Är vandring en utrustningssport?

Paus med utsikt i Schweiz

Det behövs få saker för att börja vandra. Bekväma skor är det viktigaste.

Det tycks inte finnas några gränser för produktutbudet för vandring. Man kan plöja ner hur mycket pengar som helst i utrustning. Men ger fler och dyrare produkter en bättre vandring? Nja, tycker vi. Mycket är pengar i sjön.

I vårt överflödssamhälle är butikshyllorna fyllda med allsköns vandringsutrustning. Vad behövs för att få en fantastisk vandring? Vad är pengar i sjön? Det är lätt att tro att det behövs både mycket och dyr utrustning för att vandra. Vår erfarenhet är att detta i många fall inte stämmer.

 

Bekväma skor räcker!

Självklart behöver den som ska ut på en längre expedition i höga berg eller veckolånga vandringar med tältövernattningar i regn i de svenska fjällen en hel del bra utrustning för att vandringen ska vara njutbar. Men för att börja vandra på hemmaplan behövs väldigt lite: ett par bekväma skor. Sen är det bara att bege sig ut i de kläder som redan finns hemma i garderoben.

 

Mersmak

Blir du riktigt biten av vandring, ja då kanske det kan vara läge att fundera lite mer kring vilka strumpor eller vilken jacka som är bäst eller annan utrustning som är mer specialiserad för vandring.

 

Vår erfarenhet

Vi började vår vandringskarriär just så, med det som redan fanns hemma. Efterhand som vandringarna har blivit fler och längre har vi anpassat vår utrustning till detta. Med tiden också skaffat oss erfarenhet kring vilken utrustning som passar just oss bra, och vad som inte är lika viktigt för oss.

 

Bekväma av oss

Vi är bekväma av oss och inriktar vi oss därför på dagsvandringar. Utan vare sig tungt bagage eller pulverföda ska vandringen vara en ren njutning. Samtidigt vill vi ta ut oss och går ofta många timmar med betydande höjdskillnader och inte sällan på ojämnt och stenigt underlag. Därför är skor den viktigaste utrustningsdetaljen för vår del, följt av en bra ryggsäck. Bra regnkläder är säkert viktigt, men eftersom vi sällan vandrar dagar med ihållande regn eller på riktigt blött underlag, är vår erfarenhet av riktigt bra regnkläder begränsad.

 

Otrogna kunder

Vi har köpt vår utrustning i en rad olika typer av butiker, helt enkelt efter var det vi varit ute efter råkat dyka upp. Så ett tips är att vara öppen för att det som du vill ha kan finnas även på andra ställen än i specialinriktade butiker. För vår del så har vi hittat de strumpor och underkläder vi gillar i de mer friluftsinriktade butikerna, medan skor för vandringar har kommit från allt från sportbutiker till vanliga skoaffärer. Även i golfbutiker har vi gjort en del fynd. Föga modeintresserade och utan behov av att ha det senaste, har vi kunnat passa på och handla på rea  Dock inte alltid helt enkelt, eftersom vi har lite ovanliga skostorlekar.

 

4 tips för köp av vandringsutrustning

Med varsam hantering med pengar för inköp av utrustning för vandring blir det förhoppningsvis mer pengar kvar för att ha råd med vandringsresor. Köp smart och få pengar över:

  1. Ett par bekväma skor räcker långt! Köp inget mer innan du har vandrat några gånger och fått mersmak.
  2. Köp bara det som ger dig nytta! Fundera själv ut vilka saker du verkligen behöver för underlätta din vandring. Är det värt pengarna?
  3. Var otrogen! Jämför priserna mellan olika butiker och på nätet och var beredd på att shoppa runt.
  4. Älska rea!

Text: Eyal och Kerstin
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.