Vandring på Ladestien utanför Trondheim

Utsikt från Ladestien

Ladestien bjuder på mycket havskontakt och här också utsikt över Trondheim.

Nu är hösten på gång och det är många som åker till storstäder. Det kan även vi tänkas göra. För även i en större stad är det trösterikt att veta att naturen i de flesta fall ändå inte är så långt borta. Så när en klaustrofobisk klåda infinner sig är det bara ut och vandra. Som när vi besökte Trondheim för några månader sen och vandrade på Ladestien. Lika havsnära som omväxlande.

Vi är naturmuppar som älskar att vandra. Sådana är vi. Så hur fin och tilltalande en stad än är renderar en stadsvistelse förr eller senare i en klaustrofobisk klåda. Ingen klåda i Trondheim. Bara att knalla från centrala Trondheim och sedan följa märkningen Ladestien. Du kan gå hur kort eller långt du önskar. Vi gick ett par timmar bort från stadens centrum och återvände sedan samma väg. Vi hade kunnat fortsätta mycket längre till, om vi inte haft ett flyg att passa. En havsnära vandring utan risk för ensamhet, för norrmän är som bekant rätt hurtiga av sig.

Tacka vet jag skogspromenader.

 

Havsutsikt längs vägen

Utsikten är omväxlande. Vissa sträckor bjuder på havsutsikt, andra går genom skogen, med avstickare till utkiksplatser över havet. Vandringen går genom flera rekreationsområden med stränder liksom klippor och stenar med utsikt som passar väl för en picknickpaus i naturen. Likaså finns några restauranger och kaféer längs vägen.

Sammanlagt en duglig vandring för att motverka stadsrelaterad klaustrofobisk klåda, även om Norge förstås har avgjort mer spektakulära vandringar på annat håll.

Stigen följer också nära strandkanten.

Perfekt ställe för romantiska möten.

Perfekt ställe för ett oljebolags forskningscentrum?

En strandskata på alerten.

Gott om valmöjligheter för den vandringssugne.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Centrala Trondheim. Därifrån är det cirka 1,5 km till startpunkten på själva Ladestien.

Längd: 16 km (8 km enkel väg).
Höjdskillnader: +/- 110 meter
Tid: Cirka 4 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att där visas enkel väg, vi gick samma väg tillbaka.

Tips: Det går att nå olika delar av Ladestien med buss, vilket gör det enkelt att välja start- och slutpunkt och längd.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.