten fågel med en röst som Pavarotti, säger Mardik.
Snart tystnar musiken. En sparvhök seglar upp – på jakt efter Pavarotti.

Påväg till skogsdunge med fåglar.

På väg till småfåglarnas konsert i skogsdungen.

 

Prutgås-reservat

Ett mörkt moln med prutgäss reser sig från ett närliggande fält och flyger runt. De har en lång väg att flyga till norra Ryssland så de stannar här en vecka eller två och äter upp sig och orkar sedan flyga vidare, berättar guiden.
Lite objudet håller även tusentals nilgäss till här på Texel. Tydligen släpptes de ut från någon inhägnad för 20 år sedan och har sedan ynglat av sig kopiöst – de får ägg två till tre gånger om året.
– Här har de gräs och vatten. Det är det de behöver. Så de gillar det här, konstaterar guiden.

Fågelägg.

Antagligen ett andägg.

 

Landet av ägg

På väg tillbaka till startpunkten gör vi ett fynd precis vid kanalen: andägg! Och strax därefter: ett gåsägg!

Här har det alltid varit gott om ägg och området var fram till någon gång på 1800-talet en egen ö med det talande namnet Eijerland – ägglandet. Hit åkte man för att plocka fågelägg för att sälja.

Numera är ordningen en annan. Fågelintresserade vallfärdar hit för att titta både på ägg och fåglar från första parkett.


Fakta

På ön Texel arrangeras guidade turer för fågelskådning. Vi följde med på en tur på två timmar som utgick från Vogelinformatiecentrum Texel i orten De Cocksdorp där vi också fick låna kikare. Guidning på nederländska, tyska och engelska.Turen anordnas av Vogel Excursies Texel.(hemsidan enbart på nederländska)

Pris: Turen vi deltog i kostar 15 euro per person.

Mer information: Informationscentret erbjuder mycket information kring fåglar och har också ett stort utbud av allt från böcker till kikare för fågelskådning. Flera olika typer av guidade turer erbjuds. För mer information se Vogelinformatiecentrum Texel och Vogel Excursies Texel.

Mer fågelskådning på Texel: På hela ön Texel finns det gott om platser för att skåda fåglar. Vi besökte bland annat Utopia,  Wagejot, De Bol, De Slufter och Uitkijkpunt Geulplas. För fler tips titta gärna kartan från Vogelinformatiecentrum Texel.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Lavinia skriver:

    En fantastisk fin blogg! Hjärtligt tack❤️!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.