Vallda Sandö på Västkusten – roadtrip dag 12

ValldaSando

Mycket skärgårdskänsla i naturreservatet Vallda Sandö på Västkusten.

Innan vi avslutar vår roadtrip gör vi ett kort uppehåll i skärgården på västkusten och besöker det fina naturreservatet Vallda Sandö.

 

Skärgård i kubik

Strängt taget går vi på en havsbotten; här har det en gång varit en ö. Nu stortrivs sjöfåglar här. En vadare sticker ut med dess avlånga näbb. Förbi en äng och snår med omogna björnbär, nyponbuskar och blommande ljung. Från en klippa bredvid stigen syns kobbar och skär i det blåglittrande havet. Skärgård i kubik.

Ljung i skärgården

Blommande ljung mellan klipporna, kobbar och skär i det glimrande havet. Skärgård i kubik.

 

Mångskiftande natur

Svartvitfläckiga kor ligger på en strandäng lojt betraktande viken och havsvattnet som skiftar färg från ljust till mörkt blå.

Havsvik i Vallda Sandö naturreservat

Vilande kor på strandängen vid havet (till vänster). Ser ni havets skiftande färger?

Vi hoppar från klippa till klippa, från sten till sten omgivna av det glimmande havet, inandas skärgårdens friska luft. Ett par skarvar siktas i motljuset på en klippa mittemot. Solvarma, lavklädda stenar i lime och vitt. Blommor insprängda i klippor. En blomlös kaprifol klättrar på en sten. Vi klättrar uppför berget till en topp med vidunderlig utsikt över skärgård och skummande hav.

Skärgård

Storslagen omgivning för kontemplation.

Vi går tillbaka förbi något som liknar myrmark. Marken är torr efter sommarens ovanliga torka.  Blåbärsris med röd höstskrud. Solen värmer i nacken. Tillbaka vid bilen tar vi adjö från en flock bländande vita knölsvanar i den strandängskantade viken. Ett besök som ger mersmak.

Rött blåbärsris och stenar

Höstrött blåbärsris lyser upp mellan de grå stenarna.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.