Tessin – för skönhetens skull

Tessin bjuder inte bara på mycket vacker natur, utan även på spektakulär arkitektur, som bron Ponte dei Salti.

 

Med smekande sol, naturskön omgivning och badbara Lago Maggiore drar italiensktalande kantonen Tessin Schweiz rikaste till sig. Rikedomen märks på välputsade sjönära vackra städer som Lugano och Locarno. Vackraste juvelen är lilla Ascona.

Likt mer kuperade Lugano är Locarno välbyggt och en inbjudande stad inklämd mellan Alperna och Lago Maggiore.  Detta gynnsamma läge, och klimatet, har lockat hit Schweiz rikaste. Det märks på skinande hus och torg, exklusiva butiker och rikt utbud av kaféer och restauranger.

En tidig julimorgon passerar vi parken och casinot i Locarno för att ta oss till berget Cardada på 1 340 meter över havet. Alternativet till kabinbanan upp är en sugande uppåtgående stig utmed gulliga hus och välansade trädgårdar. När vi har hunnit en bra bit upp och det inte finns någon återvändo förbyts stigen mot evinnerliga trappor. År efter denna uppstigning talar vi fortfarande om dessa trappor och undrar vad som fick oss att hålla ut ända upp.

Kanske en vidunderlig utsikt över bergen och sjön från en uteserverings terass. Även Osso bucon vi serveras var minnesvärd.

Många trappor upp till utsiktsplatsen ovanför Locarno…

Utsikt från Cardada

… men utsikten från Cardada över Locarno, Ascona och Lago Maggiore är värd mödan.

 

Rikedomen märks

Under vår vecka i en mondän semesterlägenhet i Locarno vandrar vi till närliggande och betydligt mindre staden Ascona. Med blänkande Lago Maggiore i blickfånget följer vi stranden och sedan floden som flyter mellan städerna och utmynnar i sjön. Så småningom passerar vi en bro och fortsätter längs stranden till Ascona.

För varje steg blir villorna ståtligare och de omgivande trädgårdarna mer påkostade och på sina håll smyckade med vackra skulpturer. Vi passerar en minutiöst skött golfbana och sjöblickande lyxhotell vars byggnader överträffar varandra i prål och överdåd. I Ascona är det tätare mellan de konstsmyckade och inte sällan terracottamålade husen än i Locarno. Det är också tätt mellan de findukade uteserveringarna längs strandpromenaden. Här kan man svalka sig antingen i badet eller med en Coupe Danmark – medan man beundrar yachterna i hamnen och utflyktsbåtarna som stävar mot närliggande Italien.

Ascona

Ascona är en välskött pärla i södra Tessin.

Några av skulpturerna som pryder Ascona. Här utanför ett konstgalleri.

I de små gränderna tittar vi till ett konstgalleri och önskar för en gångs skull att vi hade råd att köpa något. Så outsägligt fina skulpturer!

Däremot har vi råd med ett restaurangbesök. Vi slår oss ner vid ett fullsmockat långbord på en folklig grotto (utomhusservering) en bit ifrån de vita dukarna och de flerspråkiga menyerna vid sjön. Här i en trädgård under vinrankorna serveras en trerätterslunch till en bråkdel av vad det skulle kosta 100 meter bort. Två timmar senare har vi fått i oss närande lokala specialiteter och bordsgrannens livshistoria.

Till det en rekommendation: Ni måste se Ponte dei Salti!

 

Vandring i Verzasca dalen

Morgonen därpå beger vi oss mot platsen där den berömda bron från 1700-talet en gång stått, förstörts och återuppbyggts 1960. Vi färdas i en knallgul postbuss mot Sonogno i Valle Verzasca. Ska du göra denna tur råder vi dig att sätta dig på vänstra sidan och hålla ögonen öppna. Snart förstår du varför.

Rätt som det är passerar den vindlande vägen en mäktig kraftverksdamm, Verzasca Dam. Om du har sett “Golden Eyes” minns du kanske James Bonds – eller snarare hans stuntmans – spektakulära bungyjump nerför dammen i öppningsscenen. Numera kan vem som helst hoppa i Bonds fotspår.

Vi nöjer oss med att titta på dammens svindlande bråddjup genom bussfönstret och går av som planerat i Sonogno. Där väntar en 14 kilometer lång sträcka nära floden i den smala dalens botten. Närmare slutmålet för vår vandring, Lavertezzo, finns också en Weg der Kunst med diverse konstinstallationer.

Denna vandring är fin och relativt enkel. Vi lunkar på i den stigande värmen och tänker ständigt på den väntande bron. Är den värd all denna porlande svett?

Undersköna Valle Verzasca bjuder in till vandring.

Intill den lilla byn Lavertezzo finns goda möjligheter till både solbad och vederkvickande bad i flodens smältvatten.

 

Makalös bro

Väl framme blir vi överväldigade över den arkitektoniska genialiteten. En smal dubbelbågad stenlagd gångbro över Verzascafloden. Till synes enkel, men en ack så imponerande magnet. Inte minst drar den till sig en och annan ungdom som oförväget hoppar uppifrån ner in i flodens isande smältvatten.

Vi nöjer oss med ett ytterst kvickt och vederkvickande dopp i floden som öppnar varenda en av porerna. Sedan är man som ny. Då är det bara att sätta sig på bussen igen – denna gång på högra sidan – och invänta den mäktiga Golden Eye-dammen.

För den oförvägne finns goda möjligheter till att visa sin våghalsighet.


Vandringsfakta Sonogno

Startpunkt: Sonogno
Slutpunkt:
Lavertezzo
Längd: 14 kilometer
Höjdskillnader: +280/-660
Tid: 3,5 – 4 timmar

Karta och detaljer: Schweizmobils hemsida.

Tips: Såväl start- som slutpunkt för vandringen nås enkelt med postbuss från exempelvis Locarno.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Vad trevligt att träffa er i går! Har läst lite mer i er blogg nu och fastnade verkligen för de vackra platserna som beskrivs i det här inlägget. Det blir något att skriva upp på min bucket list!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Jättetrevligt att träffa dig! Tessin är betydligt vackrare än på bilderna i inlägget. Vi kommer säkerligen att återvända dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.