Besök i Falsterbo och Dalby Söderskog – roadtrip dag 9

Falsterbo fyr

Falsterbo är ett paradis för fågelskådare. Här passerar tusentals fåglar varje dag under flyttsäsongen.

Vi gillar natur pur, hav, fåglar och god mat. Förmiddagen i Skanör och Falsterbo innehåller allt detta. Dessutom obegränsat med frisk havsluft. Och på eftermiddagen besökte vi Europas minsta nationalpark, Dalby Söderskog.

 

Upp med tuppen

Solen har just stigit upp och färgar molnen gult medan vi intar frukost i bilen som vetter mot en av dammarna i Flommens naturreservat. I vattnet råder full fågelaktivitet med allehanda andfåglar, kanadagäss och svanar som putsar fjädrarna, äter frukost och simmar runt. En enstaka gråhäger jagas iväg av en ilsken svan. Sådär ja, till slut verkar alla berörda ha hittat var sitt revir under den molntunga himmelen. Klockan 6:47 skiner solen med bländande gult sken över Skanör.

Betande kor mellan flommarna i Flommens naturreservat.

 

Flommen

Ställer bilen vid Skanörs kyrka och går mot hamnen genom Flommens naturreservats strandängar och våtmarker. Flommar betyder avsnörpta laguner och det är exakt vad dessa alla fågelrika dammar är. Nu ska vi till sydspetsen Nabben där tusentals flyttfåglar lär passera dagligen under hösten.

Något stort och vit flyger emot oss. En egretthäger? Nej, bara en knölsvan, men ack så ståtlig när den landar i dammen och viftar med vingarna.

Stig genom vresrosor

Vandring mellan vresrosorna i Skanör.

 

Nabben

Går i sanden med en damm på ena hållet och badhytterna och havet på det andra. Oändliga nypon/vresrosor målar strandängarna rött och grönt; vassen vajar i vinden. Trift blommar och stortrivs på sandmarken.

Skärm med fågelräkning

Förnämlig information om flyttfåglarna och ringmärkning vid Falsterbo fågelstation. Bra jobbat!

Stigen består av sand och snäckskal och havets brus i öronen. När Falsterbo fyr nalkas låter det sothöns om dammen mellan fyren och det böljande havet. Fyren är anno 1795 och på närliggande fågelstationen ringmärks fåglar. Två skärmar med rörliga bilder visar aktuell information om fåglar och antalet ringmärkta och räknade flyttfåglar. En lika förnämlig som imponerande information. Tänk till exempel att 22 000 bo- och bergfinkar kom den 10/9 – under en enda dag!

Framme i Nabben. Här finns en fågelräknare som arbetar hängivet och med stor koncentrationen. Respekt!

Mot Nabben

Fågeltornet i Nabben. Här sitter de – fågelräknarna.

 

Toppen lunch

På tillbakavägen viker vi av vid Flommen golfklubb och går en parallell väg till havet för att slippa blåsten. En gångväg med ståtliga ekar, äldre tanter och vyer över högborgerliga villor, golfbana och glimmande hav. Havsluften ger aptit. Vad ska vi göra? Vi sätter oss till bords på välrenommerade Falsterbo golfklubbs restaurang och avnjuter en Wallenbergare i världsklass som smälter på tungan. I dagens rätt (115 kronor) denna dag ingår även en himmelskt god tryffel till kaffet. Varmt rekommenderat till alla som gillar vällagad husmanskost.

Wallenbergare

Wallenbergare i världsklass på restaurangen på Falsterbo golfklubb.

Tryffel till kaffet

Och en tryffel till kaffet är inte dumt.

 

Europas minsta nationalpark – Dalby Söderskog

Nu ställer vi bilen under en ek vid Dalby Söderskog nationalpark, Europas minsta nationalpark. Vi tar den långa rundan längs hela parken, en vandring på blygsamma 2,3 kilometer.

Döda träd lever sitt eget liv i nationalparken.

Minisvampar.

En kompakt och väldigt fin ädellövskog med ståtliga ekar i fokus tillsammans med bok och ask. Höstigt med fallna löv på marken; många läckra detaljer som ihåliga stubbar. Svamp i allehanda storlekar och konstellationer. Här ett träd med “fingriga” löv – en ask! Och där en nötväcka med något i näbben. Mums! Men vad ser vi här? En boll eller världens största svamp?

Nu råder skymning så vi ställer bilen på en golfklubb utanför Höör och lägger oss. God natt!

Monstersvampen. Eller i alla fall en jätteröksvamp.


Vandringsfakta

1. Flommens naturreservat

Start- och slutpunkt: Skanörs kyrka
Längd:
Cirka 14 kilometer
Höjdskillnader: Marginella
Tid: Cirka 3 timmar

Karta och detaljer: Vi följde Skåneleden från Skanörs kyrka till Nabben (läs mer om Skåneledens hela etapp här). Vi gick delvis samma väg tillbaka, men vek in från strandängarna vid Flommens golfklubb för att slippa den hårda vinden. Sen gick vi en promenadstig i kanten av strandängarna fram till Skanör och sista biten via gator i Skanör.

Tips: En alternativ väg tillbaka är att gå längs strandkanten. Vi valde bort det denna dag på grund av hård blåst.

 

2. Dalby Söderskog Nationalpark

Vi följde den långa rundan runt hela nationalparken. Vilket innebar en 2,3 kilometer. Plan mark och bra stig. För den som vill gå längre får man lämna nationalparken och bege sig på Skryllestigen genom naturreservatet Dalby Norreskog till området Skrylle där ett Naturum finns.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.