Möte med en brittisk busschaufför på Mallorca

Möte med brittisk busschaufför

Oväntat möte med en brittisk busschaufför på Mallorca.

 

Du kanske tror att jag pratar med vem som helst som kommer i min väg. Fel, fel, fel. Bill Mahony är definitivt inte vem som helst. Han är en brittisk musiker som aldrig övergivit musiken, men som försörjer sig som busschaufför på Mallorca.

Först infinner sig en känsla av att ha kommit fel, så fort jag stiger ombord på bussen från Alcudia till Palma. En busschaufför på Mallorca ska inte tala spanska med stark brittisk brytning. Det är nog naturlag på det.

Till råga på allt börjar det dumt oss emellan: jag räcker honom en 100-eurosedel, eftersom jag behöver växel för nästa buss, men han kan inte växla. Sedan hittar jag en tjuga och får mina biljetter. Samtidigt föder den oväntade utländska accenten en tanke som jag snart skäms för: klarar han körningen?

Han klarar biffen med bravur. När bussen håller på att bli överfull griper han tag i komradion och trollar fram en buss till. Han smälter in i trafiken som om han inte gjort något annat i sitt liv än kört buss – antagligen en dubbeldäckare i London. Och när han passerar en busstation och en ung kvinna sticker in huvudet i bussdörren och undrar hur länge hon ska få vänta på bussen till Alcudia så tar han sig tid att lämna korrekt svar.

Inombords tänker jag: Bob (så kallar jag honom i tanken) är snäll. Den här gången har jag rätt. När vi kommer fram hejdar han mig vid utgången. “Vänta en sekund, nu kan jag växla din hundring!”

Växeln kommer med en förmaning om att se upp för ficktjuvar. Där tar vårt samtal avstamp, inte om tjuvar, utan om hans förflutna som busschaufför. Förvisso har han kört buss länge, men egentligen är han musiker. Han har spelat trummor i ett litet brittiskt band som specialiserade sig på psykedelisk musik. Så hade han nog fortsatt med om inte något oväntat inträffat.

 

Kärleken övervinner allt

För ungefär 30 år sedan hände något oväntat. Någon annan bandmedlem ordnade att tre unga kvinnor fick övernatta i bandets lägenhet någon natt. De skulle ändå spela och ha sig. Ändå fanns det tydligen tid att prata, för det sa klick mellan Bill Mahony, som Bob egentligen heter, och en av kvinnorna.

“Men jag kysste henne inte förrän nio månader senare” försäkrar han.

Antagligen ett bra grepp, eftersom paret gifte sig och flyttade till Mallorca, varifrån kvinnan är bördig. Bäst av allt, de är alltjämt ihop och har det underbart tillsammans.

Och musiken då?

Bill lägger sin hand om min skuldra och anförtror mig att den lever, om än lite i skymundan – som hobby. Då och då har hans band på Mallorca spelning. Och vem vet, psykedelisk musik är kanske snart grejen och hans band ska på världsturné!

Då ska man kanske passa på och åka buss oftare på Mallorca. Inte varje dag man har en världskändis in spe som busschaufför.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.