Från Ales stenar till Skanörs hamn – roadtrip dag 8

Skanörs badhytter i skymningen

Charmigt. Skanörs strand bjuder på obegränsat med frisk luft och färgglada badhytter.

 

Denna dag är upplever vi en av Sveriges vackraste kuststräckor. Från Kåseberga, förbi Smygehuk och ända till Skanör. Vädret är dock inte fullt lika vackert som vyerna. Det prövar oss både med hårda vindar och bitvis med regn.

 

Soluppgång?

Först uppehåll. Och uppe på Kåsehuvud vid Ales stenar är det människotomt i gryningstiden. Fåren makar på sig när vi nalkas; blott ett får dröjer sig kvar och gnuggar sig mot en sten. Det blåser halv storm och känns ändå oändligt rofyllt. Halvsju har dagen blivit ljusare, men ingen soluppgång att tala om. Svagt gult sken bland alla moln.

Ales stenar i gryningen.

Morgonstillhet. Solen syns inte till, men gryningen vid Ales stenar är ändå värd en tidig morgonpromenad.

 

Backåkra

Nu Dag Hammarskjölds Backåkra. En skånelänga där storheten satt och tänkte vidlyftiga tankar. När vi är här strilar regnet ner. Så vi smyger till Smygehuk. Kustvägen dit säger något om hur vackert och kustnära och avlångt vårt land är – och förklarar antagligen delvis varför det är så dyrt att försvara det.

 

Smygehuk

Regnet drar även in över Smygehuk, men det gör ingenting. Utsikten från Sveriges sydligaste udde över ett skummande hav, piren och fyren kompenserar med råge. Vågorna slår mot hamnen och spränger sig i kraftfulla kaskader. Hela haver stormar. Fyra sverigeflaggor vajar i vinden och måsarna guppar i vågornas fradga. Vi fäller upp bordet i bilens baksäte och festar på wienerbröd från Olof Viktors. Sedan är magen full så vi fäller ner bädden och tar oss en lur mitt på blanka dagen medan bilen vibrerar i blåsten.

Bilfika i Smygehuk

I stället för vandring denna regniga dag, Sveriges kanske godaste wienerbröd.

 

Skanör

Vi har tänkt oss vandra längs Falsterbos långa strand. Vädret vägrar smeka oss medhårs, det blåser snålt och smattrar mot bilrutan. Vi tänker nytt. Vi tänker Höllvikens bibliotek – skriver, surfar, läser, laddar, lyssnar (ofrivilligt) när någon talar högt på ryska i mobilen.

Höllvikens bibliotek

En trevlig eftermiddagsstund på Höllvikens bibliotek i stället för en promenad i det sura vädret.

Fram mot skymningen mojnar vinden något och regnet har upphört. Vi återvänder till Skanör och går i Flommens naturreservat. Till vänster sjöbodar, svanar och kanadagäss i dammen till  höger. Andfåglar i dammarna medan korna betar på de pastorala strandängarna. På håll Öresundsbron.

Skanör i skymningen

Kvällspromenad vid havet i Skanör.

Solen har gått ner, men ser vi i synen? Vad är det som rör sig frenetiskt i havets mörkblå vatten alldeles intill stranden? En biten kitesurfare hoppar i luften så det står härliga till. Jag gapar av förtjusning. Perfekt förberedelse inför tandborstningen. Godnatt!

Kvällssurf. En av dessa oväntade syner när man är ute en blåsig kväll.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.