Grann vandring runt Grand Ballon

Vandrare i Vogeserna

Eyal beundrar den vidunderliga utsikten på vandringen runt Grand Ballon i Vogeserna.

 

Vandringen till Vogesernas högsta berg Grand Ballon ger svindlande utsikt över bergsområdet. Och ett andäktigt möte med de tidigare utrotningshotade Vogeserkossorna.

Toppen av Grand Ballong på 1 424 meter över havet liknar en snöboll, i själva verket en militäranläggning. Hit kommer de flesta Vogesenturisterna förbi för en utsikt som får dem att dra efter andan. Många tar den korta promenaden från parkeringen upp till toppen på en dryg kilometer. Folk i alla åldrar vallfärdar hit, en påminnelse om att vandring är snudd på nationalsport i Frankrike.

“I skyn cirklar rovfåglar. De lilafärgade ängarna av blommande ljung doftar härligt. Kan man bli annat än glad?”Vi väljer en längre och markerad rundvandring. Vi verkar vara nästan ensamma om det den här dagen. Utsikten över Vogeserna och söderut mot alplandet Schweiz är hänförande.

Blommande ljung vid Grand Ballon

Visst är det härligt med så mycket blommande ljung!

 

“Oväntat besök”

Lagom till fikat vid Ferme-Auberge de Haag får de svartvita tidigare utrotningshotade Vogeserkossorna ett oväntat besök: två vandrande svenskar som betraktar dem med gapande munnar. De tar denna överraskning med fattning och gör inga ansatser att lukta på oss. Bara fortsätter att beta och idissla med stoiskt lugnt.

Vogeserko

Får vi lov att presentera: Vogesernas egen ko-ras. Visst är hon rar?

För övrigt ligger också en restaurang i Ferme-Auberge de Haag. Den rekommenderas på nätet, men är stängd vid vårt besök.

I ett svagt ögonblick bestämmer vi oss att gå ända ner till Lac de Ballon. Denna extratur går ner genom skog och slutar med ett antiklimax: en sjö med slående likheter med svenska skogssjöar. Intet ont ord om dessa trivsamma sjöar, men det känns som väl många höjdmeter för att titta på något vi har i överflöd hemmavid.

Om du inte är alldeles överförtjust i svenska skogssjöar rekommenderar vi att vända redan vid Ferme-Auberge de Haag för att njuta av utsikt över Vogeserna.

Sjö nära Grand Ballon i Vogeserna.

Lac du Ballon. En svalkande sjö för ömma fötter efter nedåtvandringen.

 

Picknick med utsikt

Närmare toppen av Grand Ballon, men utanför huvudstråket, hittar vi en perfekt plats för picknick – med vidunderlig utsikt och blomprakt.

På vägen tillbaka till orten La Bresse där vi övernattade, stannar vi för en dryg timmes promenad runt skidorten Le Markstein. Sommarrodelbanan är öppen liksom flera restauranger. Men få vandrare befolkar vandringsstigarna trots fin utsikt över Vogeserna. Efter en stund hittar vi ett ställe fullt med folk. Vad tittar de på? Skärmflygarna! Här har de sin startplats.

Utsikt över Vogeserna från picknicken

Härlig picknickutsikt över Vogeserna.

Grön larv

En grön och lite larvig liten larv. Enda bilden vi har från skidorten Le Markstein.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Grand Ballon längs väg D431

Vandring: Vi gick en av vandringsstigarna först till toppen av Grand Ballon och sedan ner till Col du Haag (knappt 2 kilometer). Därefter vidare nedåt till Lac du Ballon (ett par kilometer till). Sedan samma väg tillbaka. Det finns dock flera alternativa stigar, vilket gör det fullt möjligt med en rundvandring.

Karta: Vi har tyvärr ingen karta på vår wikiloc över vår vandring. På en sida på outdooractive finns en karta över området där alla stigar och vägar finns med för den som vill skapa sin egen tur.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.