Möte med Paco

Fiskare Paco

Paco (till vänster) tillbringar sina dagar under vinterledigheten med fiskespön och en god vän, Arturo (till höger).

 

Länge har vi undrat vad anställda inom turistindustrin på Mallorca gör när hotellen är igenbommade på vintern. I dag besvarar Paco denna fråga.

Hallå! Någon ropar på mig på vägen mot stranden vid Alcanada utanför Alcudia, en solbränd spanjor med solglasögon och ett igenkännande leende. Paco! Han jobbade på hotellet Kerstin och jag bodde på förra vintern. Nu renoveras hotellet så Paco hänger sig åt sin hobby: fiske. Dorada (guldsparid på svenska eller seabream på engelska) utgör en vanlig fångst. En tämligen billig fisk på Mallorca och samtidigt lättlagad, god och med fast kött.

 

Amatörfiskare

Paco är långt ifrån den ende amatörfiskaren på Mallorca. Om du har promenerat längs kusten har du säkert sett många av dem. Detta fiskande är en utmärkt fritidssyssla för de hågade, men ger knappast några extra slantar. För även om vissa fiskar kan kosta så mycket som 50 euro i fiskhandeln så tjänar hobbyfiskaren inga pengar alls. Varför? För att det är strängt förbjudet för hobbyfiskaren att sälja sina fiskar. Gör hen det kan hen få sina fiskar varma så att säga.

 

Höga böter

Som amatörfiskare måste man skära av fiskens stjärtparti efter fångandet. På det sättet märks det tydligt för handeln, restaurangerna och brukarna att fisken är fångad av en hobbyfiskare. Vid överträdelse delar polisen ut höga böter.

Så Paco och hans kompis Arturo jobbar hellre på sin solbränna och tillbringar sina dagar med frisk havsluft och trevligt umgänge. Och när de kommer hem har de förhoppningsvis med sig något annat än ett paket djupfrysta fiskpinnar.

Trut med fisk i näbben.

En annan duktig fiskare.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.