Auktionshuset BroekerVeiling – en resa till svunnen tid

Broekerveilings auktionshus

Välkommen till en resa i en svunnen värld! I det här huset i BroekerVeiling rodde bönderna in med sina båtar fyllda med grönsaker fram till 1973.

 

Förr i tiden rodde bönderna rakt in i auktionshuset med båtar fullastade med grönsaker. Nu är huset ett sevärt museum i vars inträde en båttur i det pittoreska “tusen öarnas rike” ingår. Väl där passar vi också på och flanerar i mysiga staden Broek op Langedijk.

 

Broek op Langedijk värd en omväg!

Innan vi går in i museet måste jag berätta om den gulliga staden som museet ligger i, Broek op Langedijk. Staden kan sammanfattas i tre ord: grönskande, kanaler, småhus. Att vi två lantisar faller pladask för denna stad betyder antagligen att den egentligen inte är någon riktig stad, utan en mysig villastad med prunkande och på sina håll smyckade trädgårdar. Många trevliga tegelhus ligger längs kanaler och de har både båtplats och uteplats vid vattnet. Broar över kanalen fulländar idyllen.

Som alla städer finns även här ett inköpscentrum med en stor parkering. Men det finns även små butiker liksom kaféer och restauranger vettande mot kanalen och det pastorala omgivningen. Denna soliga dag sitter många på uteserveringarna. Men vi går in i museet.

Museet Broekerveilings ingång

Bakom denna moderna fasad döljer sig ett stycke holländsk historia och inte så lite kål.

 

Auktionshuset i BroekerVeiling

Museet är som en tidsmaskin. Vi stegar in i magasinet i den gamla delen av museet och utan förvarning är året 1887. Då stod lagerlokalen klar och inhyste grönsaksauktionerna. Trälådorna var fulla med potatis, morötter och inte minst områdets viktigaste föda under vintern – olika sorters kål. Ett smärre berg med kålhuvud på en båt påminner om det.

Ännu mer kål. Då vet ni vad som var en viktig vinterföda. Det finns flera intressanta montrar i museet.

 

Lite matnyttig historik

Vår guide Annemarie Stutterheim ger oss den historiska bakgrunden. Längre tillbaka utgjordes området av sumpmarker som på sin höjd dög till bete för djuren. Så på 1600-talet började de gräva kanaler och skapa små öar för odling. Varje bonde hade 10-12 öar. Döm om böndernas förvåning när det visade sig att jorden med slam från kanalerna blev bördigare än tidigare. De fick bättre skördar och dessutom kunde de på vissa öar skörda ett par gånger om året. Bördigheten beror dels på att slammet är mineralrikt, dels på att öarna är helt omringade av vatten som är ett par grader varmare än jorden på vintern.

Broek op Langedijk

Några av de återstående små öarna av De tusen öarnas rike.

 

Vattennivån

Trots markens förbättrade bördighet hade bönderna ett allvarligt problem som kunde förstöra växterna: översvämningarna i samband med högt vattenstånd. Att reglera vattennivån var hart när omöjligt – tills väderkvarnen kom i bruk och kunde pumpa ut vatten ur kanalerna. Som mest hade regionen 1 500 – 1 600 fungerande väderkvarnar. Nu är vattenregleringen datastyrd med hydrauliska pumpar.

 

Auktionshusens tid

Trots bra skördar var böndernas ekonomiska tillvaro långt ifrån trygg. De sålde sina grönsaker till låga priser och var helt beroende av mellanhänder som stoppade en stor del av vinsten i egna fickor. I slutet av 1800-talet tog denna osäkra tid slut. Tre auktionshus byggdes och där kunde bönderna sälja sina grönsaker direkt till handlarna. En efter en rodde de med sina båtar fullastade med allsköns grönsaker in i auktionshuset. Där blev ett pris utropat och så inom några sekunder var köpslagningen klar och affären fullbordad. Bonden åkte hem med sina gulden, möjligen efter en och annan öl i det närmaste värdshuset.

Inne i auktionshuset Broekerveiling

Hit in i auktionshuset rodde bönderna med sina fullastade båtar i kanalen mellan bänkarna.

 

Det här auktionshuset uppfördes 1887. När vägnätet blev överlägset kanaltransporter 1973 lades auktionshuset ner, precis som de andra auktionshusen i regionen. BroekerVeiling är regionens enda bevarade auktionshus.

Även om antalet öar genom torrläggningen på 1960-talet minskade kraftigt från 15 000 – därav namnet De tusen öarnas rike – så finns det alltjämt 200 öar. På en del av öarna odlas det numera främst ekologiskt av företrädesvis hobbyodlare. En del av öarna såldes dock en och en till förmögna personer för husbygge.

Båttur i kanalerna runt de små öarna (ingår i inträdet till museet).

 

Pittoresk båttur

För att få en känsla för böndernas odlingsmarker och ö-landskap tar vi en kanaltur i museets båt (ingår i inträdet).  Båten färdas i sakta mak i små kanaler genom ett grönt landskap med riktigt små öar på nära håll. En liten ö med några getter och här avlånga frodiga öar med odlingar. Här kan vi med blotta ögat skönja vad som odlas: rabarber.

Här och var småhus och prunkande trädgårdar längs kanalerna. Och där en väderkvarn!

Kan det bli mer Holland än så här?

Väderkvarn utanför Broek op Langedijk

Turen sträcker sig även hit. Kan det bli mer Holland än så här?


Fakta Broekerveiling

Vad: Museet BroekerVeiling i det gamla auktionshuset för områdets grönsaksauktioner. Museet har utställningar om bland annat områdets historia som odlingsområde och hur grönsaksauktionerna fungerade. Dessutom genomförs varje dag ”auktioner” i auktionshuset för att visa hur det hela gick till. På området finns också små öar med djur som kan klappas och tittas på. Och inte minst finns en båttur på kanalerna mellan det som återstår av små odlingsöar i området.

Var: Broek op Langedijk i Nordholland.

Öppettider: Tisdagar-söndagar 10-17. I juli och augusti även öppet på måndagar. (Gäller 2019)

Pris: Inträde för vuxna 17,25 euro, för barn 9,75 euro. (Gäller 2019)

Mer information: Hittar du på museets hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.