Vandring till klostret på toppen av Puig de Randa

Klostret på Cura

Målet för vandringen till toppen av berget Puig de Randa är klostret Santuari de Cura.

Denna lätta vandringen är ett måste för en klosterfantast. Utöver öppna utsikter åt alla håll och ett kloster på toppen av Puig de Randa, finns det två kloster till på samma berg.

 

Hängivna vandrare

Jag skulle knappast beskriva mig som först och främst en klosterfantast, men jag har verkligen inte något emot att titta till ett kloster om det råkar befinna sig på en bergstopp. Och Puig de Randa är sannerligen en snäll bergstopp som inte kräver så mycket ansträngning för att övervinnas. Några “fuskar” och tar bilen ända upp, vilket beklagligt nog är fullt möjligt. Men vi hängivna vandrare ställer givetvis bilen vid bergets fot, på en parkeringsplats intill en kyrka i nedre delen av Randa.

 

Randa

Det måste sägas att Randa lämnar ett tilltalande första intryck, med dess trevliga trädgårdar, fyllda av citrusträd med mogen frukt som lyser i orange och citrongult. Gatorna är av kullersten när tuppen gal är vi sålda. Men vi stannar inte här, utan siktar på en bergstopp på beskedliga 543 meter över havet.

Randa

Randa, utgångspunkten för vår vandring.

 

Jakt pågår

Egentligen skulle vi nu lämna bilvägen och passera en grind med jaktskylt på. Men det pangas på någonstans bakom denna grind och vi känner ingen lust att vara rov för förflugna kulor, fastän vi är i vår fulla rätt att vandra i området. Så det blir en bit till på den närmast ödsliga bilvägen så här tidigt på förmiddagen.

Grind vid vandringsväg

Jakt pågår, så vi avstår från vandringsstigen på andra sidan grinden.

 

Äntligen stig, och ett kloster

Stigen går genom diverse buskar. Blommande lavendel är en stor favorit (inte så märkligt, eftersom den är den enda växt som ger mig direkt igenkänning). Rätt snart ger sig porten till det första klostret till känna: Santuari de Nostra Senyora de Gràcia. Och efter ett tag syns ett kors i svart järn, vilket markerar infarten till nästa kloster: Ermita de Sant Honorat.

Lavendel

Blommande lavendel på väg upp.

 

Santuari de Cura

Nu närmar vi oss sakta men säkert den vita kupolen som syns långväga på toppen av Puig de Randa (en radaranläggning döljer sig i kupolen). Framme är utsikten värd varenda steg. Vi går på platån och tar in detta spektakulära panorama. Vi tar igen oss på en stenbänk i solen och njuter av vyerna med termosen bredvid och en falk ryttlande i ögonhöjd.

Utsikten från Cura.

Andhämtningspaus med utsikt.

Paus på Cura

Paus i solen vid klostret på toppen.

Nu får vi även stifta bekantskap med klostret Santuari de Cura, vilket tycks vara ett tämligen populärt besöksmål. Vi går genom porten till klostret (byggt 1682) och betraktar byggnaden utifrån (finns ett museum som kostar inträde). Intill finns en souvenirshop, kafé och restaurang. Och ett litet avslöjande för dig som är klosterfantast. Fastän det finns flera så kallade kloster på Mallorca så används inget av dem som kloster idag. Och Santuari de Cura har aldrig varit ett riktigt kloster bebott av munkar, utan främst varit en helig vallfärdsort.

Med lätta steg rullar vi ner för berget och är efter någon timme återbördade i trevliga Randa. Några fler skott har vi inte hört.

Klostret på Cura

Trädgården vid Santuari de Cura.

Kyrkan vid klostret på Cura

Och kyrkan.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Byn Randa.
Längd:
Cirka 7,7 kilometer
Höjdskillnad: +/- 278 meter
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Ditte skriver:

    Det är så roligt att vandra med. Så trevlig läsning och härliga bilder så det känns som om jag vore på plats. Himla tur att ni fortsatte så ni inte blev jagade. Wikiloc är verkligen roligt och finta att titta på.
    Ha detfortsatt fint.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för uppskattande ord som ingjuter fortsatt entusiasm inför framtida inlägg från våra upptäcktsfärder. Wikiloc är en riktig batterislukare, men väldigt praktiskt för att ge en överblicksbild av våra vandringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.