På resa till framtiden med självkörande bil

Bil utan förare

Snart är det dags att glömma den traditionella bilen med fem säten, ratt och gaspedal. Självkörande bilar banar väg för nya sätt att resa.

 

Snart är det dags att resa på ett nytt sätt. För den självkörande bilens tid är kommen.

I dagarna har vi varit på ett seminarium om självkörande fordon. På sätt och vis en surrealistisk föreställning i regi av den ideella föreningen Swedish Standards Institute (SIS). Surrealistiskt inte bara för att den presenterade visionen om tystgående och välordnad trafik känns så avlägsen från dagens kaotiska, bullriga och luftförorenande trafik. Även språket och inte minst smattret av okända förkortningar var stundom obegripliga.

Ändå gick budskapet fram. Paradigmskiftet med självkörande fordon – personbilar, taxibilar, bussar och lastbilar – är på gång. Problem med teknik och juridik finns, men de kommer att lösas. Och det går rysligt fort.

Jag sitter i den mondäna konferensstolen och vinnlägger mig om att hänga med. Första tanken: snart dags för trafikskolorna att lägga ner. När de helt självkörande person- och taxibilarna liksom dito bussarna är i drift så finns ingen ratt längre. Bilarna körs helt automatiserat. Med eller utan passagerare.

Dessa helt automatiserade bilar öppnar en räcka nya möjligheter. När du och jag inte måste ägna vår odelade uppmärksamhet åt att köra kan vi göra så mycket annat under körtiden: allt som är olagligt och strängt förbjudet i dag. Vi kan prata i mobilen. Vi kan ha ett möte ansikte mot ansikte med andra, titta på film. Eller vad sägs om att strunta i flyget och åka riktigt? Bara att stoppa om sig skönt och släcka lampan i bilen för att vakna utvilad framme på destinationen.

 

Kryssning – med bil

Föreställ dig en resa till Spanien med en självkörande bil. Färdas på natten och vakna i en ny spännande stad varje morgon. Resrutten kan mycket väl se ut så här: Köpenhamn – Berlin – Frankfurt – Paris – Barcelona – favorit playan. Ungefär som en kryssning, bara med bil och med maximal flexibilitet för upptäcktsfärd under färden.

Kanske har europaflyget redan passerat sina glansdagar. Leve den nya resformen med självkörande bilar!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.